Jurnalul.ro Ştiri Locale Lupoaica vopsită. Factură pentru nesimţire: 23 000 euro

Lupoaica vopsită. Factură pentru nesimţire: 23 000 euro

de Mihaela Bîrzilă    |   

Deşi bucureştenii se laudă cu centrul vechi iar atmosfera de acolo atrage toţi străinii din Capitală, monumentul care tronează la intrare a suferit o degradare ruşinoasă. De când a fost mutată la intrarea pe Lipscani, statuia Lupoaicei - darul Romei pentru Bucureşti, a fost ținta constantă a atacurilor celor care au petrecut prea mult pe terasele de pe straduțele istorice sau a celor care sălășluiesc în ruinele rămase în zonă. Ea a fost reparată pentru a doua oară în ultimii șapte ani, ultimele lucrări costând peste 100 de mii de lei.

 

Mulţi spun că Lupoaica a fost cel mai bine pusă în valoare pe vremea când era instalată în faţa Academiei de Studii Economice. O proteja sensul giratoriu în care pietonii nu prea aveau cum să ajungă, aşa că nici nu aveau cum să o distrugă. Adusă în 2010 pe actualul amplasament din Piața Romei, Lupoaica a fost vandalizată,  vopsită de amatorii de grafitti sau folosită pe post de țintă pentru cutii de bere goale. Romulus și Remus au fost și ei pictati pe toate părțile, în vreme ce soclul a fost ciobit de bețivii și aurolacii care-și fac veacul pe Lipscani.

 

Cu puţin noroc, statuia va fi reparată săptămîna aceasta, aşa cum prevede termenul de finalizare. Lucrările plătite de Primăria Generală au costat 109 000 de lei (aproximativ 23 000 euro). Ultima renovare a fost făcută chiar în anul mutării în capătul străzii Lipscandi, când statuia a fost ținută două luni la Administraţia Monumentelor şi Patrimoniului Turistic.

 

Cea mai plimbată statuie din București

Statuia a fost oferită în dar românilor în 1906, când s-a organizat în Parcul Carol o Expoziţie Naţională, după modelul expoziţiilor universale de la Paris. Expoziţia era menită să marcheze mai multe evenimente: 40 de ani de domnie a regelui Carol I, 25 ani de la proclamarea Regatului României şi 1.800 ani de la cucerirea Daciei de către împăratul Traian. Viceprimarul de atunci al Romei a dăruit Bucureştiului o copie a Lupoaicei, ca simbol al latinităţii poporului român.

 

"Lupoaica" este cea mai plimbată statuie din Bucureşti. Inaugurată în septembrie 1906, a fost montată iniţial în Palatul Artelor, din Piaţa 11 Iunie, spre Dealul Filaretului. După numai doi ani, în 1908, a fost mutată pentru prima oară în faţa Lipscanilor, pe străduţa care ducea spre biserica Sfântul Gheorghe Nou. Mica răscruce a fost botezată atunci Piaţa Romei. În 1931, a fost mutată din nou, pe Dealul Mitropoliei, puţin mai jos de clopotniţă. Acolo a stat 34 de ani. În 1965, comuniştii au mutat-o în Piaţa Dorobanţi, într-un scuar plin de arbori şi arbuşti, ferită privirilor. În 1997, cînd a venit la Bucureşti fostul premier italian Romano Prodi, a fost mutată în Piaţa Romană, pentru ca în 2010, să fie readusă pe locul amplasării sale din 1908.

 

De-a lungul timpului, replici ale celebrei statui realizate de artişti români, au fost instalate în mai multe oraşe, printre care: Albă Iulia, Blaj, Brad, Braşov, Constanţa, Dej, Galaţi, Năsăud, Săcele, Satu Mare, Sighişoara, Târgu Mureş, Târnăveni, Topliţa, Turda, Zalău.

 

Lupoaica din Bucureşti este copia unei lucrări antice, "Lupa Capitolină", realizată de un sculptor anonim. Monumentul reprezintă o lupoaică în mărime naturală, sub care se află doi copii, care îi reprezintă pe fraţii gemeni Romulus şi Remus, întemeietorii legendari ai Romei.

Mai multe replici ale monumentului originalul, păstrat în ''Museo Nuovo'' din Palazzo dei Conservatori din Roma, sunt răspândite în întreaga lume

 

Subiecte în articol: lupoaica
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri