Jurnalul.ro Ştiri Politică Alegerile de la Ploiești nasc o coaliție mutantă: USR, AUR și partidul lui Pitic

Alegerile de la Ploiești nasc o coaliție mutantă: USR, AUR și partidul lui Pitic

de Ion Alexandru    |   

Rezultatele „votului util” acordat la alegerile locale din 9 iunie 2024 încep deja să își arate „roadele”. Cel puțin, la Primăria municipiului Ploiești, unde noul primar ales, independentul Mihai Polițeanu, a anunțat, în mod spectaculos, cu cine vrea să construiască noua majoritate politică în viitorul consiliu local. Acesta nu se sfiește să cheme la „masa bucatelor” formațiunea AUR, fără de care nu iese numărătoarea. Mai mult, Polițeanu vrea să îi oblige pe demisionarii din USR, din 2009, care au acuzat filiala formațiunii progresiste că este „vândută” PNL-ului și că ar fi dat contracte pe bani publici pe criterii politice, să se alieze cu USR, ca să-i asigure o majoritate confortabilă în consiliul local.

Mihai Polițeanu, cunoscut ca un apropiat al Monicăi Macovei, a precizat, la sfârșitul săptămânii trecute, că vrea să constituie o majoritate fără PSD și fără PNL, iar această majoritate trebuie să aibă drept „vioara întâi” formațiunea care i-a susținut candidatura independentă. Este vorba despre Partidul Mișcarea Noi Ploieștenii.

Reamintim că, în urma scrutinului din 9 iunie 2024, pentru Consiliul Local Ploiești, PSD-PUSL a obținut 21,2% din voturi, PNL a luat 18,1 la sută din voturi, iar Alianța Dreapta Unită (USR – PMP – Forța Dreptei) a luat 15,9% din voturi. Partidul Mișcarea Noi Ploieștenii a obținut 13,3% din voturi, AUR a luat 12,4% din voturi, iar Partidul România în Acțiune a fost votat de 6,9% dintre ploieșteni.

După centralizarea și redistribuirea voturilor, PSD-PUSL a obținut 6 mandate de consilier local, PNL tot 6 mandate, Alianța Dreapta Unită 5 mandate (din care 3 USR și câte unul PMP și Forța Dreptei), Partidul Mișcarea Noi Ploieștenii va avea 4 mandate, AUR 4 mandate, iar Partidul România în acțiune două mandate.

L-au susținut în campanie, vor avea primul cuvânt în consiliu

În total, în Consiliul Local Ploiești activează 27 de consilieri, iar pentru formarea majorității este nevoie de 14 voturi. „În ciuda optimismului nefundamentat al PSD și PNL, orice majoritate în Consiliul Local Ploiești se va face din cel puțin trei partide. Într-adevăr, sunt trei partide. Este vorba despre Mișcarea Noi Ploieștenii, de Alianța ADU, dacă mai există. Deci sunt patru consilieri de la Mișcarea Noi Ploieștenii, trei de la USR, unl de la PMP, unul de la Forța Dreptei. De asemenea, mai există un partid care acum se numește România în acțiune și care are doi consilieri, și mai există și AUR, care are patru consilieri locali. La nivel local, mi este vorba de ideologii, pentru că lipsa asfaltului, lipsa canalizării, lipsa apei calde nu e o problemă de ideologie. Îmi doresc această majoritate”, a declarat primarul ales al municipiului Ploiești, Mihai Polițeanu.

Partidul Mișcarea Noi Ploieștenii, care l-a susținut pe Polițeanu la alegerile din 9 iunie, a fost fondată în data de 7 februarie 2024, prin Sentința Civilă nr. 10/DEP/P a Tribunalului București, prin care a fost admisă cererea formulată de Șerban Pitic – președinte, de Augustin Mateescu – membru fondator și de Sorin Constantin Giurumescu – membru fondator. Înregistrarea a rămas definitivă în data de 27 martie 2024, prin Decizia Civilă nr, 343A a Curții de Apel București.

Pace, pace între două aripi progresiste

Liderul partidului, Șerban Pitic, a fost, în septembrie 2023, amenințat cu excluderea din USR Prahova de către Cristian Apostol, vicepreședintele USR al Consiliului Județean Prahova care a cerut darea afară a lui Pitic, pe care l-a acuzat că dă like-uri pe Facebook partidului REPER, înființat de Dacian Cioloș. Vestea a fost făcută publică, tot pe Facebook, de către însuși Mihai Polițeanu, ex-lider al USR Prahova,

Conform sursei citate, Șerban Pitic ar fi încălcat articolul 13 litera „c” din Statutul USR, „prejudiciind, astfel, formațiunea prin ieșirile sale publice”.

Însă lucrurile nu se opresc aici. La data de 27 octombrie 2022, Mihai Polițeanu a publicat, tot pe Facebook, o postare intitulată „Demisie colectivă din USR”, prin care se precizează că 102 membri ai USR Prahova au decis să-și dea împreună demisia din USR, „având în vedere acapararea filialei de către un grup de oportuniști care, cu sprijinul activ al conducerii naționale a USR, au decis să pună filiala în subordinea PNL Prahova și a baronului local Iulian Dumitrescu”. „Majoritatea din Biroul Național al USR și președintele Drulă au decis, din cinism politic, să pună pe primul loc promovarea unor indivizi obedienți echipei majoritare din Biroul Național al USR, dar și PNL-ului, în detrimentul democrației interne, valorilor și intereselor legitime ale USR în Prahova, dar și al cetățenilor”, se precizează în acest anunț.

Pe lista demisionarilor se numărau Șerban Pitic și Augustin Mateescu, fondatorii Partidului Mișcarea Noi Ploieștenii, care i-a susținut candidatura „independentului” Mihai Polițeanu la Primăria Municipiului Ploiești și care, acum, vrea să facă o majoritate între cei dați afară sau plecați din USR cu USR și cu AUR. Mai mult, acuzațiile din postarea demisionarilor din 2022 mergeau până la limita penalului. Spre exemplu, se menționa că „Punctele culminante care ne-au convins să facem acest pas (demisia – n.red.) sunt: (…) falsificarea semnăturilor pe zeci de dosare de adeziune a unor potențiali membri ai partidului, dar și aduce alți zeci de membri în USR cu ajutorul direct al PNL (…), atribuirea directă de contracte cu bani publici dinspre primarul USR din Breaza către un consilier local USR din Ploiești, din nou nesancționată de conducerea națională”.

Obsedat de Sebastian Ghiță, pe care vrea să-l lase fără titlul de cetățean de onoare

O altă grijă a lui Mihai Polițeanu, ca primar al Municipiului Ploiești, este să-l lase fără titlul de cetățean de onoare pe fostul deputat PSD Sebastian Ghiță. „Ploieștiul este cunoscut pentru nivelul ridicat al corupției”, a afirmat, într-un interviu, Polițeanu.

Potrivit edilului ales, „Sebastian Ghiță încă mai controlează politica orașului. Sebastian Ghiță, dacă nu știați, este cetățean de onoare al Ploieștiului, alături de Nichita Stănescu și de Caragiale. (…) Am propus un proiect proiect pentru retragerea titlului de cetățean de onoare. Mă așteptam să treacă. Însă Sebastian Ghiță este în continuare cetățean de onoare al Ploieștiului. Nu a trecut proiectul. Din partea USR a fost o surpriză negativă”, a mai adăugat primarul ales al Ploieștiului.

De precizat este că Sebastian Ghiță nu este condamnat definitiv în niciun dosar penal. Încă din 2019, Înalta Curte de Casație și Justiție l-a achitat definitiv într-unul dintre dosare. Al doilea dosar a fost retrimis de instanță la DNA, pentru refacerea rechizitoriului, după ce au fost anulate mai multe așa-zise probe. Alte dosare au fost închise. Toate aceste spețe au fost fabricate de celebra „Unitate de elită” a DNA de la Ploiești.

Retragerea titlului de cetățean de onoare se poate face, potrivit Regulamentului aprobat de Consiliul Local, „pentru desfășurarea unor activități cu caracter ostil localității și locuitorilor acesteia, precum și pentru condamnarea printr-o hotărâre judecătorească definitivă și irevocabilă”.

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri