x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Atenție la sănătate. Alimentul pe care trebuie să-l eviți pentru a reduce riscul de demență

Atenție la sănătate. Alimentul pe care trebuie să-l eviți pentru a reduce riscul de demență

de Redacția Jurnalul    |    10 Ian 2025   •   15:00
Atenție la sănătate. Alimentul pe care trebuie să-l eviți pentru a reduce riscul de demență
Sursa foto: Hepta

Demența afectează tot mai multe persoane, mai ales odată cu înainarea în vârstă. Însă riscul de îmbolnăvire poate fi redus prin alegerea unei alimentații sănătoase.

Hrana este foarte importantă pentru a ne menține într-o stare fizică și psihică bună. Multe afecțiuni sunt rezultatul unui stil de viață deficitar. 

Mezelurile la care trebuie să renunți 

Carnea procesată este gustoasă, motiv pentru care mulți oameni aleg să o consume. Însă aceasta are efecte extrem de nocive asupra sănătății, inclusiv creșterea riscului de a dezvolta demență. Astfel că specialiștii recomandă renunțarea la mezeluri în totalitate.

Prin urmare, două porții de  carne roșie procesată consumate săptămânal pot crește riscul de demență cu 14%. Cercetătorii spun să alegem, în schimb, carne neprocesată.

Totodată, mezelurile pot fi înlocuite cu nuci, tofu sau fasole. Acestea reduc pericolul de demență cu 23%, dar și au multe beneficii, inclusiv pentru memorie.

De ce este nocivă carnea procesată

Cercetătorii de la Harvard spun că pericolul se află în carnea roșie procesată, spre deosebire de cea neprocesată, despre care nu s-a constat că ar exista astfel de riscuri. De vină ar fi sarea și conservanții folosiți pentru a da gust mezelurilor. 

”Acest studiu amplu și pe termen lung oferă dovezi concrete despre importanța reducerii consumului de carne procesată”, explică  dr. Hilda Mulrooney, de la Universitatea Metropolitană din Londra, potrivit spynews.ro.

×
Subiecte în articol: sanatate mezeluri demenţa