Jurnalul.ro Ştiri Social Mai multe locuri la băile cu nămol de la Techirghiol, acum și cu „efect de piramidă”. Unu din 10 pacienți este străin

Mai multe locuri la băile cu nămol de la Techirghiol, acum și cu „efect de piramidă”. Unu din 10 pacienți este străin

de Monica Cosac    |   

O sumă substanțială, de aproape 60 de milioane de euro, din vistieria statului, va fi investită pentru extinderea bazei de tratament a Sanatoriului Balnear și de Recuperare Techirghiol, potrivit unui proiect de hotărâre de guvern, pus în dezbatere de Ministerul Sănătății.

Concret, în următorii trei ani, aici va fi construit un nou ansamblu medical modern, cu două bazine de tratament cu apă sărată și apă dulce, saună și mai multe cabinete pentru hidroterapie și băi cu nămol. Numărul persoanelor care vor putea veni la recuperare medicală va creşte cu 50%, iar pacienții vor beneficia nu doar de efectele terapeutice ale „aurului negru”, cum este supranumit nămolul sapropelic din Lacul Techirghiol, ci și, potrivit reprezentanților Ministerului Sănătății, de „efectul de piramidă” al noului acoperiș, care va avea o înălțime de circa 21 de metri.

Deși mai puțin cunoscut în rândul românilor cu vârste sub 40 de ani, Sanatoriul Balnear și de Recuperare Techirghiol este o unitate sanitară cu profil de recuperare medicală aflată în subordinea Ministerului Sănătății, care asigură servicii medicale utilizând nămolul sapropelic din Lacul Techirghiol, recunoscut pentru beneficiile pe care le are pentru sănătate, asociat cu alte procedee, tehnici și mijloace terapeutice.

În prezent, cu toate că are peste 900 de paturi, baza de tratament a sanatoriului este mai mult decât insuficientă pentru a asigura serviciile medicale solicitate de toţi pacienții, astfel că mulți își fac rezervări cu multe luni înainte, chiar și cu un an, pentru a prinde un loc. Însă o mare parte dintre aceștia ajung la centrele de recuperate private deschise în zona Lacului Techirghiol, iar concurența este din ce în ce mai mare.

„Având în vedere potențialul turistic, de agrement și balneoclimateric al Lacului Techirghiol, există posibilitatea apariției pe piață a noi unități prestatoare de servicii de recuperare similare celor oferite de către sanatoriu, având în plus și o componentă wellness spa”, spune Ministerul Sănătății, care vrea acum să extindă și să modernizeze acest sanatoriu balnear, astfel încât să poată prelua mai mulţi pacienţi. Ponderea pacienţilor străini care vin pentru recuperare medicală la sanatoriul Techirghiol este, în prezent, de 8 - 10%.

 

Două bazine terapeutice cu biciclete subacvatice 

Conform proiectului de HG, pus în dezbatere de Ministerului Sănătății la finalul săptămânii trecute, în urma unei investiţii în valoare de 296.898.000 de lei (peste 59.600.000 de euro), care se va desfăşura pe o perioadă de trei ani, va fi construită o bază de tratament cu bazine terapeutice și spații conexe medicale „BALNEOTECHIRGHIOL”, pentru maximizarea potențialului sanogenetic al apei nămolului sapropelic de Techirghiol.

Sumele de bani necesare vor fi asigurate „din bugetul de stat, precum și din alte surse legal constituite, în limita sumelor aprobate anual cu această destinaţie”, potrivit proiectului de act normativ.

„Noul ansamblu va cuprinde un bazin de tratament cu apă sărată și cu platformă liftantă pentru persoane cu dizabilități (în care se găsesc biciclete subacvatice, steppere, benzi de mers subacvatic realizate integral din polimeri ce nu corodează), un bazin cu apă dulce (echipat cu coridor de mers, jeturi ascendente, jeturi pentru zona lombară poziția așezat, paturi imersate de hidromasaj, masaj cervical-gât de lebădă, jet laminat), cabinete de tratamente cu nămol în căzi, cabinete pentru împachetări cu nămol, cabinete pentru hidroterapie, cabinete pentru tratamente uscate, saună uscată și umedă, 6 cabinete medicale și un cabinet medical de urgență”, se arată în nota de fundamentare. 

Totodată, prepararea nămolului pentru împachetări şi a amestecului apă sărată/nămol pentru băi va fi realizată cu o instalaţie automată, care va face și un control al parametrilor nămolului. „Instalaţia automatizată este perfect ecologică şi permite evacuarea separată, după fiecare tratament (pacient), atât a apelor uzate amestec apă sărată/nămol către echipamentele de decantare şi recuperare a nămolului şi apei sărate şi returnare în mediul natural pentru refacere, cât şi a apei în amestec cu detergent rezultată din dezinfecţie şi curăţare şi care este evacuată, pe altă cale, în colectorul apelor uzate ale bazei către reţeaua publică de canalizare”, mai spun autorii documentului.

 

Noua bază, acoperită cu o piramidă cât un bloc cu 7 etaje

„Sectorul de nămol” va avea un sistem de dezinfecţie care va permite dezinfectarea căzilor şi suprafeţelor după fiecare procedură, iar materiale folosite la noul corp medical vor fi rezistente la mediul extrem de coroziv. „Placările cu gresie porțelanată, atât pe orizontală cât și pe verticală, la interior și exterior, inclusiv cele de pe fațada ventilată, se vor face cu plăci fotocatalitice, cu autocurățare. Acestea au proprietăți antibacteriene și antifungice, iar igienizarea este mult mai facilă cu beneficii evidente, având în vedere funcțiunea propusă”, potrivit MS.

Mai mult, se arată în proiect, zona celor două bazine - cel cu apă sărată provenind din Lacul Techirghiol și cel cu apă dulce - va fi acoperită cu o piramidă având baza de circa 35 de metri și înălțimea de circa 21 de metri. Ceea ce înseamnă că acoperișul neobișnuit va avea înălțimea unui bloc cu 7 etaje (la o înălțime medie de 2,5 m/nivel), iar rolul acestuia nu va fi doar decorativ, ci ar avea și un așa-zis efect curativ. 

„Scopul urmărit este acela de a beneficia pe timpul tratamentului balnear de efectul de piramidă”, susțin reprezentanții Ministerului Sănătății.

Echipamentele de băi de nămol şi hidroterapie, precum şi punctele de împachetări vor fi dotate cu un „sistem de alarmare individuală cu semnalizare optică şi acustică” pe fiecare cameră şi centralizat la recepţia bazei de tratament.

Scopul realizării acestui obiectiv îl reprezintă „edificarea unui ansamblu medical modern, în vederea valorificării potențialului balnear, al diversificării, măririi și îmbunătățirii condițiilor de tratament, cu implementarea unor tehnici de ultimă oră în asigurarea procedurilor de tratament pentru recuperarea medicală a pacienților cu diferite afecțiuni”.

La finalizarea noii baze de tratament, numărul pacienţilor care vor veni aici pentru recuperare medicală va creşte cu 50%, conform MS, și se vor crea, totodată, 109 locuri de muncă pentru personal medical de specialitate, personal tehnic, administrativ și de întreținere.

În prezent, Sanatoriul de la Techirghiol are patru secții medicale, cu un total de 935 de paturi (dintre care 80 de paturi sunt nefuncționale temporar).

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri