Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Măsuri fiscale în țările afectate de pandemie. România trebuie să acorde stimulente pentru sprijinirea economiei

Măsuri fiscale în țările afectate de pandemie. România trebuie să acorde stimulente pentru sprijinirea economiei

Unele din statele afectate de pandemia cu coronavirus au anunțat măsuri fiscale pentru a sprijini economia. "Ţările din G7 - Germania, Canada, SUA, Franţa, Italia, Japonia şi Marea Britanie au anunţat că vor folosi toate mjloacele disponibile, inclusiv fiscale, pentru a limita efectele negative. La rândul lor, Fondul Monetar Internaţional şi Banca Mondială au anunţat că sunt pregătite să ajute statele pentru a face faţă unei posibile crize", se arată într-un comunicat al companiei de consultanță fiscală PwC România. 

Alături de acestea, și România ar trebui să ia decizii pentru a limita efectele negative ale pandemiei, cele mai afectate sectoare fiind transporturile și turismul, patronatele solicitând deja autorităților măsuri compensatorii și amânări la plata taxelor. 

"Uniunea Naţională a Transportatorilor Rutieri din România spune că epidemia de COVID-19 din Italia a dus la scăderea în medie cu 15% a transportului rutier internaţional de mărfuri efectuat de firmele româneşti, iar la transportul de persoane cu 100%. Apoi, în condiţiile anulării multor zboruri şi reducerii gradului de ocupare a hotelurilor din ultimele săptămâni, patronatele din turism au cerut un pachet de măsuri de sprijin din partea Guvernului", precizează comunicatul.

Reprezentanţii PwC solicită autorităţilor române să aplice un pachet de măsuri fiscale pentru angajaţii şi companiile din sectoarele vulnerabile care sunt nevoite să sisteze sau să reducă activitatea. 

Măsuri fiscale luate în alte țări

Italia a inițiat un proiect de lege care prevede scutiri de taxe pentru companiile care au avut scăderi de 25% ale veniturilor, reducerea impozitelor, prelungirea termenelor de depunere a declarațiilor și de plată a taxelor pentru societățile din zonele afectate, fond de urgență pentru plata salariilor angajaților aflați în carantină.

Germania vrea să adopte un pachet de stimulente fiscale dacă pandemia va declanşa o criză globală. Acestea vor include reduceri de impozite, amânări la plata unor impozite plătite de companii, stimularea lucrului part-time şi la domiciliu.

Coreea de Sud aplică subvenţii salariale micilor comercianţi, a majorat indemnizaţia pentru șomeri și pentru persoanele infectate care sunt îngrijite acasă.

China a renunţat, temporar, la contribuţiile pentru asigurări sociale plătite de companii.

"FMI a făcut o serie de recomandări guvernelor. Băncile centrale ar trebui să fie pregătite să furnizeze lichidităţi masive băncilor şi companiilor financiare non-bancare, în special celor care acordă creditare firmelor mici şi mijlocii, care ar putea fi mai puţin pregătite să facă faţă unei întreruperi semnificative. Guvernele ar putea oferi garanţii de creditare temporare şi ţintite pentru necesităţile de lichiditate pe termen scurt ale acestor firme, iar autorităţile de supervizare şi de reglementare a pieţei financiare ar putea încuraja temporar extindere a scadenţei împrumuturilor", se arată în comunicat.
 

Subiecte în articol: masuri fiscale coronavirus pwc romania
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri