Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea copilului Medic: „E bine să ne murdărim puțin”

Medic: „E bine să ne murdărim puțin”

de Monica Cosac    |   

„În doza corectă, murdăria este bună în prima parte a vieții”, deoarece contactul copiilor cu diverse microorganisme este important pentru întărirea imunităţii, este mesajul pe care pediatrul Mihai Craiu îl transmite părinţilor speriaţi că micuţii lor s-ar putea îmbolnăvi dacă se joacă la groapa cu nisip din parc sau cu animalul de companie.  

Oamenii se nasc cu un sistem imun moştenit de la părinţi, spune specialistul, iar pe această zestre genetică se construieşte imunitatea de mai târziu. „Doar interacțiunea cu microorganisme diverse ne face abili în a identifica şi a manageria diversele conflicte imune ulterioare. Organisme prezente în mediu sau aduse din exterior de catre medic, după atenuare sau omorâre completă, în vaccinuri”, explică dr. Mihai Craiu, fondatorul Spitalului Virtual pentru Copii.

„Vă rog, dragi părinți, să fiți mai relaxați cu atingerile nevinovate ale unui cățel/pisici/copac/leagăn sau cu joaca în parc, în mijlocul gropii de nisip. Copiii mai mari trebuie învățați să se spele pe mâini după ce se joacă sau după ce merg la toaletă. În rest, e bine să ne murdărim puțin”, subliniază medicul. 

 

„Excesul de curățenie, în momentul în care sistemul nostru imun învață regulile elementare ale jocului, este rău”, spune Prof. dr. Mihai Craiu, pediatru

 

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri