Jurnalul.ro Ştiri Externe Live TEXT Funeraliile Reginei Elisabeta a II-a. Sicriul reginei a părăsit Westminster Abbey, după slujba de înmormântare

Live TEXT Funeraliile Reginei Elisabeta a II-a. Sicriul reginei a părăsit Westminster Abbey, după slujba de înmormântare

 Slujba funerară a reginei Elisabeta a II-a s-a încheiat, iar sicriul defunctei regine a fost transportat în afara Westminster Abbey și va traversa Londra până la Wellington Arch, de unde regina va face ultimul drum spre Windsor.

Update Procesiunea este urmată de regele Charles al III-lea, de regina consoartă Camilla, prințesa regală, ducele de York și contele de Wessex.

Prințul și Prințesa de Wales urmează cu copiii lor, George și Charlotte.

Ducele și ducesa de Sussex au urmat, de asemenea, sicriul la ieșirea din Westminster Abbey.

Sicriul reginei va fi transportat la Wellington Arch, la Hyde Park Corner, unde va fi așezat pe mașina funerară.

Update Regele Charles a ajuns în urmă cu câteva momente la Westminster Abbey. Încep funeralii de stat ale Reginei Elisabeta a II-a. Înainte au ajuns și președintele SUA, Joe Biden, și soția sa, Jill.

 Corul cântă în timp ce sicriul Reginei Elisabeta a II-a este purtat pe culoarul Westminster Abbey. 

Regele Charles al III-lea, prinții Andrew și Edward și prințesa Anna însoțesc sicriul. Acestora li se alătură câțiva dintre restul descendenților Reginei, inclusiv prinții William și Harry. 

Update Ceremonia de înmormântare începe cu funeraliile de stat la Westminster Abbey, la care participă peste 2.000 de invitaţi.

La sfârşitul slujbei de la abaţie se vor păstra 2 minute de reculegere la nivel naţional, apoi se va intona imnul naţional "God Save the King".

Conform Reuters, zeci de mii de oameni, dintre care mulți au ajuns peste noapte, au mărșăluit luni pe traseul procesiunii funerare pentru a-și lua rămas bun de la Regină.

Primăria Londrei a declarat la ora 9.20 că toate zonele centrale de vizionare a procesiunii din oraș erau pline.

Va urma o procesiune în centrul Londrei de unde sicriul va fi dus la Castelul Windsor, unde Elisabeta a II-a va fi înmormântată, într-o ceremonie privată. Sicriul este mutat de pe catafalc până la afetul de tun, iar cortegiul pornește într-o scurtă procesiune.

Tunul Ordnance BL 12-pounder 6 cwt a fost fabricat în 1896 pentru Royal Horse Artillery - dar nu a fost niciodată în serviciul activ. În schimb, a fost folosit pentru funeraliile reginei Victoria în februarie 1901. Afetul a transportat ulterior sicriele regelui Edward al VII-lea, regelui George al V-lea, regelui George al VI-lea, al lui Winston Churchill și al lordului Louis Mountbatten. Pentru regina Elisabeta a II-a, afetul va fi tras de 142 de membri ai Marinei Regale.

Un milion de oameni s-au strâns în centrul Londrei la ora 12.35.

În Londra sunt așezate ecrane peste tot, dar și pe tot întreg teritoriul Marii Britanii. Ceremoniile sunt transmise și în cinematografe, în așa fel încât cât mai mulți oameni să aibă posibilitatea să le urmărească.

Update Marea Britanie, liderii mondiali și personalități din întreaga lume își vor lua luni un ultim rămas bun de la regina Elisabeta, ultima figură impunătoare a epocii sale, în cadrul unor fastuoase funeralii de stat, scrie Reuters.

 Preşedintele Statelor Unite, Joe Biden, şi prima doamnă, Jill, au sosit luni la Westminster Abbey, unde participă la funeraliile de stat ale reginei Elisabeta a II-a alături de sute de lideri mondiali, informează EFE.

Soţii Biden au sosit cu propria maşină blindată la biserica londoneză, la care au mai fost invitaţi, printre alţii, regele şi regina Spaniei, Felipe al VI-lea şi regina Letizia, împăraţii Japoniei, Naruhito şi Masako, şi vicepreşedintele chinez Wang Qishan.

Update Klaus Iohannis participă alături de soția sa, Carmen Iohannis, la funeraliile Reginei Elisabeta a II-a, organizate la Londra, luni.

Și Majestatea Sa, Margareta, Custodele Coroanei, va fi prezentă, alături de soțul ei, Principele Radu.

În ziua funeraliilor, Prima Doamnă a ales o creație românească semnată Andreea Tincu.

Klaus și Carmen Iohannis, la funeraliile Reginei Elisabeta a II-a

 

Update Afetul de tun pe care se află sicriul Reginei Elisabeta a II-a va fi tras cu funii de corabie în loc de cai. Ceremonialul începe efectiv la ora 10.44 (12.44, ora României), atunci când sicriul Reginei va părăsi Westminster Hall.

De la Westminster Hall, cortegiul ajunge la Westminster Abbey, după un drum de numai câteva minute, acolo unde, la ora 13.00 (ora României), va începe serviciul funerar.

La 14.15, cortegiul pleacă spre Castelul Windsor, cu oprire la Wellington Arch. În acest loc se face transferul sicriului de pe afetul de tun către o maşină specială, având în vedere că până la castel este o distanţă mare. Întregul traseu este lung şi va fi parcurs în aproximativ trei ore.

Update Westminster Hall, cea mai veche sală a Parlamentului britanic, unde în ultimele patru zile a fost expus pentru public trupul neînsufleţit al reginei Elisabeta a II-a, a fost închisă luni dimineaţă, cu câteva ore înainte de începerea unor funeralii istorice, transmit agenţiile internaţionale de presă.

Preşedintele Klaus Iohannis, la funeraliile Reginei Elisabeta a II-a

Preşedintele Klaus Iohannis participă, luni, la funeraliile de stat ale Majestăţii Sale Regina Elisabeta a II-a organizate la Westminster Abbey din Londra. De asemenea, vor fi prezenţi Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei, şi Principele Radu, împreună cu Principesa Elena şi soţul său, Alexander Nixon.

 

Luni dimineață se încheie cele patru zile în care sute de mii de oameni au stat la coadă pentru a trece pe lângă sicriul celui mai longeviv monarh britanic, așezat la Westminster Hall din Londra.

Biden: "Ați fost norocoși că ați avut-o timp de 70 de ani"

Aceștia, la fel ca mulți alții din întreaga lume, inclusiv președintele american Joe Biden, au dorit să-i aducă un omagiu celui care, în vârstă de 96 de ani, a petrecut șapte decenii pe tronul britanic.

"Ați fost norocoși că ați avut-o timp de 70 de ani", a spus Biden. "Cu toții am fost".

Cu puțin timp înainte de ora 11.00, sicriul de stejar, acoperit cu steagul Royal Standard și Coroana Imperială de Stat deasupra, va fi așezat pe un afet și procesiunea se va îndrepta către Westminster Abbey.

Printre cei 2.000 de participanți se vor afla aproximativ 500 de lideri mondiali, printre care Biden, împăratul Naruhito al Japoniei, vicepreședintele chinez Wang Qishan și președintele sud-african Cyril Ramaphosa.

Strănepoții reginei, prințul George, în vârstă de 9 ani, și prințesa Charlotte, în vârstă de 7 ani, cei doi copii mai mari ai actualului moștenitor al tronului, prințul William, vor fi, de asemenea, prezenți.

"În ultimele 10 zile, soția mea și cu mine am fost profund emoționați de numeroasele mesaje de condoleanțe și de sprijin pe care le-am primit din această țară și din întreaga lume", a declarat regele Charles.

"În timp ce ne pregătim cu toții să ne luăm ultimul rămas bun, am vrut pur și simplu să profit de această ocazie pentru a le mulțumi tuturor acelor nenumărați oameni care au fost un sprijin și o mângâiere pentru familia mea și pentru mine în aceste momente de durere."

Elizabeth a murit pe 8 septembrie la Castelul Balmoral din Sccoția.

Starea ei de sănătate era în declin, iar de luni de zile monarhul, care a îndeplinit sute de angajamente oficiale până la 90 de ani, s-a retras din viața publică, deși cu doar două zile înainte de deces o numise pe Liz Truss prim-ministru.

"Cu toții am crezut că era invincibilă", le-a spus prințul William oamenilor care așteptau să își prezinte omagiile.

A 40-a suverană dintr-o linie genealogică care își are originea în 1066, Elisabeta a urcat pe tron în 1952.

Când i-a succedat tatălui său George al VI-lea, Winston Churchill a fost primul ei prim-ministru, iar Josef Stalin a condus Uniunea Sovietică. Ea a întâlnit aproape toate figurile importante de la politică la divertisment și sport, inclusiv pe Nelson Mandela, Papa Ioan Paul al II-lea, Beatles, Marilyn Monroe, Pele și Roger Federer.

Deși se spune că avea o înălțime de doar 1,60 m, a dominat încăperile cu prezența sa și a devenit o figură globală impunătoare. "Regina Elisabeta a II-a a fost, fără nicio umbră de îndoială, cea mai cunoscută figură din lume, cea mai fotografiată persoană din istorie, cea mai ușor de recunoscut, iar faptul că liderii mondiali vor veni la Londra pentru înmormântare... spune multe despre această figură emblematică", a declarat istoricul Anthony Seldon pentru Reuters.

Oficiali din domeniul transporturilor au declarat că un milion de oameni sunt așteptați în centrul Londrei pentru funeralii, în timp ce poliția a declarat că va fi cea mai mare operațiune de securitate desfășurată vreodată în capitală.

Regele Charles, frații și fiii săi, prinții William și Harry, precum și alți membri ai familiei Windsor vor merge în spatele sicriului în timp ce acesta va fi transportat spre Westminster Abbey, alăturri de aproximativ 200 de cimpoieri și toboșari.

Clopotul tenor al Abației - locul încoronărilor, nunților și înmormântărilor regilor și reginelor timp de aproape 1.000 de ani - va bate de 96 de ori.

"Aici, unde regina Elisabeta s-a căsătorit și a fost încoronată, ne adunăm din întreaga națiune, din Commonwealth și din națiunile lumii, pentru a ne plânge pierderea, pentru a ne aminti de lunga ei viață de servicii altruiste", va spune David Hoyle, decanul Westminster.

Pe lângă demnitari, în cadrul congregației vor fi prezenți cei care au primit cele mai înalte medalii militare și civile britanice pentru curaj, reprezentanți ai unor organizații de caritate susținute de regină și cei care au avut "contribuții extraordinare" în lupta împotriva pandemiei COVID-19.

Zeci de milioane de oameni din Marea Britanie și din străinătate sunt așteptați să urmărească funeraliile monarhului

Zeci de milioane de oameni din Marea Britanie și din străinătate sunt așteptați să urmărească funeraliile monarhului, lucru care nu a mai fost televizat până acum. Aceasta se va încheia cu salutul de trompetă "Last Post" înainte ca biserica și națiunea să păstreze un moment de reculegere timp de două minute.

Ulterior, sicriul va fi adus prin centrul Londrei, trecând pe lângă reședința reginei de la Palatul Buckingham până la Arcul Wellington de la Hyde Park Corner, iar monarhul și familia regală vor urma din nou pe jos în timpul procesiunii de 2,4 km (1,5 mile).

De acolo, sicriul va fi pusă pe un dric pentru a fi condus la Castelul Windsor, la vest de Londra, pentru o slujbă la Capela St. George.

Mai târziu în cursul serii, în cadrul unei slujbe private, sicriul Elisabetei va fi depus la Capela memorială Regele George al VI-lea, unde se odihnesc și părinții și sora ei, prințesa Margaret, alături de mormântul soțului ei de peste șapte decenii, prințul Philip, care a murit anul trecut la vârsta de 99 de ani.

Subiecte în articol: regina Elisabeta a II-a funeralii
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri