Jurnalul.ro Cultură Muzica Lucrare intrepretată în premieră mondială joi, la Filarmonica Sibiu!

Lucrare intrepretată în premieră mondială joi, la Filarmonica Sibiu!

de Magdalena Popa Buluc    |   

”Chasse Noir” este numele lucrării compusă de Dinah Bianchi (SUA) și care va fi interpretată în premieră mondială absolută joi, 27 mai 2021 la Filarmonica de Stat Sibiu. Muzicienii sibieni vor fi conduși de la pupitrul dirijoral de Romeo Rîmbu. Biletele pentru acest eveniment s-au pus în vânzare la Casa de bilete a Filarmonicii Sibiu și online pe platforma iabilet.ro

 

Compozitoarea americană Dinah Bianchi a scris mai multe lucrări pentru orchestră, formație de concert, ansamblu de coarde, ansamblu de alamă, ansamblu de suflători, fagot, corn, orgă, voce, vioară dar și muzică electronică. Este câștigătoare a concursului de compoziție ”SMP Press” 2020 categoria de muzică contemporană solo cu lucrarea ”... Please repeat Thet”, medaliată cu bronz la categoria compozitor a ”Global Music Awards” 2020 pentru compoziția „Vitula”. În plus, a ocupat locul trei la categoria Partitura originală a concursului ”Global MusicAwards” din 2019 pentru compoziția „Anaphora”. În 2016, a ocupat locul al doilea în competiția ”The American Prize” pentru partitura originală, cu compoziția sa de ansamblu de suflători, intitulată “The Jackal's Palace”, care a câștigat, de asemenea, o medalie de bronz Global Music Award în 2015.

 

”Scrisă pentru orchestră simfonică, Chasse Noir se îndreaptătre sound-ul clasic al Filmului Noir. Această muzică s-a născut din dorința mea de a crea o operă dramatică, plină de energie frenetică, care să amintească de scenele cinematografice captivante de urmărire de la Hollywood. După ce recent am compus o serie de lucrări mai intime, am vrut să întorc la genul de muzică care mă pasionează cu adevărat: muzica exuberantă și îndrăzneață scrisă pentru orchestra simfonică. În calitatea mea de cornist profesionist, mă atrag lucrările de mare amploare, energice, simfonice, care subliniază vasta paletă de culori a orchestrei și care permit fiecărui instrument să aducă o contribuție în atingerea rezultatului final.
Din punct de vedere formal, lucrarea „Chasse Noir”  poate fi privită ca o temă cu variațiuni. Introducerea, tema principală și finalul sunt variate continuu pe măsură ce protagonistul trece printr-un mix de idei muzicale distorsionate. Corzile capă amploare, în timp ce suflătorii din partida de lemne spund amenințătoarei partide de alamă cu pasaje frenetice rapide pentru a crea un sentiment de urmărire fă suflareSemnalele trompetelor oferă tranziții către noi variațiuni agonizante ale aceluiași joc muzical de-a „șoarecele și pisica. Fiecare varianțiune asigură coerența întregii lucrări prin repetarea unor teme și motive ușor de recunoscut, permițând astfel ascultătorilor să țină cu ușurință pasul cu ,,vâtoarea,, , oferind în același timp diversitatea necesară pentru a întreține interesul acestora pâ la deznodământul final. Deși lucrarea folosește orchestra simfonică în întregimea ei, instrumentarul partidei de percuție este redus la minimum, compozitoarea asigurându-se că prezența lor este utilizată în mod adecvat, evitând excesele timbralea declarat compozitoarea Dinah Bianchi.

 

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri