Jurnalul.ro Ştiri Observator Lovituri electorale înainte de debutul campaniei. Alegerile pentru București se anunță crunte

Lovituri electorale înainte de debutul campaniei. Alegerile pentru București se anunță crunte

de Ion Alexandru    |   

Bătălia pentru Capitală se anunță a fi una crâncenă, atât pentru Primăria Generală, cât și pentru primăriile de sector. Președintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a decis să se înscrie în lupta pentru funcția de primar general, fapt ce schimbă radical calculele electorale făcute până la acest anunț. Candidatura lui Tăriceanu ar putea pune mari probleme șanselor lui Nicușor Dan, susținut de PNL, USR și PLUS, indiferent de mesajul politic cu care își va promova campania electorală.

Un discurs anti-PSD și anti-Firea ar avea șanse mici să rupă voturi din partea electoratului de stânga, însă ar putea rupe voturi din partea electoratului liberal autentic. Cu atât mai mult cu cât PNL, atât la Primăria Generală, cât și la trei din cele șase primării de sector, a renunțat la candidaturi proprii, de anvergură, în favoarea unor outsideri de la USR și PLUS.

La acest pericol generat de intrarea în cursă a lui Tăriceanu se adaugă și amenințarea făcută de Traian Băsescu, referitoare la o posibilă candidatură pentru Primăria Capitalei. Dacă acest lucru se va întâmpla, lucrurile devin și mai complicate pentru PNL, în lupta acestuia din urmă de a avea șanse reale în bătălia pentru București. 

 

În timp ce Traian Băsescu amenință cu o eventuală candidatură la Primăria Capitalei, pentru a se răzbuna pe USR și pe faptul că, „din cauza marxiștilor”, Partidul Mișcarea Populară a fost exclus din planurile electorale ale PNL pentru București, un alt „greu” al politicii și-a anunțat lansarea candidaturii. Călin Popescu Tăriceanu va fi candidatul ALDE pentru Primăria Generală a Capitalei, lucru care, deși la prima vedere pare să creeze probleme candidatului PNL, ar putea, în fapt, să devină o piatră de încercare pentru candidatul susținut de PNL și USR, Nicușor Dan. Asta, deoarece atât Băsescu, cât și Tăriceanu, pot, teoretic, să rupă voturi din electoratul liberal, format din alegători vechi ai PNL, dar și din alegătorii fostului PDL, nemulțumiți că formațiunea condusă de Ludovic Orban a renunțat să-și desemneze un candidat propriu, cu carnet de partid, în favoarea unui outsider ca Nicușor Dan.


Călin Popescu Tăriceanu, fost președinte al Partidului Național Liberal, dar și ex-premier din partea acestui partid, ar putea rupe, astfel, în parte, voturi de la electoratul liberal dur, nemulțumit de alianța făcută de PNL cu Dan Barna și Dacian Cioloș. Iar această alianță înseamnă pentru PNL renunțarea atât la Primătrtia Capitalei, cât și la trei dintre cele șase primării de sector ale Bucureștiului, în favoarea unor candidați USR, PLUS sau ONG-iști. Această ipoteză se desprinde chiar din discursul ținut de liderul ALDE, la momentul anunțului intrării sale în cursa pentru București, când a declarat că formațiunea pe care o conduce a decis să meargă în aceste alegeri separat de PSD. Însă în alte localități, filialele ALDE au libertatea să încheie alianțe electorale sau politice cu social-democrații, subliniind, totodată, că o candidatură unică la Primăria Capitalei din zona de centru-stânga nu ar garanta, neapărat, o șansă mai bună în lupta împotriva partidelor care alcătuiesc, astăzi, așa-zisa alianță de dreapta. Conform lui Tăriceanu, ALDE ar avea, în momentul de față, o cotă de 6 procente în intenția de vot, la nivelul Capitalei, și o cotă de vot de 5 la sută la nivel național.

 

Unde dai și unde crapă

Așadar, situația devine mai mult decât interesantă pentru alegerile care vizează Primăria Capitalei. Până în acest moment, avem candidat cert actualul primar general PSD, Gabriela Firea, cotată, în toate sondajele de opinie, cu prima șansă de a obține un al doilea mandat. PNL nu și-a desemnat candidat propriu, susținând candidatura independentă a lui Nicușor Dan. Acesta este, în fapt, fondatorul Uniunii Salvați România – urmașa USB, din partea căreia Nicușor Dan a mai candidat, și în urmă cu patru ani, pierzând în fața Gabrielei Firea.

Candidatura ALDE, ca partid de sorginte liberală, va dăuna, așadar, șanselor lui Nicușor Dan, mai mult decât Gabrielei Firea, întrucât mesajele electorale ale lui Călin Popescu Trăiceanu se vor adresa cu precădere electoratului de centru-dreapta. Chiar dacă imaginea sa a fost lipită, în ultimii ani, de PSD, zona electoratului tradițional liberal ar putea fi atrasă de această candidatură. În schimb, electoratul dur băsist, regăsit, în ultimii trei ani, în Partidul Național Liberal, și-ar putea pune problema dacă ar merita să-și dea voturile pentru Nicușor Dan, în condițiile în care Traian Băsescu s-ar arunca în cursa electorală. Fostul președinte al României a confirmat că este decis să facă acest pas, iar PMP a mers și mai departe, susținând că, fără discuții, Băsescu va candida. 

Probleme există însă și pe partea stângă, pentru alegerile din 27 septembrie, de la Primăria Capitalei. După ce negocierile dintre PSD și Pro România au eșuat, iar Victor Ponta a făcut un pas lateral, a luat naștere un nou partid, București 2020, condus de actualul edil al Sectorului 3, Robert Negoiță. Formațiunea a semnat un protocol de alianță cu partidul lui Victor Ponta și a decis să meargă în lupta pentru Primăria Capitalei cu un militar. Este vorba despre generalul Ioan Sîrbu, fost director al Spitalului Militar Central. Sociologii și specialiștii politologi sunt de părere însă că această candidatură îi pune Gabrielei Firea mai puține probleme decât îi pun lui Nicușor Dan candidaturile lui Călin Popescu Tăriceanu și Traian Băsescu. Asta, deoarece, pe de o parte, electoratul PSD este mult mai disciplinat decât altele, iar, pe de altă parte, votanții de dreapta ar putea să-și împartă voturile pentru trei candidați, masa nefiind omogenă la nivelul doctrinar. 

 

Toate jocurile pentru București sunt aruncate în aer

 

Situația de la Primăria Capitalei se reproduce, la scară mai mică sau chiar mai mare, la fiecare dintre primăriile de sector din București. Unde PNL merge, cu două excepții, cu candidați de la USR și PLUS, iar Partidul Mișcarea Populară are candidați proprii. ALDE va avea, de asemenea, candidați pentru fiecare primărie din București și pentru fiecare consiliu local din Capitală. Lucru care ar putea periclita, în mod evident, șansele PNL-USR-PLUS, mai ales în condițiile în care PSD a încheiat câteva alianțe locale puternice. 

 


Primăria Sectorului 1
Liberalii au renunțat la candidatul pe care l-au pregătit o jumătate de an

Partidul Social-Democrat intră în cursa electorală pentru câștigarea Primăriei Sectorului 1 din București cu actualul primar în funcție, Daniel Tudorache. Acesta este cotat cu prima șansă de câștig. De cealaltă parte, Partidul Național Liberal, care l-a pregătit, încă din această primăvară, drept candidat pe consilierul premierului Orban, Daniel Stamulea, a cedat cea mai importantă primărie de sector celor de la USR. Va fi sprijinită candidatura lui Clotilde Armand, care a pierdut, în urmă cu patru ani, lupta în fața reprezentantului PSD. 
ALDE a precizat, prin vocea lui Călin Popescu Tăriceanu, că va avea propriul candidat la Primăria Sectorului 1, lucru ce va pune probleme chiar în zona votanților liberali. 

 

La sectorul 2, PNL și-a „ejectat” candidatul cu cele mai mari șanse

 

O situație și mai bizară, pe partea dreaptă, o regăsim în decizia politică adoptată de PNL pentru Primăria Sectorului 2. Actualul viceprimar liberal, Dan Cristian Popescu, avea, conform tuturor sondajelor de opinie, cele mai multe șanse să devină primar. Însă încheierea alianței dintre USR-PLUS și PNL pentru Capitală a fost condiționată de cei dintâi exact prin excluderea lui Dan Cristian Popescu din cursa electorală de la sectorul 2. Ludovic Orban a cedat și a acceptat ca PNL să susțină, pentru funcția de edil la acest sector, candidatura USR-istului Radu Mihai. 
Hotărârea l-a nemulțumit atât de mult pe Dan Cristian Popescu, încât acesta a luat decizia să candideze, totuși, ca independent. La scurt timp după ce Călin Popescu Trăiceanu și-a anunțat candidatura la Primăria Capitalei și faptul că ALDE va desemna un candidat pentru toate primăriile de sector, Dan Cristian Popescu a dezvăluit că așteaptă oferte, din partea oricărui partid politic, pentru a-l sprijini electoral. Este posibil ca acest sprijin să vină chiar de la Călin Popescu Tăriceanu, dar și din partea alegătorilor liberali, care nu se simt reprezentați de candidatul USR.
Însă în actuala ecuație electorală de la Sectorul 2, cele mai mari șanse de câștig le are candidatul propus de PSD. Recent, social-democrații au încheiat o alianță electorală cu Partidul Puterii Umaniste (Social-Liberal), având ca obiect, punctual, susținerea candidaturii lui Neculai Onțanu, președinte ADER. Onțanu a mai deținut, timp de patru mandate, funcția de edil al sectorului 2. 


Sectorul 3, probleme pentru PSD, dar șanse mici pentru PNL

 

La sectorul 3, situația este încurcată pentru social-democrați, având în vedere ruptura inexplicabilă pentru aceștia a lui Robert Negoiță, primar în funcție, de partidul pe listele căruia, în 2016, a câștigat mandatul de edil. Așa cum arătam mai sus, Negoiță și-a înființat propria formațiune politică, pe listele căreia va candida, în alianță cu Pro România. Iar șansele de câștigare a unui nou mandat sunt mari, conform sondajelor de opinie realizate. 

În fața acestei provocări, PSD s-a văzut nevoit să desemneze un candidat propriu pentru Primăria Sectorului 3, în persoana actualului viceprimar general al Capitalei, Aurelian Bădulescu. Rămâne de văzut dacă această candidatură este în măsură să-i creeze probleme lui Robert Negoiță.

Însă ruptura dintre Negoiță și PSD nu ajută cu nimic, pentru Sectorul 3, zona de dreapta. PNL, în baza protocolului de alianță încheiat cu USR și cu PLUS, l-a desemnat drept candidat pe Adrian Moraru. Acesta este cunoscut mai mult ca ONG-ist, decât ca politician, și, cu atât mai puțin, ca liberal, el fiind partener de afaceri, colaborator și consilier al actualului ministru al Muncii, Violeta Alexandru, fostă Bau. În aceste condiții, un candidat liberal din partea ALDE, la Primăria Sectorului 3, ar avea șanse reale să rupă voturi din partea electoratului liberal. 

La acest risc, se mai adaugă și faptul că Partidul Mișcarea Populară și-a desemnat, la rândul său, un candidat propriu, în persoana lui Mihail Neamțu. El poate rupe voturi din nucleul dur pedelist al votanților PNL.

 

 


La sectorul 4, Alianța PSD-PPUSL îl susține pe actualul edil Daniel Băluță

Conform actualei configurări electorale, bătălia pentru Primăria Sectorului 4 pare a fi câștigată înainte de începerea campaniei. Asta, deoarece, actualul primar în funcție, social-democratul Daniel Băluță, are cele mai multe șanse să obțină al doilea mandat, mult față de oricare dintre contracandidații săi. Băluță este susținut atât de PSD, cât și de PPUSL, cele două partide încheind, în acest sens, cea de-a doua alianță importantă la nivelul Capitalei. 

În fața unui adversar aproape imposibil de învins, PNL decide, în mod inexplicabil, să renunțe la un candidat propriu, în favoarea Simonei Spătaru. Cu atât mai inexplicabil cu cât aceasta nu este membră a USR, ci membră a PLUS, partid condus de Dacian Cioloș. Acest lucru face loc, cu brio, unui candidat ALDE pentru sectorul 4, care să satisfacă electoratul liberal, în condițiile în care electoratul băsist este deja reprezentat de candidatura lui Marin Ștefănel, de la PMP.

 


Pentru sectorul 5, bătălia se dă între Daniel Florea și Popescu Piedone

În cursa electorală pentru Primăria Sectorului 5 s-au înscris, până în acest moment, doi candidați cu șanse reale. PNL a decis să-și desemneze, aici, candidat propriu. Astfel, pe primul loc în sondaje se clasează edilul în funcție, social-democratul Daniel Florea. Din partea PPUSL candidează fostul primar al sectorului 4, Cristian Popescu Piedone.

De cealaltă parte, liberalii îl aruncă în cursă pe actualul secretar de stat în Ministerul Justiției, Cristian Băcanu, cel care, recent, a semnat, pentru ministrul Cătălin Predoiu avizul pozitiv, dar cu observații care desființează actul normativ, Ordonanța de Urgență de eșalonare neconstituțională a dublării alocațiilor pentru copii. 

Pe lângă deja anunțata candidatură la funcția de primar al sectorului 5 a senatorului PMP Lucian Iliescu, liberalii ar putea să se confrunte și cu un candidat ALDE, care să-i pună probleme lui Cristian Băcanu.

 


La sectorul 6, bătălia se dă între social-democratul Mutu și liberalul Ciucu

 

Actualul primar Gabriel Mutu este susținut de PSD pentru câștigarea unui nou mandat de edil la sectorul 6, fiind cotat, de asemenea, cu șanse reale de reușită. PNL, în urma negocierilor purtate cu Dan Barna și Dacian Cioloș, a reușit să-și impună un candidat din sânul partidului. Este vorba despre Ciprian Ciucu.

Această candidatură are probleme însă cu dorința lui Traian Băsescu de a intra în lupta electorală și cu faptul că PMP și-a desemnat propriul candidat pentru Primăria Sectorului 6, în persoana lui Ștefan Florescu. ALDE va pune și mai multe probleme reprezentantului PNL, urmând să-și desemneze propriul candidat
 

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri