Într-un interviu pentru emisiunea online „Cafea cu visuri”, citat de stiripesurse.ro., specialista a mărturisit că ea cumpără frecvent produse expirate, pe care le ține în frigider și le consumă cu încredere.
Cum știi că alimentele expirate sunt bune de consum
Mihaela Bilic a explicat astfel că, deși nu toate alimentele sunt sigure după ce termenul de valabilitate a trecut, există unele care nu își pierd din calitate și nutrienți.
„Totul este expirat. Eu oricum le cumpăr la limită. Le cumpăr expirate”, a spus ea, dezvăluind că lactatele fac parte dintre alimentele pe care le consumă chiar și după data de expirare, atâta timp cât mirosul și aspectul sunt normale.
Alimente care pot fi consumate după data de expirare
Nutriționista a oferit detalii despre modul în care consumă lactatele expirate.
„Tocmai ca să stimulez fermentația. Am un burduf cu brânză care a făcut crustă cu mucegai, cred că îl mai țin o lună, două. Gustul se schimbă în bine, iar mucegaiul este un mucegai nobil, cu rol de protecție.”
Pe lista alimentelor care pot fi consumate după termenul de valabilitate se află și pâinea, atâta timp cât nu prezintă mucegai sau miros neplăcut.
„Se usucă, dar nu e nicio tragedie. Poate fi transformată în crutoane sau folosită în diverse preparate culinare. O metodă excelentă de păstrare este congelarea, care îi menține prospețimea. Dacă o încălzești puțin, fie în prăjitor sau la cuptor, pâinea își reia textura moale și fragedă, aproape ca atunci când era proaspătă”, a recomandat aceasta.
Ce alimente expirate să eviți
Însă Mihaela Bilic avertizează că produsele precum carnea și peștele trebuie evitate după expirare din motive de siguranță alimentară.
Aceste recomandări vin să demonteze un mit adânc înrădăcinat în rândul consumatorilor și să ofere o perspectivă relaxată și informată asupra alimentelor expirate, acolo unde siguranța și calitatea permit acest lucru.