Jurnalul.ro Ştiri Social Medic: Guvernanţii se tratează la AKH, noi rămânem cu viermii

Medic: Guvernanţii se tratează la AKH, noi rămânem cu viermii

de Monica Cosac    |   

După ce o femeie a murit, recent, la Spitalul de Chirurgie Plastică, Reparatorie şi Arsuri din Capitală, în urma unei transfuzii sanguine greşite, un alt pacient internat aici a decedat în timp ce rănile de pe corpul său erau invadate de larvele muştelor. Ministrul Sănătăţii se gândeşte la relocarea spitalului, însă reprezentanţii organizaţiilor de pacienţi cer închiderea unităţii şi demisia şefului ATI.

Imagini cutremurătoare, în care mai viermii colcăiau pe rănile unui pacient internat în secţia de Terapie Intensivă (ATI) a Spitalului de Arşi - unitatea medicală în care sunt trimise cele mai grave cazuri de pacienţi cu arsuri din ţară - au ajuns, ieri, în mass media. Imaginile au fost filmate de un medic care spune că în spital mai este un caz similar, în condiţiile în care secţia respectivă este invadată de muşte.

Dr. Adrian Stănculea, şeful ATI şi purtător de cuvânt al spitalului, susţine că bărbatul a murit între timp, însă nu din cauza viermilor. „Pacientul a decedat, dar nu din cauza larvelor. Acele larve nu îl omoară. Nu înseamnă că le lăsăm să stea pe pacient. Imaginea e reală, nu am ce să comentez. A existat situaţia asta, a unui pacient care avea în zona arsă cei patru-cinci viermi”, a declarat dr. Adrian Stănculea, ieri, precizând că pacientul nu putea fi spălat deoarece „sunt zone de necroză unde nu poţi băga degetele şi să speli ca pe mâini, că poţi rămâne cu urechea în mână”.

În urma publicării acestor imagini şocante, ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, a declarat, într-o conferinţă de presă, că Spitalul de Arşi este într-o situaţie foarte gravă şi că a aflat de problemele de aici încă din noiembrie 2015, când a activat ca voluntar după tragedia de la Colectiv. Ministrul a mai spus că aici sunt probleme grave de management, că nu sunt condiţii nici pentru pacienţi, nici pentru personal şi că a luat de trei ori în calcul varianta închiderii Spitalului de Arşi. „Singura măsură rezonabilă pe care am luat-o în considerare este închiderea spitalului şi transferul activităţii în altă parte. E o măsură pe care am discutat-o îndelung. Concluzia la care am ajuns este că nu putem închide tot spitalul”, a spus ministrul Voiculescu, adăugând că, în fruntea listei de priorități este relocarea spitalului. Alte măsuri intermediare pe care ministrul le are în vedere se referă la inspecţii, controale, amenzi şi ajutorarea spitalului cu orice fel de investiţie este nevoie. Deocamdată, a fost suspendată doar activitatea Unităţii de Transfuzie Sanguină, iar pacienții cu arsuri grave au fost redirecționaţi către alte unităţi.

Secţia de Omor Intensiv”

Vasile Barbu, preşedintele Asociaţiei Naţionale pentru Protecţia Pacienţilor, spune că în acest spital s-a instalat o criză de management.

“Cauza principală este managementul defectuos. Nu de acum, ci de ani. Secţia ATI este un dezastru, trebuia închisă imediat. Eu sunt mâhnit că ministrul Sănătăţii nu a luat această decizie, ştiind foarte bine ce se întâmplă. Acolo nu se poate lucra! E o secţie ATI fără aer condiţionat care să filtreze aerul - şi nu poţi să pui din cel casnic, pentru că devine o adevărată bombă în privinţa colonizării pacienţilor cu germeni patogeni. Acolo nu poţi să pui nici măcar un pahar cu apă descoperit, ce să mai vorbim de muşte. Dacă există o muscă în secţia ATI este dezastru pentru că ea colonizează mai mulţi pacienţi şi transmite agenţi patogeni de la unul la altul. Trebuie suspendată imediat activitatea în această secţie, pentru că nu face terapie intensivă, face omor intensiv”, a declarat, pentru Jurnalul Naţional, Vasile Barbu.

Management prost sau ignoranţă?

Medicul Horea Timiş, unul dintre dezvoltatorii HBSGroup (Healthcare Business Solution) şi fost director la DSP Alba, consideră că „Acesta este rezultatul politicilor tuturor celor care au guvernat sistemul de sănătate de atâţia ani, deoarece orice sistem funcţionează exact aşa cum a fost construit şi condus. Cel mai grav este că, după Colectiv, nimeni nu a învăţat nimic despre ce ceea de înseamnă management medical modern. Ştim deja care este abordarea după această ştire. Ministerul va trimite controale după controale, vor închide secţia sau spitalul, dar esenţa problemei va rămâne: acelaşi mod de lucru ineficient, aceiaşi oameni”, a concluzionat Timiş.

„Şeful ATI trebuie să-şi dea demisia imediat. A spus că pacientul era operat şi nu era nevoie să i se facă toaletarea rănilor. Nu este adevărat! Am vorbit cu specialiştii noştri în ATI şi o rană trebuie toaletată aşa cum spun protocoalele, inclusiv plaga arsă a pacientului respectiv se putea curăţa fără probleme. Operaţia era într-o parte, nu trebuie să laşi să se împută în altă parte. Nu trebuie neapărat să-l pui în baie, există şi alte proceduri” Vasile Barbu, președintele Asociației Pacienților

„Alţi pacienţi mor şi continuă să moară, dar aceasta este doar statistică pentru decidenţi şi guvernanţi. Problema este că ei pleacă la AKH şi noi rămânem cu viermii” Horea Timiş, medic

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri