După mai bine de patru ani de luptă cu pesta porcină africană, numărul focarelor active era la sfârșitul săptămânii trecute de 476, după ce numai în ultima săptămână fuseseră confirmate 98 de focare noi. În total, erau afectate 62.000 de animale. În ciuda măsurilor pe care ANSVSA spune că le ia, epidemia de pestă porcină continuă să se răspândească în România. Se stinge un focar, dar apare altul. Am ucis sute de mii de porci și am înregistrat pagube imense, dar deocamdată nu avem soluții pentru eradicarea bolii. În tot acest timp, afacerile fermierilor români sunt îngropate.
Circa 800.000 de porci au fost eutanasiați de la izbucnirea pandemiei de PPA, și s-au înregistrat pagube de un miliard de euro. Din efectivul de matcă de 140.000 de scroafe, au fost sacrificate 65.000, ceea ce înseamnă că fermierii români vor produce cu cel puțin 1.500.000 mai puțini porci în anul acesta și în anul următor, estimează Asociației Producătorilor de Carne de Porc din România (APCPR). Astăzi țara noastră își mai asigură doar 30% din necesarul de carne de porc, după ce în urmă cu patru ani, înainte de izbucnirea pandemiei asigura 65%. În timp ce suntem blocați la export, importurile de carne de porc au explodat. Potrivit datelor INS, anul trecut am importat 280.000 de tone de carne de porc pentru care s-au plătit 600 de milioane de euro.
Se pregătesc noi măsuri
Autoritatea Sanitar-Veterinară a pus la punct un plan de urgență pentru supravegherea, prevenirea și combaterea pestei porcine africane, dar acesta nu prea se respectă. Mai nou, fermierilor li se va interzice să hrănească animalele cu resturi alimentare, iar în adăposturile în care stau porcii se va intra doar cu încălțăminte dezinfectată. Noile reglementări se regăsesc într-un proiect de ordonanță de Guvern pus în dezbatere publică de ANSVSA. De asemenea, fermierii vor fi obligați să țină porcinele în spaţii îngrădite, fără posibilitatea de a veni în contact cu porcine domestice din alte exploataţii sau cu porci mistreţi, accesul persoanelor străine în adăpostul porcinelor va fi strict interzis. În cazul în care noile restricții care se vor impune sunt încălcate, fermierii riscă amenzi care pot ajunge până la 8.000 de lei. Pe de altă parte, anul acesta, printr-un ordin al ministrului Agriculturii, exploatațiile de până la cinci capete de porci grași au fost transformate în ferme necomerciale, fără posibilitatea de a crește scroafe care să fete purcei și fără drept de comercializare. Peste pragul de 5 capete, exploatațiile trebuie să se înregistreze la Registrul Comerțului.
Cea mai mare fermă din Olt, lovită din nou de PPA
Efectivul celei mai mari ferme de porci din Olt este decimat în aceste zile pentru a două oară din cauza pestei porcine. Autoritățile au anunțat că la ferma Agrikilti, din localitatea Ipotești, județul Olt, a fost confirmat virusul pestei porcine africane (PPA), aici urmând să fie sacrificați 30.000 de porci. Cu doi ani în urmă, în 2019, pesta a făcut ravagii în această fermă, exploatația reușind să-și refacă efectivele la începutul anului trecut. „Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Olt informează că a fost confirmat un focar de pestă porcină africană la porcii dintr-o exploataţie comercială din localitatea Ipoteşti, judeţul Olt, în baza buletinului de analiză emis în data de 19.08.2021 de IDSA Bucureşti. În data de 20.08.2021, la Instituţia Prefectului s-a întrunit Centrul Local de Combatere a Bolilor Olt (CLCB) şi a fost aprobat Planul de măsuri privind combaterea pestei porcine africane în exploataţia comercială de porci din localitatea Ipoteşti, judeţul Olt, unde se va aplica măsura uciderii tuturor porcilor, respectiv un efectiv de aproximativ 29.930 capete suine, în conformitate cu prevederile legislaţiei sanitare veterinare în vigoare”, a transmis Direcţia Sanitară-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Olt. De asemenea, localitățile Ipoteşti și Coteana, precum și fondurile de vânătoare 33 Coteana şi 35 Becica au intrat în zona de protecţie în urma declarării focarului, iar alte localități aflate pe o rază de 10 km au fost plasate în zona de supraveghere. Asta înseamnă că în aceste localități sunt interzise intrările şi ieşirile cu animale vii.
Și în Buzău cea mai mare fermă a fost distrusă
Distrugerea celei mai mari ferme de suine din Olt vine după ce săptămâna trecută virusul PPA fusese confirmat la societatea Ferma de Purcei Buzău, situată în extravilanul comunei Glodeanu Siliștea, cea mai mare fermă din județul Buzău. Aici s-a trecut la eutanasierea a 8.300 de porci, cu greutăți cuprinse între 20 și 100 de kilograme. Săptămâna trecută, în acest județ erau active 23 de focare, semn că pandemia se răspândește cu repeziciune.
În iulie 2017, a fost confirmat primul caz de pestă porcină în România, într-o gospodărie de la marginea municipiului Satu Mare. Verificările au arătat că sursa infectării a fost un transport de mezeluri contaminate, provenite din Ucraina.
Politicianismul ieftin al ministrul Oros
„Harta evoluţiei pestei porcine africane în Europa ne arată că România este ţara cea mai afectată de această epidemie şi că incompetenţa şi interesele de la vârful Guvernului pun în pericol siguranţa şi securitatea alimentară ale românilor. Dezinteresul, ignoranţa, lipsa asumării de responsabilităţi, bâlbâiala autorităţilor, indecizia, tardivitatea aplicării unor măsuri, blocarea luării unor măsuri, ascunderea probelor, dezinformări ale opiniei publice, neimplicarea unor factori instituţionali care aveau obligaţii legale în gestionarea acestei crize au condus la haos, au condus la neîncrederea populaţiei, a crescătorilor, a fermierilor şi a tuturor celor afectaţi în autorităţi şi în măsurile luate de aceştia”, declara, de la tribuna Camerei Deputaților, în septembrie 2018, actualul ministru al Agriculturii, Adrian Oros, pe vremea când era în Opoziție. Acum că PNL, partidul din care face parte, este la putere, iar el este ministru al Agriculturii din decembrie 2019, privind restrospectiv, putem spune că pandemia de pestă porcină africană nu dă niciun semn că se va stinge prea curând. Ba din contră, ea se manifestă și mai virulent, semn că ministrul și cei instalați de PNL în fruntea Autorității Sanitar-Veterinare sunt doar niște diletanți. Pentru ministrul Oros lupta cu pesta porcină africană se dovedește azi a fi o pălărie mult prea mare.