Jurnalul.ro Timp liber Casa Minunile din bucătărie. 4 produse naturale de îndepărtare a petelor

Minunile din bucătărie. 4 produse naturale de îndepărtare a petelor

de Anastasia Paul    |   

Petele ne dau adesea bătăi de cap. Ne strică bluza preferată, pantalonii albi, lenjeria de pat proaspăt apretată. Sucul de mure, ciocolata caldă, vinul roșu, pe cât de bune sunt, pe atât ne sperie stropii care sar pe țesături.

Desigur, există multe produse de curățare dar, fie nu sunt eficiente, fie strică materialul, fie sunt chimice și vrem să le evităm. 

Iată însă și soluții mai naturale, care se găsesc în orice bucătărie:

1. Bicarbonat de sodiu

Unul dintre produsele cu multe întrebuințări, de la curățarea și îngrijirea sănătății, la eliminarea mirosurilor neplăcute, acesta se adaugă și în preparate culinare. Însă are și proprietăți de îndepărtare a petelor dacă este amestecat cu apă pentru a se forma o pastă. Aceasta se aplică pe o pată umezită, fie cu ajutorul degetelor, fie cu o periuță de dinți curată. 

Pasta se lasă pe pată mai mult de o oră. După ce pasta s-a uscat, se îndepărtează pasta și se spală produsul de îmbrăcăminte. 

Dacă este o pată de grăsime, bicarbonatul de sodiu se amestecă cu oțet alb. 

Dacă țesătura nu este  foarte murdară, articolul se poate înmuia într-o oală cu apă fierbinte și bicarbonat de sodiu. Se lasă la macerat peste noapte și se spală a doua zi.

2. Otet alb
Printre multele întrebuințări, oțetul albă ajută și la scoaterea petelor. Deși este un acid, nu e foarte coroziv și nu provoacă pagube. 

Pentru strălucirea generală a hainelor, oțetul alb poate fi adăugat la clătirea finală, aîn loc de balsam. Pe lângă dizolvarea murdăriei, funcționează și pentru a înmuia țesăturile. Se freacă puțin oțet în pată cu degetele ori se pulverizează. Se lasă oțetul să stea pe pată pentru o perioadă timp înainte de a spăla materialul.

DS poate fierbe o oală mare cu apă, în care se adaugă o cană cu oțet alb și se lasă articolele murdare la macerat peste noapte. Se spală apoi ca de obicei. 

3. Sare
Sarea este un alt produs de curățare ieftin și blând. Fiind un abraziv, o bucată de sare pe o cârpă umedă poate ajuta la curățarea petelor de pe blaturi, plăci de tăiat, gresie.

Ajută la absorbția petelor de grăsime și ulei de pe țesătură. De asemenea, se stropesc imediat petele de grăsime cu sare. Aceasta va abrorbi grăsimea iar apoi articolul  se spală normal. 

Totodată, pentru a reda strălucire unei țesături îngălbenite și murdare, se pune o oală mare cu apă la fiert și se adaugă puțină sare. După ce s-a dizolvat, se adaugă articolele și se lafă la macerat peste noapte. Se spală ca de obicei.

 

4. Suc de lamaie

Lămâia are proprietăți naturale de albire iar aciditatea sa elimină grăsimea și uleiul.

Se înmoaie țesăturile murdare și îngălbenite într-un amestec de două părți apă și o parte suc de lămâie. Se lasă la macerat peste noapte și apoi se spală hainele.

Pentru îndepărtarea petelor, se aplică o pastă formată din suc de lămâie, sare și bicarbonat de sodiu și se lasă la macerat câteva ore. Se îndepărtează amestecul uscat și se spală normal. 

O altă metodă este de a pune pe pată sucul de la o jumătate de lămâie. Se clătește apoi cu apă. 

Atenție!

Se acționează pe reversul articolului. Astfel, pata se elimină, în loc să fie înfundată în material. 

De asemenea, aceste soluții sunt eficiente pe materiale naturale. Țesăturile sintetice reacționează diferit sau deloc, astfel că trebuie realizate teste înainte. 


 

Subiecte în articol: pete produse naturale bucătărie
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri