Jurnalul.ro Ştiri Social Medicii, aruncaţi fără platoşă în lupta cu COVID-19

Medicii, aruncaţi fără platoşă în lupta cu COVID-19

de Mariana Zaharia    |   

În plină epidemie a infecțiilor cu coronavirus, o boală fără leac şi fără vaccin, Direcția de Sănătate Publică (DSP) Argeș a descoperit că, în unele unități medicale, se sare peste dezinfecție. Cel mai grav caz este cel al secției Chirurgie a Spitalului Judeţean de Urgență din Pitești, unde inspectorii veniți în control au dat amenzi din acest motiv. În plus, grupurile sanitare sunt puține, iar în unele, wc-urile nu aveau nici măcar capace. Informația șoc este extrasă din raportul ultimului control făcut la Spitalul de Urgență din Pitești, chiar în această lună.

 

După izbucnirea crizei legate de coronavirus, în spitale au fost trimise echipe de control care să verifice dacă sunt respectate normele legate de igienă.

 

Au amendat o asistentă

Iată o parte din ce au notat inspectorii sanitari, care au făcut verificări la Spitalul de Urgență din Pitești: „Nu se respectau normele privind amplasarea paturilor în saloane și normele privind numărul grupurilor sanitare alocate acestora. O parte din mobilier prezintă un grad avansat de uzură. Grupul sanitar aferent saloanelor din secția Chirurgie I nu dispune de capace la toate scaunele wc. În secția Chirurgie I, nu se efectuează operațiunea de dezinfecție ciclică terminală, conform planificării stabilită prin Planul anual de supraveghere, prevenire și control a infecțiilor asociate asistenței medicale, motiv pentru care a fost sancționată asistenta șefă cu amendă în valoare de 2.000 lei”. În urma controlului, reprezentanților spitalului li s-a cerut să rezolve imediat problema legată de dezinfecție.

 

Medicii nu au echipamente de protecție

Ceea ce nu scrie în raport este faptul că, de pe secțiile spitalului, lipsesc echipamentele de protecție ale medicilor. Doctorii ne-au spus că nu au măști și mănuși sau au un număr redus. Reprezentanții Consiliului Județean (CJ) Argeș, instituția care finanțează unitatea spitalicească, susţin că materialele există în depozit, dar că nu s-ar fi ocupat asistentele să le ducă pe secții. De asemenea, au spus și că se va face o verificare la spital.

Din păcate, situația din Spitalul Judeţean de Urgenţă nu s-a schimbat nici după această declarație a autorităţilor locale, în ciuda faptului că toți specialiștii spun că cele mai expuse persoane la infecţia cu coronavirus sunt cadrele medicale.

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri