Potrivit legislaţiei actuale, funcţia de parlamentar este incompatibilă cu orice altă funcţie în afară de cele de cadru universitar sau ministru. Spre deosebire de profesorii universitari, la miniştri nu se pot cumula şi salariile celor două funcţii, deşi le pot exercita simultan. În practică însă, miniştrii deputaţi sau senatori vin rar la Parlament, din cauza atribuţiilor guvernamentale ce le încarcă programul zilnic. Excepţiile sunt la voturile importante unde se consideră că fiecare vot în favoarea unei legi contează. În consecinţă, miniştrii sunt consideraţi ca absenţi motivaţi de la lucrările din plen şi nu primesc funcţii în comisii. După demisia lui Victor Ponta din 4 noiembrie 2015, cei 13 miniştri parlamentari nu mai aveau nicio scuză să nu vină la muncă, mai ales că posibilitatea cumulului i-a scutit de efortul de a-şi căuta un nou loc de muncă. Însă cei 13 au considerat că întoarcerea în Parlament este un fel de concediu de odihnă.
Au evitat „prostimea”
Dintre miniştrii lui Ponta, trei sunt şi senatori: Liviu Pop, Gabriel Oprea şi Eugen Teodorovici. Alţi nouă sunt deputaţi: Victor Ponta, Daniel Constantin, Mihai Tudose, Rovana Plumb, Ionuţ Vulpescu, Eugen Nicolicea, Angel Tîlvăr, Nicolae Bănicioiu şi Graţiela-Leocadia Gavrilescu. În loc ca întoarcerea de la Guvern să rezolve frecventele probleme de cvorum din cele două Camere, cei 13 au îngroşat rândurile chiulangiilor. Situaţia prezenţei lor în ultimele două luni ale sesiunii trecute, fără excepţie, este catastrofală. La Camera Deputaţilor, în noiembrie au fost patru sesiuni de vot, iar în decembrie tot atâtea. Dintre foştii miniştri, cinci nu au participat la nici măcar una, în frunte cu Victor Ponta.
Ceilalţi sunt Rovana Plumb, Ionuţ Vulpescu, Nicolae Bănicioiu, Graţiela Gavrilescu. Alţi patru – Daniel Constantin, Mircea Duşa, Angel Tîlvăr şi Mihai Tudose – au fost la sesiunea de vot final chiar în ziua în care Ponta şi-a dat demisia, probabil din cauza derutei ce-i cuprinsese. Dintre ei, doar Tîlvăr şi Tudose s-a mai dus la muncă o dată, pe 22 decembrie. Fostul ministru pentru Relaţia cu Parlamentul, Eugen Nicolicea, a venit în două luni doar la un vot final, indiciu clar că nu prea poţi să ai bază în el într-o relaţie. În concluzie, nivelul maxim al prezenţei a fost de 25%, în cazul a doar doi dintre cei nouă deputaţi.
„Premianţii” clasei
La Senat, situaţia este ceva mai bună, dar nu cu mult. Contestat în stradă, fostul vicepremier Gabriel Oprea nu a vrut să demisioneze, dar după demisia lui Ponta, nu a catadicsit să dea nici măcar o dată pe la Parlament. În condiţiile în care senatorii au avut şase sesiuni de vot final în noiembrie, dintre care patru după demisia Guvernului, şi cinci în luna decembrie. Ceva mai conştiincioşi au fost Eugen Teodorovici, fost ministru al Finanţelor, şi Liviu Pop, fost ministru delegat pentru Dialogul Social, care au bifat trei din cele cinci sesiuni de vot electronic din decembrie. Dar şi ei s-au stârnit mai greu întrucât în noiembrie au avut o prezenţă de numai 25%.
„Chiul” pe parale
Ca prim-ministru, Victor Ponta avea un venit anual de 74.200 de lei. Ca simplu deputat, venitul lui anual se ridică la aproximativ 59.000 de lei. Deşi chiar şi acum are o leafă de circa 4.000 de lei pe lună, în ultimele două luni n-a fost la muncă. Miniştrii „simpli” câştigau într-un an peste 64.000 lei, însă pentru banii primiţi de la Parlament nu sunt dispuşi să facă decât un efort minimal, dacă nu deloc.
Aproape jumătate din miniştrii lui Ponta care sunt şi parlamentari nu au mers în ultimele două luni la muncă. Apoi au intrat în vacanţa parlamentară de o lună.