Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Ministerul Finanţelor: Nu se are în vedere un împrumut din afara

Ministerul Finanţelor: Nu se are în vedere un împrumut din afara

Ministerul Finanţelor Publice nu are în vedere contractarea vreunui împrumut de la organisme financiare internaţionale sau de la un grup de bănci private, interne sau internaţionale, în contextul unei situaţii de criză, aşa cum fals s-a promovat în spaţiul public, precizează instituţia.

 

"În conformitate cu legislaţia privind datoria publică, MFP anunţă în fiecare an programul indicativ de emisiuni de titluri de stat pe piaţa internă şi externă pentru asigurarea necesităţilor de finanţare a deficitului bugetar şi refinanţare a datoriei publice. În acest sens, Ministerul Finanţelor Publice a anunţat necesarul de finanţare pentru anul 2018 şi instrumentele pe care intenţionează să le utilizeze prin 'Programul indicativ de emisiuni de titluri de stat aferent anului 2018', publicat pe site-ul MFP. Potrivit programului indicativ, MFP intenţionează finanţarea necesităţilor la nivel guvernamental prin utilizarea instrumentelor de piaţă (emisiuni de titluri de stat pe piaţa internă, emisiuni de euroobligaţiuni), emisiuni de titluri de stat pentru populaţie şi trageri aferente împrumuturilor contractate de la instituţiile financiare internaţionale", subliniază sursa citată.

În context, Finanţele arată că România beneficiază de un rating suveran la nivelul gradului investiţional din partea celor mai importante agenţii internaţionale de rating (Moody's, Standard & Pooor's şi Fitch), cu o perspectivă stabilă. De asemenea, potrivit ministerului de resort, România se situează la unul din cele mai scăzute niveluri ale datoriei publice din UE, plasându-se pe un "onorabil" loc 5 în acest clasament, din totalul de 28 de state UE.

În 2018, Ministerul Finanţelor va împrumuta aproximativ 48 - 50 de miliarde de lei de pe piaţa internă, similar cu nivelul propus pentru 2017, în timp ce aproximativ 4,5 - 5 miliarde de euro urmează să fie atraşi de pe pieţele externe, în creştere comparativ cu 2017, potrivit Programului indicativ de emisiuni de titluri de stat aferent anului 2018.

"Ministerul Finanţelor Publice are în vedere atragerea de resurse financiare de pe pieţele externe prin emiterea de euroobligaţiuni într-un volum de 4,5 - 5 miliarde de euro (echivalent), în funcţie de evoluţiile, condiţiile şi oportunităţile oferite de aceste pieţe, şi efectuarea de trageri din împrumuturi contractate de la instituţiile financiare internaţionale în valoare de aproximativ 0,2 miliarde de euro. Ministerul Finanţelor Publice are în vedere, de asemenea, emiterea unui volum de titluri de stat pe piaţa internă în anul 2018 în sumă de 48 - 50 de miliarde de lei, cu o structură a maturităţilor 30%/50% (termen scurt versus termen mediu şi lung", se precizează în documentul citat.

Necesarul brut de finanţare la nivel guvernamental este de aproximativ 74 miliarde de lei iar volumul total al împrumuturilor ce urmează a fi atrase de Finanţe este determinat de nivelul previzionat al deficitului bugetar, de -2,97% din produsul intern brut (aproximativ 27 miliarde de lei) şi de volumul datoriei de refinanţat anul viitor, în sumă de aproximativ 47 miliarde de lei.

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri