Jurnalul.ro Ştiri Externe Marea Britanie a declanșat Brexit-ul. Uniunea Europeană este gata de ripostă

Marea Britanie a declanșat Brexit-ul. Uniunea Europeană este gata de ripostă

de Şerban Mihăilă    |   

Premierul britanic, Theresa May, a semnat scrisoarea oficială pentru activarea Articolului 50 al Tratatului de la Lisabona, declanșând procedura oficială de separare a Marii Britanii de Uniunea Europeană. La rândul său, ambasadorul britanic la UE, Tim Barrow, i-a înmânat personal președintelui Consiliului European, Donald Tusk, scrisoarea de notificare privind declanșarea Brexit-ului.

 

Executivul de la Londra a declanșat, ieri, procedura de ieșire din blocul comunitar, prin activarea clauzei prevăzute în Tratatul de la Lisabona, iar Regatul Unit urmează să părăsească UE în cel mult doi ani. Altfel spus, activarea clauzei din Articolul 50 constituie, practic, începerea procedurii oficiale prin care Marea Britanie poate abandona organizația europeană. După transmiterea acestei intenții Consiliului European, guvernul de la Londra și liderii de la Bruxelles au la dispoziție doi ani pentru negocierea viitoarelor relații dintre Regatul Unit și blocul comunitar. Tratativele pot fi însă extinse, cu acordul Consiliului European, scrie BBC. În prima etapă, negocierile se vor concentra asupra modului în care Marea Britanie va putea părăsi blocul comunitar. Potrivit unor surse europene, Londra va trebui să accepte achitarea unor obligaţii financiare restante estimate la aproape 60 de miliarde de euro. Un plan de negociere obţinut de ziarul olandez „De Volkskrant” şi preluat de publicaţia britanică „The Independent” arată că, în cazul în care Marea Britanie va refuza achitarea obligaţiilor ce-i revin după apartenenţa la UE, timp de 43 de ani, dosarul va fi deferit Curţii Internaţionale de Justiţie. În a doua etapă, Londra va trebui să negocieze condiţiile viitoarei relaţii cu UE. Britanicii speră să menţină accesul la piaţa europeană post-Brexit, dar, pentru aceasta, oficialitățile de la Bruxelles vor impune, probabil, respectarea unor condiţii-cheie.

 

Subiecte tabu pentru UE

UE nu pare dispusă să facă mari concesii în privința anumitor subiecte și va impune condiții ferme în timpul tratativelor. Liderii de la Bruxelles vor insista că accesul britanicilor la piața unică depinde de respectarea, de către Londra, a celor patru libertăți comunitare: libertatea de circulație a persoanelor, bunurilor, capitalurilor și serviciilor. Uniunea va propune un acord pentru reglementarea situației cetățenilor britanici în spațiul UE și a celor din blocul comunitar, în Marea Britanie. Concomitent, Regatul Unit va pierde numeroase avantaje comerciale actuale. De asemenea, liderii europeni analizează posibilitatea ca negocierile pe tema viitoarei relaţii bilaterale să înceapă abia după ce se va ajunge la un acord privind condiţiile în care Marea Britanie părăseşte UE.

 

După ce May a declanșat Brexit, sunt preconizate următoarele scenarii: Londra poate obţine un acord avantajos cu UE, prin menţinerea accesului la piaţa comunitară (aşa-numitul „Brexit flexibil”); Marea Britanie nu va menţine accesul la piaţa UE (aşa-numitul „Brexit dur”); negocierile se încheie fără un acord cu blocul comunitar, astfel încât relaţiile vor intra sub incidenţa reglementărilor Organizaţiei Mondiale a Comerţului şi altor tratate internaţionale.

"Orice stat membru poate decide retragerea din Uniune, în conformitate cu propriile necesităţi constituţionale" - Articolul 50 al Tratatului Uniunii Europene

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri