Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Buni de sanctionat: amenzi de 200.000 de euro pe zi

Buni de sanctionat: amenzi de 200.000 de euro pe zi

de Adrian Stoica    |   

În timp ce ţările occidentale importă deşeuri pentru a le recicla, în România continuăm să vorbim la timpul viitor despre reciclarea, iar principala cale de eliminare a deşeurilor rămâne depozitarea. Mai avem la dispoziţie doar patru ani pentru atingerea ţintelor de colectare şi reciclare stabilite de Comisia Europeană, după care vor începe să curgă amenzile, iar acestea nu vor fi deloc mici. În plus, anul viitor autorităţile vor trebui să finalizeze operţiunea de închidere a gropilor de gunoi neconforme. Altfel, vom plăti amenzi de 200.000 de euro pe zi.

Conform negocierilor de aderare la Uniunea Europeană, România trebuia să-şi închidă până în 2007 gropile neconforme de gunoi. O ţintă care s-a dovedit a fi mult prea ambiţioasă, dar beneficiind de clemenţa Bruxelles-ului  am mai primit o perioadă de graţie, până în 2017. Chiar dacă programul de închidere a evoluat, finalizarea lui la noul termen este pe muchie de cuţit. Întârzieri se contabilizează şi în ceea ce priveşte realizarea sistemelor de management integrat al deşeurilor (SMID). Dezvoltarea  şi extinderea acestei infrastructuri a demarat greu, principala cauză fiind capacitatea instituţională redusă şi incoerenţa decizională a beneficiarilor (consilii judeţene).

 

La ora actuală sunt multe Consilii Judeţene care au în derulare proiecte privind managementul integrat al deşeurilor, dar se înregistrează şi întârzieri. Unele de abia au lansat licitaţiile, alte licitaţii sunt contestate în instanţă. În prezent doar câteva judeţe au finalizat aceste proiecte-Adriana Gheorghe, specialist în managementul deşeurilor Asociaţia Ecoteca

În ceea ce priveşte colectarea selectivă a deşeurilor, aici lucrurile stau foarte rău, la nivel naţional procentul mediu de colectare fiind de sub 3%. Cu excepţia câtorva oraşe care anul trecut au reuşit să atingă procente semnificative, chiar şi peste 30%, majoritatea administraţiilor locale nu au cu ce se lăuda. Lipsa fondurilor şi a personalului sunt scuzele unanim invocate de primării.

5 mil. tone este cantitatea de deşeuri generată anual de România

 

Mina de aur de la groapa de gunoi

În România există în prezent 34 de depozite municipale conforme, la care se mai adaugă unul existent în Portul Constanţa. La nivelul anul 2015, aici au fost depozitate 3,97 milioane tone de deşeuri.  Dacă s-ar fi aplicat taxa pe gunoi de 80 lei/tonă, care a fost amânată pentru 2017, deşeurile ar fi valorat circa 310 milioane de lei.

Conform Directivei nr. 2008/98/CE a Parlamentului European şi a Consiliului Europei din 19 noiembrie 2008, România are obligaţia să atingă, până în anul 2020, un nivel de reciclare de minimum 50% a deşeurile de hârtie, metal, plastic şi sticlă şi un grad de valorificare de 60% a deşeurilor de ambalaje. De asemenea, peste patru ani România ar trebui să bifeze colectarea a 4 kg/locuitor de deşeuri electrice şi electronice, dar şi să colecteze separat biodeşeurile în vederea compostării şi fermentării lor.

 

Cheltuieli pentru protectia mediului

Anul  Total (mld.) Managementul deşeurilor (%)  Protectia apei (%)

2011  18,6   51,9   23,5

2012  17,6   57,4   18,5

2013  15,6   54,2   16,8

2014  12,6   56,7   24,9  

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri