Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Mit sau realitate. Ce se întâmplă când ne trosnim articulațiile

Mit sau realitate. Ce se întâmplă când ne trosnim articulațiile

de Redacția Jurnalul    |   

Efectele negative ale trosnirii articulațiilor este o preocupare constantă a oamenilor, crezându-se mult timp că acest gest va provoca slăbirea ligamentelor și chiar artrită.

Părinții și bunicii noștri ne spuneau, adesea, să nu ne mai trosnim articulațiile de la mâini deoarece vom avea mari probleme de sănătate în viitor. Însă această teamă pare mai degrabă un mit decât o realitate. 

Astfel că medicul Donald Unger a vrut să verifice cât adevăr există în aceste teorii. El și-a trosnit, timp de  o jumătate de veac, articulațiile de la mâna stângă, scrie The Guardian. Acum, el a publicat rezultatele într-o revistă medicală, concluzionând că „nu există artrită în niciuna dintre mâini, și nici diferențe evidente între cele două mâini”.

Sunet

Un studiu din 2015, bazat pe imagini RMN, arată că zgomotul produs când o articulație este trosnită este cauzat de apariția unor bule mici în lichidul sinovial care înconjoară și lubrifiază articulația dintre două oase. Când articulația este întinsă, presiunea din capsula de țesut conjunctiv care înconjoară articulația scade, făcând ca aceste bule să apară temporar. Se crede că apariția lor este cea care face „trosc” iar ele revin inofensiv înapoi în lichid după circa 20 de minute, explicând perioada de pauză care apare atunci când trosnești oasele. 

Riscuri

Unele studii anterioare au sugerat că trosnirea articulațiilor poate provoca umflarea ori slăbirea mâinii dar aceste rezultate sunt contrazise de alte cercetări. Trosnirea articulațiilor mai este asociată cu fumatul și băutul.

La ce trebuie să fim atenți

Claire Speer, fizioterapeută și „campioană musculoscheletală” pentru organizația caritabilă Versus Arthritis, spune că trebuie consultat medicul dacă simțim durere, umflare ori deformare la o articulație care trosnește deoarece sunt semne de leziune ori artrită. 

Dacă articulația face zgomot la fiecare mișcare este indicat să ne adresăm medicului sau fizioterapeutului O altă problemă poate fi dislocarea parțială a articulației, mai ales la genunchi sau umăr, care poate schimba forma articulației.

Subiecte în articol: articulatii oase artrita
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri