Jurnalul.ro Ştiri Externe Liderii vest-africani se întâlnesc după lovitura de stat din Niger; avertismentul juntei

Liderii vest-africani se întâlnesc după lovitura de stat din Niger; avertismentul juntei

de Redacția Jurnalul    |   

Liderii militari nigerieni au avertizat împotriva oricărei intervenții armate în țară, în timp ce liderii vest-africani se vor reuni duminică în capitala Nigeriei pentru un summit de urgență în care vor decide asupra unor acțiuni de presiune asupra armatei pentru a restabili ordinea constituțională.

Șefii de stat ai Comunității Economice a Statelor din Africa de Vest (ECOWAS), formată din 15 membri, și ai Uniunii Economice și Monetare a Africii de Vest, formată din opt membri, ar putea suspenda Nigerul din instituțiile sale, ar putea întrerupe accesul țării la banca centrală regională și la piața financiară și ar putea închide granițele, după lovitura de stat, relatează Reuters.

Vecinul estic al Nigerului, Ciadul, care nu este membru al ambelor organizații regionale, a fost invitat la summitul ECOWAS, se arată într-o declarație a biroului președintelui ciadian, transmisă sâmbătă.

Niger este una dintre cele mai sărace țări din lume, primind aproape 2 miliarde de dolari pe an în asistență oficială pentru dezvoltare, potrivit Băncii Mondiale. De asemenea, este un partener de securitate al fostei puteri coloniale Franța și al Statelor Unite, care îl folosesc ca bază pentru a lupta împotriva insurgenței islamiste în regiunea Sahel din Africa de Vest și Centrală.

Liderii vest-africani ar putea, de asemenea, pentru prima dată, să ia în considerare o intervenție militară pentru a-l restaura pe președintele Mohamed Bazoum, care a fost înlăturat când generalul Abdourahamane Tiani a fost declarat vineri noul șef al statului.

Înaintea summitului de duminică, liderii militari din Niger au avertizat sâmbătă seara, într-o declarație citită la televiziunea națională din Niger, împotriva oricărei intervenții militare.

„Obiectivul reuniunii (CEDEAO) este de a aproba un plan de agresiune împotriva Nigerului printr-o intervenție militară iminentă la Niamey, în colaborare cu alte țări africane care nu sunt membre ale CEDEAO și cu anumite țări occidentale”, a declarat purtătorul de cuvânt al juntei, colonelul Amadou Abdramane.

„Dorim să reamintim încă o dată ECOWAS sau oricărui alt aventurier, hotărârea noastră fermă de a ne apăra patria”, a spus el.

Sâmbătă seară, junta a emis o a doua declarație prin care invita cetățenii din capitală să iasă în stradă începând cu ora locală 7.00 pentru a protesta împotriva ECOWAS și pentru a-și arăta sprijinul pentru noii lideri militari.

Lovitura de stat militară din Niger a fost condamnată de către vecinii și partenerii săi internaționali, care au refuzat să recunoască noii lideri și au cerut ca Bazoum să fie readus la putere.

Nu se mai aude nimic despre Bazoum de joi dimineață, când a fost închis în palatul prezidențial, deși Uniunea Europeană, Franța și alte țări afirmă că îl recunosc în continuare ca președinte legitim.

Uniunea Europeană și Franța au tăiat sprijinul financiar acordat Nigerului, iar Statele Unite au amenințat că vor face același lucru.

După o reuniune de urgență care a avut loc vineri, Uniunea Africană a emis o declarație în care a cerut ca militarii să se întoarcă în cazărmi și să restabilească ordinea constituțională în termen de 15 zile. Aceasta nu a precizat ce se va întâmpla după aceea.

(sursa: Mediafax)

Subiecte în articol: niger lovitură de stat
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri