Jurnalul.ro Ştiri Observator Medicii cer schimbarea protocolului pentru tratarea COVID

Medicii cer schimbarea protocolului pentru tratarea COVID

de Monica Cosac    |   

Mai mulți medici solicită autorităților să modifice protocolul pentru tratarea pacienților diagnosticați cu COVID-19, prin eliminarea de urgență a două dintre medicamentele cuprinse în schemele de tratament: Plaquenil și Kaletra.

 

Specialiștii în medicina bazată pe dovezi de la organizația Cochrane România susțin că „atât Lopinavir - Ritonavir, cu denumirea comercială Kaletra, cât și Hidroxiclorochina, cunoscută sub numele de Plaquenil, au un număr crescut de efecte adverse, iar presupusele beneficii în urma tratamentului lipsesc, conform studiilor publicate recent”.

Potrivit acestora, în urma a 17 sinteze și cinci studii clinice făcute în perioada iulie – octombrie 2020, nu au fost găsite dovezi definitive care să arate că Hidroxiclorochina ar fi scăzut mortalitatea în rândul pacienților, ci – din contră – a fost remarcată o creștere a mortalității. Profesor dr. Cristian Băicuș, membru al consiliului consultativ Cochrane România și medic la Spitalul Colentina din București, precizează că, în lipsa efectelor benefice importante pentru pacient și prezența unor efecte adverse de necontestat, nu este recomandată administrarea în cazul pacienților cu COVID-19.

„Este posibil ca Hidroxiclorochina să reducă durata simptomelor cu câteva zile. La cei neinternați nu reduce riscul de spitalizare”, a precizat prof. dr. Cristian Băicuș, adăugând că Hidroxiclorochina a dispărut din protocoalele de tratament din multe țări.

Aceeași concluzie este desprinsă și în cazul terapiei bazate pe Lopinavir-Ritonavir. „Prin prisma evidențelor disponibile până în prezent și mai ales după publicarea ultimului studiu randomizat din data de 5 octombrie 2020, considerăm urgentă modificarea protocolului de tratament al pacienților spitalizați pentru COVID-19”, a spus conf. dr. Ionuț Nistor, de la UMF „Grigore T. Popa” din Iași.

Totodată, prof. dr. Lucian Pușcașiu, directorul Cochrane România, subliniază că demersul celor doi medici „se înscrie în preocupările actuale generale de găsire a celor mai bune soluții de management al infecției cu COVID-19 și se adresează unei terapii care a fost intens popularizată, dar și politizată”.

 

Puteți citi mai jos argumentele științifice pe care le aduc cererii lor conf. dr. Ionuț Nistor și prof. dr. Cristian Băicuș, precum și opinia prof. dr. Lucian Pușcașiu, directorul Cochrane România:

http://baicus.ro/Cochrane/Declaratie_de_presa_Kaletra_si_Plaquenil.pdf

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri