În Cehia, o penurie de muncitori şi ingineri afectează lucrările de extindere a reţelei de autostrăzi, un proiect mult lăudat de premier, în timp ce Polonia şi Ungaria întâmpină probleme în sectorul fructelor şi legumelor din aceeaşi cauză, scrie ZF.
În întreaga regiune a Europei de Est, lipsa cronică de forţă de muncă, o problemă existentă şi înaintea pandemiei, s-ar putea dovedi un obstacol în calea creşterii viitoare a economiilor.
În Cehia, finalizarea reţelei de autostrăzi până în 2024, sau cel puţin până în 2030, după cum a promis premierul ţării la începutul actualului guvern, se loveşte, pe lângă problema procedurilor complicate de autorizare, şi de cea a lipsei de forţă de muncă cu pregătire adecvată, în special de constructori de poduri sau proiectanţi, potrivit idnes.cz.
În Ungaria, lipsa forţei de muncă provoacă aproape la fel de multe probleme în producţia de fructe şi legume ca şi anomaliile meteorologice, scrie index.hu. Întreaga Europă se confruntă de altfel cu o astfel de problemă.
Potrivit preşedintelui organizaţiei interprofesionale maghiare pentru fructe şi legume FruitVeB şi Consiliului pentru Produse, forţa de muncă insuficientă provoacă în mod direct şi indirect daune anuale de aproximativ 50-80 miliarde de forinţi (140-230 milioane de euro) în acest sector.
În Polonia, producătorii de fructe se confruntă cu această problemă de ani întregi, însă criza pare să se intensifice de la an la an, notează sad24.pl. Din cauza lipsei de muncitori, salariile din sector cresc, rezultatul final fiind costuri din ce în ce mai mari pentru producţia de fructe.
Un număr în creştere de sectoare din economia poloneză suferă de o lipsă de muncitori, arată Iwona Michalek, ministrul polonez adjunct al dezvoltării şi muncii, potrivit The First News. Printre acestea se numără construcţiile, comerţul şi sectorul ospitalităţii.
Economiile regiunii se redresează mai rapid decât era de aşteptat de pe urma pandemiei, iar producţia industrială este în creştere, însă penuria de forţă de muncă ar putea sufoca creşterea viitoare, relatează Reuters.
Penuria, provocată de ani de emigrare către Europa occidentală, şi un boom economic la nivelul regiunii împing deja în sus salariile şi inflaţia, determinând băncile centrale din Ungaria şi Cehia să menţioneze posibile majorări de dobânzi.
Companii din diverse sectoare, cum ar fi cel manufacturier, IT şi construcţii se luptă pentru a atrage angajaţi.
Potrivit analiştilor de la ING, în Ungaria, deşi este mai puţin intensă decât în 2019, problema penuriei de forţă de muncă va deveni o cauză primară de îngrijorare.
În Cehia, numărul poziţiilor vacante este în creştere din noiembrie, apropiindu-se de un record pre-pandemic, notează Reuters.
La nivelul întregii regiuni, companiile aflate sub presiune pentru a găsi muncitori continuă să majoreze salariile după ani de creştere de două cifre a plăţilor înainte de coronavirus.
(sursa: Mediafax)