Noile tehnologii "nu pot înlocui activitatea diplomatului profesionist, indiferent de capacitatea acestora de a face analize", a declarat, joi, ministrul de Externe, Teodor Meleşcanu, la deschiderea Programului Diplomatic European.
"Diplomaţia, în vremurile noastre, este în competiţie cu dezvoltarea Inteligenţei Artificiale, a tehnologiilor IT şi este cu adevărat o provocare pentru diplomaţii profesionişti să fie în competiţie cu toate aceste mijloace tehnologice. Vă dau o veste bună - sunt convins că toate aceste noi tehnologii nu pot înlocui activitatea diplomatului profesionist. Indiferent de capacitatea acestora de a face analize, profesia de diplomat rămâne o resursă umană şi, din punctul nostru de vedere, este una dintre cele mai bune veşti, altfel ne-am închide toate ambasadele şi am folosi doar comunicarea de acest tip", a afirmat el.
Acesta a subliniat rolul diplomaţilor în procesele de negociere.
"Cred că este aproape imposibil să vorbim despre negocieri fără să avem o puternică implicare a diplomaţilor în acest proces. Puteţi folosi multe instrumente, dar în final capacitatea de a vorbi, de a găsi soluţii, de a face uneori compromisuri nu este executată foarte bine de maşini", a punctat el.
Ministrul s-a adresat celor prezenţi la Programul Diplomatic European.
"Abilităţile dumneavoastră nu sunt doar pentru acest secol. Practic, ce faceţi este o pregătire pentru secolul XXII, în diplomaţie", le-a spus el.
Totodată, a vorbit despre sistemul digital consular.
"Într-o ţară ca România, din care aproximativ 5 milioane de persoane lucrează în zona europeană de liberă circulaţie, activitatea consulară este una cheie pentru ministerul nostru (...) Cel mai bun sistem digital pentru sistemul consular a fost creat în România şi funcţionează în toate consulatele noastre din Uniunea Europeană, dar şi în afara UE", a explicat ministrul de Externe. AGERPRES