Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Construcţii şi Proprietăţi Materialele de construcţii, prea scumpe pentru români

Materialele de construcţii, prea scumpe pentru români

de Daniela Ivan    |   

Renovarea şi reabilitarea apartamentelor vechi, construite înainte de 1989, necesită fonduri de minimum 15 miliarde de euro dacă se ia în considerare o sumă de minimum 5.000 de euro pe apartament. În România, există circa trei milioane de apartamente vechi care necesită renovare şi reabilitare. În plus, alte milioane de case construite înainte de '89 necesită investiţii pentru consolidare şi cosmetizare. Problema este că un român are aproape jumătate din salariul brut al unui slovac, ceh sau croat, dar materialele de construcţii au costuri similare cu cele din ţările din regiune.

Repararea şi modernizarea locuinţei este o problemă majoră pentru foarte mulţi români, în condiţiile în care peste 75% din veniturile unei locuinţe se duc pe mâncare şi pe plata facturilor. Un studiu IRSOP făcut la comanda Asociaţiei Băncilor pentru Domeniul Locativ (ABDLR) arată că economisirea este principala sursă pentru reabilitarea locuinţei (41%), urmată de creditare (30%) şi de veniturile curente (29%). Peste jumătate de milion de români şi-au rezolvat aceste probleme locative cu ajutorul sistemului Bauspar pe care-l promovează cele două bănci pentru locuinţe prezente în România, BCR BpL şi Raifeissen RBL. Bauspar oferă credite în condiţii avantajoase celor care au economisit o anumită sumă de bani, la care se adaugă şi o primă de la stat de 25% din depunerile anuale, dar nu mai mult de echivalentul în lei a 250 de euro. Problema este că Bauspar este în blocaj în România, cele două bănci nu mai fac noi contracte, dau numai credite vechilor clienţi.

Românii îşi depăşesc bugetul

Aproximativ două treimi dintre clienţii sistemului de economisire-creditare Bauspar au cheltuit mai mult decât au economisit pentru îmbunătăţirea locuinţei, potrivit studiului citat făcut printre clienţii celor două bănci pentru locuinţe, pe un eşantion de 1.040 de clienţi care au economisit timp de cinci ani şi au plecat din sistem. Datele IRSOP, prezentate de reprezentanţii ABDLR, mai arată că 91% dintre clienţii celor două băncilor pentru locuinţe au cumpărat cel puţin un produs pentru reparaţiile locuinţelor, iar media pe gospodărie este de 5,2 produse cumpărate.

În totalul investiţiilor pentru instalaţii şi materiale cele mai mari ponderi le deţin materialele pentru finisaje interioare - 33%, instalaţiile sanitare, electrice, termice - 23%, materialele de construcţii - 23%, materialele pentru finisaje exterioare - 19%.

Costul în euro al materialelor de construcţii

Denumire  România    Bulgaria     Croaţia       Slovenia    Slovacia

Vopsea (10 l)      18,07         18,91         15,69         22,18         21,86

Silicon (300ml)  3,11  2,54  3,40  3,97  4,02

Ciment (25kg)    3,04  2,83  2,97  2,5    2,70

Sursa: ABDLR

“Doar programul Prima Casă nu rezolvă problema de confort locativ în România, economiile sunt principala sursă pentru investiţiile pentru îmbunătăţirea locuinţei, iar prima de la stat este un catalizator pentru economisire” Lucian Anghel, preşedintele executiv ABDLR

În România sunt aproape 12 milioane unităţi locative, dintre care două milioane case de chirpici şi trei milioane de apartamente construite înainte de 1989, conform datelor ABDLR.

Cine sunt clienţii băncilor pentru locuinţe

Mai mult de jumătate (54%) dintre clienţii Bauspar spun că posibilităţile lor financiare nu le permit să-şi îmbunătăţească condiţiile de locuit, iar majoritatea celor care au economisit pe o perioadă de cinci ani sunt la limita sărăciei şi au venituri extrem de modeste, se arată în studiul IRSOP.

Studiul relevă şi alte date despre riscurile materiale cu care se confruntă clienţii Bauspar - aproape jumătate din totalul gospodăriilor şi aproape două treimi din persoanele care au peste 60 de ani trăiesc cu un venit mai mic decât venitul mediu lunar pe o gospodărie, care este de 3.085 de lei.

Vopseaua, siliconul şi obiectele sanitare sunt cele mai cumpărate produse de către cei care-şi renovează locuinţele

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri