Jurnalul.ro Ştiri Social „Ne-am săturat să murim cu zile”. Protest în stradă al bolnavilor de cancer

„Ne-am săturat să murim cu zile”. Protest în stradă al bolnavilor de cancer

de Monica Cosac    |   

Noi modificări aduse legii pentru prevenirea și combaterea cancerului, printr-o Ordonanță pusă în dezbatere, marți, de Ministerul Sănătății, scoate pacienții cu boli oncologice în stradă. Ministerul Sănătății „recurge la fel de fel de tertipuri” pentru a nu implementa legea intrată în vigoare încă de la începutul lunii noiembrie a anului trecut, acuză reprezentanții bolnavilor de cancer, care protestează astăzi, timp de patru ore, în fața instituției.

 

După ce, în luna mai, a anunțat „corectarea” Planului Național de Prevenire și Combatere a Cancerului, care intrase în vigoare cu doar câteva luni în urmă, prin promulgarea Legii 293/2022, ministrul Sănătății a prezentat normele de aplicare pentru plan fix la sfârșitul lunii iunie, chiar cu o zi înainte de ziua în care ar fi trebuit să fie pus în practică. Alexandru Rafila a anunțat atunci că normele vor intra în vigoare de la 1 iulie. 

Acum însă, Ministerul a pus în transparență decizională un proiect de ordonanță care modifică atât Legea 293/2022 pentru prevenirea și combaterea cancerului, de care ar fi trebuit să beneficieze pacienții de acum două săptămâni, cât și unele prevederi ale Legii Sănătății (L. 95/2006).

Să se schimbe pe ici, pe colo, „dar să nu se schimbe nimica” 

Una dintre modificările făcute prin proiectul de act normativ se referă la modul de finanțare al Planului anticancer. Legislația în vigoare stabilește că acest Plan este finanțat în principal de Ministerul Sănătății de la bugetul de stat, iar conform proiectului de ordonanță, acesta va fi finanțat de la bugetul de stat prin bugetul Ministerul Sănătății și din bugetul Fondului Național Unic de Asigurări Sociale de Sănătate (FNUASS), care oricum este insuficient și pentru analizele și investigațiile făcute în prezent. 

Conform Ministerului Sănătății, s-a propus această modificare „pentru a nu perturba mecanismele organizatorice și financiare ale sistemului de sănătate”, având în vedere că, în prezent, serviciile medicale de diagnostic și tratament acordate pacienților oncologici sunt parte integrantă a Programului Național de Oncologie finanțat din bugetul FNUASS și pachetului de servicii medicale de bază.

De asemenea, se propune abrogarea măsurilor de testare a biomarkerilor din procesul de diagnosticare, „întrucât aceste testări nu fac obiectul măsurilor preventive sau de diagnosticare, ci se realizează pentru pacienții deja diagnosticați pentru includerea în tratamentul personalizat”, conform notei de fundamentare.

Alte modificări vizează dezvoltarea unui nou subprogram de testare genetică, în măsură să permită introducerea de noi paneluri de testare genetică - pentru cancer colorectal, cancer de sân, cancer de prostată, cancerul bronhopulmonar, cancerele hematologice, cancere pediatrice și cancere rare - în funcție de medicamentele țintite care intră în rambursare ca urmare a negocierii și încheierii unor contracte cost-volum sau cost-volum-rezultat.

Sunt abrogate, totodată, mai multe prevederi și obiective stipulate în Planul aprobat cu câteva luni în urmă. 

 

Pacienții s-au săturat să fie mințiți

​Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer spune că Ordonanța compusă de MS în data de 11.07.2023 „nu are nicio legătură cu normele de implementare ale planului” și că Ministerul „recurge la fel de fel de tertipuri” pentru a nu implementa legea votată în unanimitate în Parlament. 

„De 22 de ani cerem un Plan Național de Cancer”, spun reprezentanții FABC, care au anunțat că bolnavii de cancer vor protesta astăzi, în intervalul orar 10.00 -14.00, în fața Ministerului Sănătății „pentru apărarea dreptului la viață a celor peste jumătate de milion de pacienți cu cancer din România și a celor 100.000 care sunt diagnosticați cu cancer în fiecare an”.

Federația este decisă să acționeze în judecată Ministerul Sănătății, în solidar cu dl Ministru Rafila. „Demersurile noastre vor fi făcute și la nivel european și vom cere ajutorul tuturor ambasadelor statelor membre UE din România”, mai precizează FABC.

„Ne-am săturat să murim cu zile, să nu avem acces la terapii salvatoare, la investigații medicale de ultimă generație, ne-am săturat să fim mințiți, ne-am săturat de discriminare față de ceilalți cetățeni ai Uniunii Europene. Ordonanța de urgență compusă în data de 11.07.2023, nu are nicio legătură cu normele de implementare ale planului”, a transmis FABC.

 

Petiție online: 153 de oameni sunt uciși de cancer în România, în fiecare zi

Peste 3.000 de oameni au semnat, în doar câteva ore, o petiție postată în mediul online, în care se cere ministrului Sănătății, Alexandru Rafila, să deblocheze Planul anticancer, pentru care pacienții luptă de mai bine de două decenii. 

„153 de oameni sunt uciși de cancer în România, în fiecare zi. Cât 3 autobuze pline cu pasageri. Dar nu doar boala îi omoară, ci și lipsa unui tratament eficient în clinicile de stat, depistarea tardivă a bolii și eterna lipsă a medicamentelor. Domnule ministru Rafila, nu fiți părtaș la moartea prematură a acestor oameni! Deblocați Planul Național pentru Combaterea Cancerului și accesați finanțarea europeană pentru lupta împotriva cancerului. Orice săptămână pierdută înseamnă peste 1.000 de vieți pierdute. (…) În țara în care unu din doi români moare înainte de vreme, iar decesul ar fi putut fi evitat dacă boala ar fi fost depistată şi tratată la timp şi cu eficienţă, întârzierea unui program național de combatere a cancerului înseamnă crimă”, se arată în petiție.

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri