Cozi de sute de persoane s-au format în mai multe judeţe din ţară în faţa agenţiilor de mediu încă de duminică sau chiar sâmbătă de către cei interesaţi să îşi depună dosarele pentru accesarea finanţării în programul Casa Verde, luni fiind deschiderea sesiunii de depunere pentru persoanele fizice.
*** BOTOŞANI
Câteva sute de persoane stau la rând, luni dimineaţă, în faţa Agenţiei pentru Protecţia Mediului (APM) Botoşani pentru a depune dosarele în vederea obţinerii finanţării în cadrul proiectului Casa Verde.
Solicitanţii s-au adunat în faţa APM de duminică după-amiază, ei întocmind o listă de ordine.
Potrivit directorului AM, Eugen Mateciuc, pe listă s-au înscris peste 250 de persoane.
Plafonul alocat judeţului Botoşani este de 1,2 milioane de lei, ceea ce înseamnă că numărul beneficiarilor de finanţări în cadrul proiectului Casa Verde poate fi de aproximativ 200.
"Prelucrăm cam zece dosare pe oră şi sperăm ca, în trei zile, să procesăm toate cererile", a afirmat Mateciuc. Prin Programul Casa Verde, populaţia şi persoanele juridice pot beneficia de finanţare prin AFM pentru instalarea, înlocuirea sau completarea sistemelor de încălzire clasice cu cele care folosesc energie verde, regenerabilă.
*** MUREŞ
Peste 100 de persoane s-au aşezat la coadă, luni de dimineaţă, la sediul Agenţiei de Protecţia Mediului (APM) Mureş, pentru a depune dosarele pentru Programul 'Casa Verde', unii oameni stând la rând încă de duminică seara pentru a fi siguri că le va fi acceptat dosarul, a declarat, pentru AGERPRES, Dănuţ Ştefănescu, şeful instituţiei.
'Am fost oarecum surprinşi de numărul mare de persoane, mi s-a spus că unii stau la rând încă de aseară, am început preluarea dosarelor şi am constatat că acestea, până în acest moment, sunt în regulă. Din cele 60 de milioane de lei alocate la nivel naţional, judeţului Mureş i-a fost alocată suma de 1,6 milioane de lei, din care se pot finanţa între 280 şi 300 de dosare', a spus Ştefănescu.
Şeful APM Mureş a precizat că prin programul 'Casa Verde' în anul 2010 au fost semnate 454 de contracte de finanţare, iar în 2011 au fost 448 de contracte.
*** NEAMŢ
Aproape 300 de persoane se aflau, luni dimineaţă, în faţa Agenţiei de Protecţie a Mediului Neamţ, pentru a depune dosare de finanţare în cadrul programului 'Casa verde'.
Cei mai mulţi s-au aşezat la rând duminică, unii aşteptând în cursul nopţii în maşini, alţii afară, pe scaune, deşi temperatura aerului a scăzut sub zero grade Celsius. La APM Neamţ au venit luni dimineaţă şi mai multe echipaje de jandarmi.
Directorul APM Neamţ, Iulian Jugan, a declarat, pentru AGERPRES, că angajaţii instituţiei verifică din timp dosarele celor care stau la rând pentru ca oamenii, până ajung la ghişee, să îşi completeze corect actele.
'Numărul de solicitanţi pentru acest program este destul de mare, rândul s-a format încă de duminică, de la prânz. Noi am luat toate măsurile ca fluxul să decurgă corespunzător, am instalat pe postul de preluare a dosarelor 3 persoane, faţă de 2 cât ni s-a solicitat de la centru, pentru a veni în sprijinul solicitanţilor. De asemenea, avem un grup de colegi din APM care sprijină solicitanţii pentru refacerea unor eventuale documente care nu sunt conforme cu procedura. Mă refer la cereri care, conform procedurii, trebuie să fie tehnoredactate iar unele persoane vin cu ele completate de mână şi trebuie refăcute', a declarat Iulian Jugan, directorul APM Neamţ.
***PRAHOVA
Peste o sută de persoane se află, luni dimineaţă, la sediul Agenţiei pentru Protecţia Mediului (APM) Prahova în vederea depunerii dosarelor pentru obţinerea de fonduri prin programul Casa Verde, conducerea APM dispunând, în acest context, începerea programului de lucru mai devreme.
Directorul APM Prahova, Florin Diaconu, a declarat, pentru AGERPRES, că oamenii au început să vină la sediul agenţiei în jurul orei 6.00 dimineaţa, iar până în prezent, numărul celor care aşteaptă să depună documentele pentru programul Casa Verde a ajuns la aproximativ 120.
În aceste condiţii, conducerea APM a dispus ca programul de lucru, care în mod normal începe la ora 9.00, să înceapă cu circa o jumătate de oră mai devreme.
Florin Diaconu a precizat că la nivelul APM Prahova se lucrează cu două porturi de introducere a datelor.
***SĂLAJ
Circa 160 de persoane se aflau, luni dimineaţa, la sediul Agenţiei pentru Protecţia Mediului (APM) Sălaj, pentru a depune dosare în cadrul programului Casa Verde, unele dintre ele aşteptând încă din dimineaţa zilei de duminică.
Potrivit directorului APM Sălaj, Aurica Grec, primele persoane care aşteptau deschiderea sesiunii de depunere a dosarelor pentru Casa Verde au sosit în faţa sediului instituţiei încă din dimineaţa zilei de duminică, fiind creată o listă de aşteptare cu 160 de persoane.
"Cei care aşteaptă şi-au făcut listă, s-au organizat şi i-am asigurat că li se respectă lista absolut în totalitate, deci nu există niciun fel de suspiciune să intre dosare 'pe sub masă'. Ne-am organizat. Intră câte patru persoane. Două intră în birou şi se face înregistrarea online a dosarului, direct la APM, iar două persoane sunt pe hol, în aşteptare, ca să se asigure că nu intră nimeni în afara celor de pe listă. Uşa la birou e deschisă, e transparenţă totală. Am discutat cu ei în această dimineaţă şi sunt pe listă circa 160 de persoane. Am înţeles că primii stau aici de duminică, de la ora 10 dimineaţa. Şi-au adus şi scaune cu ei", a declarat luni, pentru AGERPRES, Aurica Grec.
Potrivit sursei citate, cinci poliţişti de la Poliţia Locală sunt prezenţi la faţa locului, pentru a evita producerea unor incidente.
Locuitorii judeţului Sălaj care doresc să acceseze programul Casa Verde, ce finanţează instalarea sistemelor de încălzire care utilizează energie regenerabilă, inclusiv înlocuirea sau completarea sistemelor clasice de încălzire, au la dispoziţie suma de aproape 670.000 de lei, oferită prin Administraţia Fondului pentru Mediu.
***SIBIU
Aproximativ 200 de sibieni au aşteptat la coadă, toată noaptea, în faţa sediului Agenţiei Judeţene pentru Protecţia Mediului (APM), ca să îşi înregistreze primii dosarele pentru programul "Casa Verde", a declarat luni, pentru AGERPRES, directorul instituţiei, Stelian Naicu.
Potrivit acestuia, dacă ar cere fiecare câte 6.000 de lei de la stat, toţi cei 200 de sibieni care au aşteptat toată noaptea ar putea primi aceşti bani. Banii se dau în ordinea depunerii dosarelor.
"Din câte am înţeles eu, ar fi cam 200 de persoane (la coadă n.r.). Dacă ar merge toată lumea cu suma de 6.000 de lei de decontat, ar ajunge la 190-200 de persoane. În judeţul Sibiu suma alocată pentru "Casa Verde" este în jur de 1,8 milioane lei", a explicat directorul APM Sibiu.
El a mai precizat că unii sibieni cer cel puţin 3.000 de lei, alţii 8.000.
*** TELEORMAN
Aproximativ 200 de persoane se află luni, încă de la primele ore ale dimineţii, la sediul Agenţiei pentru Protecţia Mediului (APM) Teleorman pentru a depune dosare în cadrul programului Casa Verde.
Potrivit purtătorului de cuvânt al APM, Roxana Mitroi, în faţa sediului sunt prezenţi şi reprezentanţi ai Poliţiei Locale pentru a interveni în cazul unor eventuale incidente.
Înregistrarea unui dosar durează aproximativ 20 de minute, a menţionat sursa citată.
Bugetul alocat Programului Casa Verde - beneficiari persoane fizice, pentru judeţul Teleorman, este de 1.133.475 lei.
***VASLUI
Aproximativ 150 de persoane au stat, în noaptea de duminică spre luni, la rând, în faţa sediului Agenţiei de Protecţie a Mediului (APM) Vaslui, pentru a depune dosare în cadrul Programului Casa Verde.
Potrivit directorului instituţiei, Madălina Nistor, oamenii s-au aşezat la rând încă de la ora 2.00 pentru a fi siguri că vor depune printre primii dosarele, astfel încât să poată beneficia de finanţare în cadrul programului.
'Ne bucurăm de interesul vasluienilor pentru acest program. În ciuda temperaturilor foarte scăzute, oamenii au stat la rând încă de la ora 2.00. De dimineaţă au fost date deja 130 de numere de ordine pentru persoanele care au stat la rând şi mai sunt doritori', a declarat, pentru AGERPRES, directorul APM Vaslui, Mădălina Nistor.
La nivelul judeţului Vaslui, a fost alocată suma de aproximativ 2.000.000 de lei pentru programul Casa Verde.
*
Persoanele fizice pot aplica în cadrul Programului "Casa Verde Clasic", începând cu data de 10 octombrie, în timp ce persoanele juridice pot depune dosare din 17 octombrie, a anunţat, în urmă cu două săptămâni, Ministerul Mediului Apelor şi Pădurilor (MMAP).
Prin Programul Casa Verde, populaţia şi persoanele juridice pot beneficia de finanţare prin AFM pentru instalarea, înlocuirea sau completarea sistemelor de încălzire clasice cu cele care folosesc energie verde, regenerabilă.
Echipamentele finanţate pentru populaţie prin 'Casa Verde' sunt panourile solare şi pompele de căldură, cuantumul finanţării nerambursabile prin AFM fiind în funcţie de tipul instalaţiei, astfel: până la 3.000 lei, pentru instalarea panourilor solare nepresurizate; până la 6.000 lei, pentru instalarea panourilor solare presurizate; până la 8.000 lei, pentru instalarea pompelor de căldură, exclusiv pompele de căldură aer-aer.
Conform ministerului de resort, în ceea ce priveşte persoanele juridice, acestea pot depune dosarele de finanţare în intervalul 17 octombrie -14 noiembrie 2016.
Bugetul alocat pentru ediţia din acest an a Programului "Casa Verde Plus" este de 94 de milioane de lei, din care 60 de milioane sunt destinate populaţiei, iar 34 de milioane persoanelor juridice. AGERPRES