Jurnalul.ro Sport Liga 1 a ajuns la terapie intensivă

Liga 1 a ajuns la terapie intensivă

de Adi Munteanu    |   

Liga Profesionistă și Federația Română de Fotbal au de luat o decizie foarte grea în legătură cu finalul acestui sezon. Focarele de infecție cu COVID de la CFR Cluj și Dinamo au bulversat calendarul de desfășurare a Ligii 1, iar meciurile amânate încep să nu mai aibă date posibile în care să se desfășoare. Cum data-limită pentru anunțarea la UEFA a campioanei și a echipelor pentru cupele europene este 3 august, cu cel puțin trei meciuri reprogramate, programul va fi foarte greu de „îngrămădit”.

 

Focarul de COVID de la CFR numără cinci jucători și șase membri ai staffului tehnic și poate schimba finalul sezonului, iar acesta să nu se mai termine pe teren și în urma unei decizii luate în Comitetul Executiv al FRF. În acest weekend era programată penultima etapă din play-off, însă, în urma amânării a două meciuri (Astra Giurgiu-Universitatea Craiova și CFR Cluj-FC Botoșani), se va mai juca doar meciul de la Mediaș dintre Gaz Metan și FCSB, asta doar dacă nu apar cazuri de infectare și la aceste echipe. Însă CFR mai are un meci restant, cel de la București cu FCSB, și deja are două meciuri pe care cumva va trebui să le joace înaintea ultimei etape de la Craiova, cu Universitatea, cu titlul pe masă. Asta înseamnă trei meciuri în 10 zile.

„Este foarte suspect
ce se petrece la CFR Cluj”

Apariția problemei de la Cluj a trezit suspiciuni atât în rândul suporterilor, cât și al oficialilor celorlalte cluburi din play-off, bănuindu-se o „șmecherie” a ardelenilor de a forța înghețarea sezonului și să se ia în considerare clasamentul de la finalul sezonului regulat, unde CFR era lider și, în consecință, campioană. O astfel de soluție va înfuria, cu siguranță, Universitatea Craiova, echipă aflată pe val în acest moment, este liderul momentului și principala favorită la cucerirea titlului.

Dinamo este, din nou,
la limita rezistenței

Și în jumătatea de clasament care luptă pentru evitarea retrogradării nu se stă mai bine. Avalanșa de infectări de la Dinamo a decimat lotul și îl obligă pe Mulțescu să joace cu juniorii. În această situație, Dinamo nu mai are nicio șansă să evite Liga 2. În aceste momente disperate pentru „câini”, cu jumătate de lot infectat cu noul coronavirus, președintele Bălănescu insistă să se încheie play-out-ul și cere schimbarea din temelii a sistemului competițional. Planul propus de Dinamo, cu care s-au declarat de acord și alte echipe din play-out (Poli Iași, Chindia Târgoviște și Academica Clinceni), ar fi următorul. Nu retrogradează nicio echipă, promovează patru echipe din Liga 2 și din toamnă să avem un campionat cu 18 echipe fără play-off și play-out. Desigur, propunerea celor de la Dinamo vine pe fondul problemelor de la club și a situației disperate în care se află, însă soluția trebuie să vină de la Federația Română de Fotbal. Sunt însă și voci care nu cred că ce se întâmplă acum la Dinamo ar fi „pe bune”. Ca și în cazul CFR-ului, și la Dinamo se bănuiește că infectările sunt „doar pe hârtie”. Chiar și fostul președinte al Ligii Profesioniste a zis cu subînțeles: „Ia să vedeți voi cum după ce aceste echipe se văd cu sacii în  căruță și salvați n-o să mai existe niciun caz de infectare cu COVID. E o strategie aici, să fim serioși”, a spus Dumitru Dragomir la ProX.

FRF va decide marți

Săptămâna viitoare va avea loc o ședință extraordinară a Federației Române de Fotbal, în care se va decide cum se va încheia acest sezon. Se va lua în discuție și propunerea dinamoviștilor de schimbare a sistemului competițional, însă o trecere la un campionat cu 18 echipe nu se poate face peste noapte. Asta se poate face doar prin schimbarea regulamentului de desfășurare a competițiilor interne, atribuție exclusivă a FRF, alcătuirea unui proiect nou și stabilirea unui calendar total diferit față de cel actual, iar noul format trebuie negociat și cu deținătorul drepturilor TV, și cu Liga Profesionistă, care nu se poate întâmpla de pe o zi pe alta. Mai este un aspect foarte important. Atât Liga Profesionistă de Fotbal, cât și deținătorul de drepturi TV doresc încheierea campionatului pe teren, cu disputarea tuturor partidelor, asta fiind și recomandarea UEFA.  În caz contrar, conform contractului în vigoare, deținătorul drepturilor TV poate cere despăgubiri substanțiale de la LPF, fie și pentru nedisputarea unui singur meci, și va renegocia sumele pe care le va vira cluburilor în viitorul sezon. Mai mult, în cazul unui campionat cu 18 echipe, suma de bani se va împărți la 18, în loc de 14, iar banii care vor reveni echipelor vor fi considerabil mai puțini.

 

De ce să promoveze doar patru echipe în Liga 1? Eu zic să promoveze din Liga 2 șase echipe, să facem un campionat de 20 de echipe și astfel va fi cel mai frumos și fericit campionat din lume. Toți vor veni să joace în România, pentru că la noi nu retrogradează nimeni, toată lumea promovează și toți vom fi mulțumiți! Nu! Este o prostie cu care eu nu sunt de acord.

Eric Linkar, antrenor Turris

 

Situația financiară a cluburilor nu poate susține un campionat cu echipe. Cu bani mai puțini de la televiziuni, esențiali în supraviețuire pentru marea majoritate a cluburilor din România, la finalul turului se vor retrage multe echipe. Nu uitați că din cauza pandemiei și a condițiilor de desfășurare a meciurilor, cu teste și măsuri de siguranță suplimentare, sunt și costuri suplimentare. Nu vor rezista multe echipe.

Helmuth Duckadam
 

CSA Steaua începe asaltul către Liga a III-a

CSA Steaua a fost declarată campioana Ligii 4 din București fără să mai dispute play-off-ul promovării cu Rapid 2, Bucharest United și Progresul, deoarece ultimele două echipe nu pot asigura condițiile de siguranță epidemiologică, obligatorii desfășurării meciurilor. Astfel, Asociația Municipală de Fotbal București a decis ca Steaua, care a dominat categoric seria, fără să piardă niciun punct, să fie reprezentanta Capitalei pentru barajul de promovare în Liga 3, baraj la care mai participă reprezentantele județelor Giurgiu (Adunații Copăceni sau Argeșul Mihăilești) și Ialomița (Bărăganul Ciulnița sau Victoria Țăndărei). Steaua va juca cele două meciuri pe 1 și 5 august.

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri