Jurnalul.ro Ştiri Educatie Ministerul Educației lasă zeci de mii de elevi fără burse sociale: „Se produce o discriminare şi se creează o ierarhizare a nevoilor acestor copii"

Ministerul Educației lasă zeci de mii de elevi fără burse sociale: „Se produce o discriminare şi se creează o ierarhizare a nevoilor acestor copii"

Ministerul Educației își bate joc de elevi în anul școlar 2023-2024. Instituția dovedește în continuare incoerență și lipsă de responsabilitate în aplicarea măsurilor din învățământul de stat. 

După ce anumite categorii sociale, precum copiii proveniți din familii monoparentale, au primit bursă socială doar în anul școlar 2023-2024, acum majoritatea vor fi excluși. Cei mai afectați sunt elevii din clasele primare, care nu beneficiază de niciun fel de burse. 

Citiți și Scumpiri la rechizite. Analist economic: "O situație fără precedent în ultimii 5 ani de zile" 

Familiile monoparentale, excluse de la burse sociale

În luna septembrie, părinții trebuie să depună actele pentru acordarea burselor școlare dar cei mai mulți care s-ar fi încadrat la burse sociale, acum nu mai sunt eligibili.

Copiii crescuți de un singur părinte, orfanii și cei cu părinții divorțați sau nerecunoscuți de tată au beneficiat de bursă socială, indiferent de venitul familiei în anul școlar 2023-2024. Însă în acest an școlar,  elevii din familiile monoparentale nu vor mai primi 300 de lei lunar dacă părintele are un venit de  peste 4.000 de lei. Iar aici sunt incluse toate veniturile impozabile, respectiv salarii și pensia alimentară primită de la celălalt părinte. 

„Se produce o discriminare faţă de celelalte tipuri de familii monoparentale şi se creează o ierarhizare a nevoilor acestor copii, care din punctul nostru de vedere nu e nici corectă, nici morală. Avem foarte multe cazuri de elevi care provin din familii monoparentale grave, în care chiar dacă există o pensie de întreținere, acea pensie nu e plătită de celălalt părinte”,  spune Iuliana Constantinescu, Asociaţia părinților Liceul „Lucian Blaga”.

Citiți și Anul școlar 2023-2024. Învățământul gratuit s-a scumpit. Cât costă hainele și rechizitele

Astfel că două asociații au lansat petiții prin care cer drepturi egale pentru copii.

„Încă adunăm semnături de la cei care vor să susţină demersul nostru şi urmează să înaintăm către Ministerul Educaţiei solicitarea de modificare a criteriilor de acordare a burselor pentru copiii din familii monoparentale”, a mai spus Iuliana Constantinescu.

 

 

 

 

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri