„Cu o emoție în suflet, dar și cu convingerea că, la această etapă, am reușit sa realizam obiectivele majore asumate în vara anului 2021, vă comunic că am hotărât să îmi depun mandatul de ministru”, a scris miercuri, pe Facebook, Nicu Popescu.
El spune că și-a început mandatul în august 2021 și că, împreună cu Maia Sandu și cu guvernele din care a făcut parte a gestionat provocări și am sărbătorit realizări remarcabile pentru țară.
„La momentul preluării responsabilității pentru politică externă a țării noastre în 2021, Republica Moldova era practic lipsită de respect și sprijin internațional, fiind încă marcată de umbra guvernărilor corupte și oligarhice. Am avut un obiectiv clar: să scoatem Republica Moldova din izolare, să depășim efectele pandemiei și să readucem țara pe calea europeană - obiective pe care am reușit să le promovăm cu succes”, susține Nicu Popescu.
El arată că anul 2022 a adus provocări dramatice: războiul de agresiune a Rusiei împotriva Ucrainei a schimbat drastic contextul și a impus o reorientare a eforturilor către asigurarea păcii și securității în Republica Moldova: „În ciuda acestor circumstanțe extrem de dificile, am reușit să mobilizăm sprijin internațional masiv pentru tara noastra și am reușit să obținem statutul de țară candidată pentru aderarea la Uniunea Europeană în iunie 2022, marcând un pas semnificativ către integrarea europeană. Anul 2023 a fost marcat de ancorarea fermă a Moldovei în spațiul și familia europeană, odată cu decizia Consiliului European de a lansa negocierile de aderare cu țara noastră”, mai spune acesta.
El mai arată că, în toți acești ani, Republica Moldova a reușit să construiască un dialog strategic excelent cu toate state membre UE, dar și alți parteneri precum: SUA, Canada, Regatul Unit, dar și cu NATO: „Toate aceste realizări au fost posibile inclusiv datorită sprijinului larg și parteneriatului mai solid ca niciodată pe care l-am stabilit cu România”.
„Astăzi suntem la o nouă etapă în relația noastră cu Uniunea Europeană, ca viitor stat membru al Uniunii. Este necesar să avem o separare mai distinctă între aspectele politicii externe și coordonarea internă. Drumul parcurs până acum a fost extrem de complex, și cred că am atins cu succes obiectivele de politică externă stabilite împreună cu doamna Președinte la începutul drumului nostru și la aceasta etapa am nevoie de o pauză. În același timp, în continuare rămân alături de echipa de guvernare condusă de Președinta Maia Sandu, Prim-ministrul Dorin Recean și Președintele Parlamentului Igor Grosu. Există mai multe modalități de a contribui la dezvoltarea și integrarea europeană a țării noastre, și voi continua sa fac acest lucru, din orice poziție m-aș afla”, a mai arătat ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene.
(sursa: Mediafax)