Jurnalul.ro Ştiri Observator Reacția lui Mircea Badea după ce David Popovici și-a cumpărat un bolid de lux: „De ce ai face declarația asta?”

Reacția lui Mircea Badea după ce David Popovici și-a cumpărat un bolid de lux: „De ce ai face declarația asta?”

de Redacția Jurnalul    |   

Achiziția unui Porsche Spider de 150.000 de euro de către David Popovici, multiplu campion la înot, a stârnit un val de controverse în spațiul public. Gestul tânărului sportiv, în vârstă de 20 de ani, a atras atât admirație, cât și critici, inclusiv din partea unor economiști și jurnaliști.

Jurnalistul Mircea Badea a analizat subiectul în cadrul unei emisiuni la Antena 3 CNN, aducând în discuție contrastul dintre declarațiile anterioare ale sportivului și achiziția recentă.

„Astăzi am văzut că a făcut multă vâlvă, a suscitat mult interes, un subiect pentru mine absolut neimportant, dar care pe foarte multă lume a înflăcărat. [...] Domnul David Popovici și-a luat mașină scumpă și e aspru criticat de un economist.”

Declarațiile lui David Popovici despre noua sa mașină

Într-un podcast recent, David Popovici a explicat motivația din spatele achiziției:

„Îmi plac maşinile. Tocmai mi-am luat o maşină la care m-am uitat zi de zi timp de doi ani pe Internet, am verificat preţurile, m-am uitat la review-uri. Mă simt mândru şi fericit că am reuşit să o iau. Mi-am permis această plăcere. M-a convins că merit, cumva.”

Mircea Badea: „Nu despre drepturi sau bani e vorba”

Badea a evidențiat declarațiile anterioare ale înotătorului, în care acesta sublinia preferința pentru modestie:

Astăzi am văzut că a făcut multă vâlvă, a suscitat mult interes, un subiect pentru mine absolut neimportant, că nu, chiar nu mi s-a părut important, dar pe foarte multă lume a înflăcărat.  Adică e plin de cetățeni care se exprimă pe subiect. Deci e clar de interes și suscită pasiuni, intensități, învolburări efervescențe. Și anume, domnul David Popovici înotătorul, și-a luat mașină și mașina costă. Dânsul a zis că și-a luat mașină de 150.000 sau, mă rog, așa au venit reacții din partea unui profesor universitar de economie, (Cristian Păun – n.r.), care a zis că nu e în regulă deloc ce a făcut domnul Popovici, din punct de vedere economic. S-a exprimat și Cristian Tudor Popescu că și-a luat David Popovici mașină.

Când am văzut atâta pasiune, argumente și intervenții în spațiul public pe temă, zic: stai puțin, că am și eu opinie.

Deci, David Popovici și-a luat mașină scumpă și e aspru criticat de un economist. David Popovici, 20 de ani, campion olimpic la înot la Jocurile de la Paris din 2024 a recunoscut că a achiziționat recent o mașină de lux. Este vorba despre un Porsche Spider al cărui preț este de aproximativ 150.000 euro.

David Popovici a fost aspru criticat de economistul Cristian Păun, profesor la ASE, care a pus la îndoială decizia sportivului de 20 de ani. (...) O întreagă dizertație pe teme economice, moralisto-economice. Cumva, morală economică, dar și de rentabilitate economică făcută de un profesor universitar în urma știrii că și-a luat David Popovici mașină.

Deci discuția întotdeauna alunecă spre partea de drepturi, că are dreptul să facă ce vrea cu banii lui. Sigur că e dreptul lui, evident că omul a câștigat niște bani în mod legal, prin performanțele sale, statul l-a recompensat pentru performanțele domniei sale și dânsul și-a luat mașină. Are dreptul absolut. Nu despre drepturi este vorba.

Eu însă, și să nu se înțeleagă, Doamne ferește, că zic ceva rău de domnul Popovici, vă întreb așa vă arăt așa. Deci, astăzi, domnul Popovici ne spune, domnul Popovici foarte des vorbește despre politicieni - că nu fac, nu drag, nu se ridică la înălțimea performanțelor pe care unii români le generează. Are acest discurs, unora le poate părea populist, are abordări în sensul acesta al dezamăgirii față de prestația politicienilor. (...)

Deci, Ion Țiriac i-a premiat pe sportivii ăștia de performanță cu super rezultate. Înțeleg că le-a dat niște mașini. David Popovici nu mai vrea să conducă niciuna dintre mașinile primite de la Ion Țiriac. David Popovici a lăsat în parcare mașinile privite de la Țiriac și a spus: prefer una care se pierde mult mai repede în mulțime. Cu modestia ieșită din comun care îl caracterizează, David Popovici a dezvăluit că nu vrea să mai conducă niciuna dintre mașinile primite de la Țiriac, pentru că acestea ies prea tare în evidență în trafic. (...)

Deci, acum două luni, dânsul ne spunea că o mașină cu prețul între 30 și 50.000 euro i se pare totuși extravagantă și că dânsul preferă să conducă mașina veche de 10 ani, cu 105 cai putere, că se pierde mai ușor pe mulțime și că merge și cu autobuzul. Sigur că merge și cu autobuzul. Există un articol din 2023, că dânsul merge și cu autobuzul. Și jurnalistul Claudiu Pândaru a postat pe Facebook o o fotografie în care l-a surprins pe David Popovici într-o stație de autobuz. (...) Deci, da, domnul Popovici, clar, mai merge și cu autobuzul.

Deci, acum două luni, dânsul spunea cu modestia ieșită din comun care îl caracterizează: nu pot să conduc o mașină cu prețul între 30 și 50.000 euro de la Fundația Țiriac pentru că atrage prea mult atenția, așa că prefer să conduc mașina mea obișnuită, o mașină care se pierde mult mai repede în mulțime. Nu că își ia mașina de 150.000 euro, care cred că atrage atenția. Ne-a spuns însă la podcast că timp de 2 ani, zi de zi, s-a uitat la un Porsche de 150.000 de euro. Deci inclusiv în astea acum două luni, când a făcut declarația că preferă mașina veche de 10 ani unor mașini totuși prea extravagante pentru gustul domniei sale. Deci, în doi ani se uita totuși la acel Porsche, dar spunea că preferă să conducă o mașină care să se piardă în mulțime și să nu atragă atenția? Nu e vorba despre drepturi, nu e vorba despre bani, nu e vorba despre nimic -  dar în spațiul public, când spui lucruri, te întrebi de ce ar fi spus acum două luni asta. Atâta tot.

Asta nu e un atac, doamne ferește, e alegerea domniei sale, treaba dânsului. Deci, nu despre drepturi, nu despre bani e vorba, ci doar de ce ai face declarația asta? E doar pe partea de comunicare. Adică am această mică nedumerire, doar la comunicare", a comentat Mircea Badea.  

Cristian Păun, profesor la ASE: „Eu, ca economist, consider decizia extrem de neinspirată. Mai bine își lua un apartament în centrul Capitalei și îl închiria”

Decizia lui Popovici a fost analizată și din perspectivă economică, fiind criticată de Cristian Păun, profesor la ASE, care a ridicat întrebări legate de priorități și rentabilitate financiară.

David Popovici a primit de la Guvernul României (adică de la noi toți) suma de 140.000 de Euro și de la sponsorul Toyota o Corolla. Și-a luat altă mașină. Un Porsche Spyder de 150.000 de Euro. Mașina "visurilor" lui. Nu i-a plăcut Corolla. Nu era mașina "visurilor" lui.

A plătit pentru ea TVA de vreo 22.000 de Euro. A pierdut 20-30% din valoarea ei din momentul în care a scos-o pe poarta vânzătorului. Asigurarea anuală pentru așa ceva costă câteva mii de euro.

Toată presa tabloidă a preluat știrea admirativ. O știre pozitivă, nu.

Eu, ca economist, consider decizia extrem de neinspirată. Mai bine își lua un apartament în centrul Capitalei și îl închiria. Obținea o sursă de venit pe termen lung. Sau investea cu alții într-o afacere. Sau investea la bursă, aici sau afară. Câștiga independență financiară, nu dependența de un bolid de lux pe care să îl conduci mereu cu teamă, să îți fie frică să îl parchezi pe stradă, pentru care să nu ai încă resurse să îl întreții pe termen lung.

Știu, omul are dreptul să facă ce vrea cu banii. Sunt ai lui. I-a câștigat cu sudoare și sacrificiu. La cum i-a aruncat însă pe fereastră pare că i-a câștigat ușor. Mulți ca el, câștigând la loterie, au ajuns pe drumuri, în final. Cei mai mulți.

De aia e importantă economia, educația economică elementară și discuțiile cu economiștii. Economia este știința vieții care te ajută să supraviețuiești cât mai mult, să te bucuri de cât mai multe și să înțelegi cum poți să îți setezi și să îți urmărești cât mai bine scopurile având întotdeauna resurse limitate.

Un caz similar, dar complet pe dos, este al Anei Maria Brânză (14 medalii de aur). Povesteam cu ea la FIT (Finanțe pe Înțelesul Tuturor - seria de videoclipuri "De toti banii") că pe ea au ghidat-o financiar părinții (link în comentarii). Nu i-au dat voie să facă asemenea lucruri cu banii din premiile câștigate din sport. I-a investit, și-a luat o casă, a deschis mai târziu o afacere... Alegerile pe care le faci sunt extrem de importante! Mai ales când ești tânăr...”, a scris Păun pe Facebook.

Cu toate acestea, susținătorii sportivului argumentează că performanțele și veniturile obținute îi oferă dreptul de a-și îndeplini dorințele personale, indiferent de opiniile critice.

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri