Jurnalul.ro Ştiri Observator MAE salută ratificarea de către Ucraina a Statutului de la Roma al Curții Penale Internaționale

MAE salută ratificarea de către Ucraina a Statutului de la Roma al Curții Penale Internaționale

de Redacția Jurnalul    |   

MAE salută ratificarea, miercuri, de către Parlamentul Ucrainei, a Statutului de la Roma al Curții Penale Internationale. În baza acestei decizii a Radei Supreme, Ucraina va deveni al 125-lea stat parte la acest tratat care a pus bazele singurei instanțe penale internaționale cu vocație universală.

„Acest demers de o importanță deosebită, având în vedere mai ales contextul în care este realizat, subliniază angajamentul Ucrainei față de justiția internațională și dezideratul combaterii impunității pentru cele mai grave crime internaționale (crima de agresiune, genocid, crime împotriva umanității și crime de război). Acțiunea Ucrainei contribuie, neîndoielnic, și la legitimarea eforturilor sale de activare a tuturor mecanismelor jurisdicționale posibile pentru sancționarea agresiunii Rusiei împotriva sa”, potrivit unui comunicat de presă.

Ministerul Afacerilor Externe arată că România „reiterează sprijinul său ferm pentru justiția penală internațională și pentru tragerea la răspundere a tuturor celor vinovați de săvârșirea infracțiunilor de competența materială a Curții Penale Internaționale, inclusiv în contextul agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei”.

Parlamentul Ucrainei a votat miercuri pentru ratificarea Statutului de la Roma, permiţând ţării să se alăture Curţii Penale Internaţionale (CPI), arăta Sky News. Demersul este important deoarece face parte din campania Ucrainei privind aderarea la Uniunea Europeană. De asemenea, mişcarea le permite autorităţilor „să pedepsească mai eficient” cei care se fac vinovaţi de crime de război, potrivit politicianului ucrainean Oleksiy Honcharenko.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

(sursa: Mediafax)

Subiecte în articol: cpi statut mae salut ucraina
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri