În luna octombrie a anului trecut, specialiștii se arătau fascinați de descoperirea unor fluxuri de lumină ciudate care înconjurau o stea situată la 1500 de ani lumină de Terra, între constelațiile Cygnus și Lyra. KIC 8462852 intriga din cauza faptului că luminozitatea se reducea cu mult mai mult decât în cazul altor stele în momentul în care o planetă trecea prin fața ei.
Inițial, oamenii de știință au măsurat intensitatea luminoasă a obiectului ceresc cu ajutorul telescopului Kepler, ca etapă a unui proiect mai amplu. Ulterior, au ajuns la concluzia că fenomenul se petrecea din cauza fragmentelor de cometă, care orbitau eliptic în jurul corpului ceresc.
Potrivit gaceta.es, după o analiză a observațiilor făcute de-a lungul timpului, s-a ajuns la concluzia că steaua s-a dezintegrat puținn câte puțin timp de un secol, motivul rămânând necunoscut până acum.
Bradley Schaefer, de la Universitatea de Stat din Luisiana, a revizuit datele acumulate, a studiat plăcile fotografice din secolul XIX și a realizat o sinteză, ajungând la concluzia că steaua se descompusese din cauza unei „familii de comete”. În plus, Schaefer descoperise că dimensiunile obiectului ceresc se reduseseră cu 20% între 1890 și 1989.
Recent, Jason Wright, astronom la Universitatea de Stat din Pensilvania, a înaintat o altă ipoteză, contrazicându-l pe colegul din Luisiana. Din punctul său de vedere, în jurul stelei KIC 8462852 orbitează o „mega-structură extraterestră”, atragând atenția asupra faptului că o stea nu ar putea fi distrusă niciodată de comete.
Astfel, misterul „celei mai ciudate stele din spațiu” se complică și mai mult și nicio variantă din cele propuse nu a fost recunoscută în mod oficial.