Efervescenţa din domeniul medical se traduce şi în mai multe date privind sănătatea, adunate la nivel global, pe care specialiştii trebuie să le folosească astfel încât să ofere pacienţilor posibilitatea unor tratamente inovatoare. Astfel, peste 90% din datele din sănătate rămân nefolosite, aşa cum reiese din concluziile evenimentului „Bioetica şi valoarea datelor în sănătate. Oportunităţi şi bune practici pentru utilizarea clinică a datelor“, organizat de Camera de Comerţ Elveţia-România (CCE-R) în Bucureşti, scrie ZF.
„România are avantajul unei baze largi de profesionişti în sănătate şi specialişti în date care pot conduce transformarea într-un sistem de sănătate european de ultimă generaţie şi un centru de excelenţă pentru cercetare. O colaborare puternică între mediul public şi cel privat poate accelera acest proces şi poate construi infrastructura necesară pentru a creşte eficienţa şi a beneficia de valoarea datelor de sănătate“, a spus Frank Loeffler, directorul general al Roche România şi membru în boardul Camerei de Comerţ Elveţia-România (CCE-R).
În 2022, Comisia Europeană a lansat spaţiul european al datelor privind sănătatea (EHDS), care va permite cetăţenilor să îşi controleze şi să utilizeze datele privind sănătatea în ţara lor de origine sau în alte state membre ale Uniunii Europene. EHDS oferă cadrul pentru utilizarea datelor de sănătate pentru cercetare, inovare, politici de reglementare.
„Dincolo de nevoia unei infrastructuri pentru digitalizare şi medicină genomică, există nevoia de claritate juridică şi de autorităţi de supraveghere. Trebuie abordate întrebări privind consimţământul, protecţia vieţii private, reutilizarea datelor şi partajarea beneficiilor. România poate folosi cele mai bune practici care au fost deja testate în străinătate în acest domeniu, dar va trebui totuşi să dezvolte mecanisme clare de ghidare şi de responsabilizare“, a spus prof. Effy Vayena, profesor de Bioetică la Swiss Institute of Technology (ETH).
(sursa: Mediafax)