Jurnalul.ro Special Dronele trimise de SUA la război, puse la noi să prindă hoții de lemne

Dronele trimise de SUA la război, puse la noi să prindă hoții de lemne

de Adrian Stoica    |   

Forțele aeriene ale armatei Statelor Unite vor trece la un nou nivel de supraveghere prin introducerea inteligenței artificiale și a unui sistem de ultimă generație pentru supravegherea și identificarea obiectelor de la sol. Sistemul revoluționar pe care acum îl implementează aviația militară americană se află într-un stadiu incipient de aplicare la noi. El nu va fi însă folosit de armata română, ci de Ministerul Mediului, care încearcă astfel să protejeze mai bine pădurile împotriva hoților de lemne.

Tehnologia senzorilor de pe drone este în continuă evoluție, iar una dintre cele mai spectaculoase este utilizarea unor sisteme de detectare și de măsurare a luminii (LiDAR - Light Detection and Ranging) din ce în ce mai avansate. Prin utilizarea unei drone echipate cu un senzor LiDAR, companiile pot efectua citiri aeriene mai precise, creând astfel modele 3D cu precizie la nivel de centimetru și detectând caracteristici care ar fi invizibile pentru metodele mai puțin sofisticate. LiDAR ajunge la toate tipurile de industrii care au nevoie de servicii de cartografiere și colectare de date geospațiale. 

 

Licitația de 35 de milioane de lei și șase oferte primite

 

Ministerul Mediului de la noi este cu un pas în urma armatei SUA, care abia acum pregătește implementarea sistemului revoluționar. La noi, este deja în curs de desfășurare o licitație pentru achiziționarea sistemului LiDAR. Proiectul vizează înființarea unui sistem naţional de monitorizare video, prin intermediul căruia să se genereze alerte în cazul unui transport ilegal de lemne, realizarea unui sistem de monitorizare prin imagini din satelit, achiziția unui senzor LiDAR aeropurtat împreună cu echipamentele conexe necesare şi a unor senzori mobili LiDAR. Suprafaţa vegetaţiei forestiere care va fi astfel monitorizată este de aproximativ 70.000 de kilometri pătraţi. Valoarea estimată a proiectului este de 35,5 milioane de lei și el este finanțat prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Licitația se află în faza de evaluare a ofertelor, după ce șase companii au depus oferte pentru dezvoltarea sistemului. Sistemul va fi completat cu camere video care vor fi amplasate în 350 de puncte. Procedura de achiziție în acest caz este în faza de elaborare a documentației, după ce săptămâna trecută Consiliul Tehnico-Economic din cadrul Autorității pentru Digitalizarea României și-a dat avizul pentru caietul de sarcini. Noile proiecte de monitorizare cu ajutorul imaginilor satelitare și al camerelor video de la sol vor completa programul de supraveghere al transporturilor de material lemnos,  SUMAL 2.0

 

Realizarea sistemului de supraveghere satelitară LiDAR și a celui cu camere video la sol reprezintă jalonul numărul 167 în Planul Național de Redresare și Reziliență.

 

Americanii pun la lucru LiDAR cu AI

 

Noua tehnologie de teledetecție care folosește lungimile de undă pentru a obține o vedere tridimensională a unui subiect va ajuta aviația militară americană să susțină identificarea, urmărirea și răspunsul în timp real împotriva potențialelor amenințări obstrucționate de diferite materiale la sol. Denumit ZeroEyes, după compania care îl realizează, proiectul US Air Force este implementat la baza aeriană la Tyndall din Florida, potrivit publicației electronice americane thedefensepost.com. În cadrul lui, compania va integra platforma proprie de analiză video de detectare a obiectelor bazată pe Inteligența Artificială (AI) cu datele furnizate de sistemul LiDAR. Noul sistem este astfel conceput pentru a detecta și a transmite alerte în legătură cu prezența armelor de foc la sol. „Prin fuzionarea acestor tehnologii de ultimă oră, vom permite forțelor noastre armate să detecteze și să neutralizeze amenințările ascunse rapid și eficient, oferindu-le un avantaj de neegalat împotriva agresorilor”, a declarat Mike Lahiff, cofondatorul și CEO-ul ZeroEyes, citat de publicația online thedefensepost.com. Operatorii sistemului primesc imagini și, în funcție de rezultate, activează dronele în vederea declanșării protocoalelor de interceptare și răspuns. Anul trecut, compania a mai semnat un contract pentru a furniza sisteme de detectare a armelor cu ajutorul AI pentru dronele aeriene la baza aeriană Dover din Delaware.

 

Hoții nu renunță ușor

 

Deși România are unul dintre cele mai performante sisteme de supraveghere a transporturilor de lemne, hoții au învățat rapid să-l ocolească, susțin activiștii de mediu, care spun că autoritățile reușesc să prindă prea puțini hoți de lemne. Chiar și așa, cantitățile tăiate ilegal și interceptate de polițiștii au ajuns la valori record. De exemplu, în Suceava, unul dintre județele cu cel mai mare fond forestier din țară, în 2022 s-a confiscat cea mai mare cantitate de material lemnos din ultimii 5 ani și au fost indisponibilizate cele mai multe vehicule utilizate la transportul ilicit de material lemnos, potrivit datelor Inspectoratului de Poliție Suceava. De asemenea, a fost confiscată cantitatea de 10.117 metri cubi de material lemnos cu o valoare de circa 4.130.900 de lei (+5.392 de metri cubi față de anul 2021, în creștere cu peste 50%).

 

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri