Jurnalul.ro Ştiri Externe Migranţi vânduţi la licitaţie în "pieţele de sclavi" din Libia

Migranţi vânduţi la licitaţie în "pieţele de sclavi" din Libia

Pentru câteva sute de euro, migranţi care trec prin Libia în speranţa că vor ajunge pe continentul european sunt vânduţi la licitaţie în pieţe de sclavi create în această ţară de grupări armate ce profită de pe urma marilor fluxuri migratorii dinspre Africa Subsahariană, scrie publicaţia spaniolă ABC într-un reportaj publicat joi. 

'Bărbat puternic pentru muncă pe câmp', anunţă şeful unei licitaţii în timp ce ţine mâna pe umărul unui migrant african, alţii aşteptându-şi rândul în spatele lui să fie cumpăraţi ca sclavi, relevă imaginile dintr-o secvenţă înregistrată în luna august într-o localitate neprecizată din estul Libiei. 

Mărturii asemănătoare au fost oferite de numeroşi migranţi care au reuşit să traverseze Marea Mediterană şi să ajungă în Europa. 'Avem zeci de mărturii ce ne arată condiţiile înfiorătoare trăite în Libia. Ne povestesc cum sunt reţinuţi şi îngrămădiţi în tabere controlate de miliţii, cum sunt obligaţi să-şi sune familiile pentru a le cere bani pentru a-şi 'plăti' călătoria. Unuia i-au ars mâna pentru ca familia sa să-l audă ţipând', spune reporterului publicaţiei ABC directorul unui ONG, menţionând de asemenea că cei care nu plătesc pot ajunge să fie vânduţi între diferitele mafii şi grupări armate care s-au înmulţit în Libia în contextul haosului ce domneşte în această ţară de la înlăturarea de la putere a lui Muammar Gaddafi. 

Bărbaţii solizi, apţi pentru munca în construcţii sau alte activităţi grele, şi femeile vândute ca sclave sexuale au un preţ cuprins între 200 şi puţin peste 500 de dolari, notează publicaţia spaniolă. 

Fenomenul a fost sesizat de mult timp de către Organizaţia Mondială pentru Migraţie (OIM), care menţionează că vânzarea migranţilor s-a răspândit tot mai mult printre traficanţii implicaţi în transportul acestora din Africa înspre Europa, prin Libia, fără să fie însă publicate estimări cu privire la numărul celor care au ajuns să fie vânduţi ca sclavi. 

Se ştie în schimb că în prezent în Libia se află circa 300.000 de migranţi care doresc să traverseze Mediterana, după ce alte sute de mii au debarcat astfel în Europa în ultimii ani, mai ales în Italia. În încercarea de a diminua acest aflux, guvernul de la Roma a încheiat cu guvernul libian recunoscut de comunitatea internaţională un acord prin care Italia oferă sprijin gărzii de coastă libiene în interceptarea ambarcaţiunilor cu migranţi. 

Această cooperare a fost însă calificată de Înaltul Comisariat al ONU pentru Refugiaţi (UNHCR) drept 'inumană', acest organism considerând că prin retrimiterea migranţilor în Libia ei riscă 'detenţii arbitrare şi pe termen nedefinit şi sunt expuşi torturilor, violurilor, muncii forţate, exploatării şi extorcărilor'.

AGERPRES

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri