Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Piata muncii Modificări în Codul Muncii. Noi drepturi pentru angajați. De când se aplică

Modificări în Codul Muncii. Noi drepturi pentru angajați. De când se aplică

de Giulia Anghel    |   

În urma modificărilor aduse Codului Muncii, angajații vor avea mai multe drepturi începând din 22 octombrie 2022.

Directivele europene au fost acum transpuse în legislația românească. Este vorba despre Legea 283/2022 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 53/2003 privind Codul muncii şi OUG 57/2019 privind Codul administrativ.

Noile drepturi ale angajaților

Mai multe locuri de muncă. Orice salariat poate munci la angajatori diferiți ori la același angajator în baza contractelor individuale de muncă, fără ca programul de lucru să se suprapună. Salariul va fi acordat pentru fiecare loc de muncă. Angajatorul nu are voie să aplice tratament nefavorabil salariatului care își exercită dreptul de a avea mai multe locuri de muncă. 

Transfer pe un post mai bun. Angajatul are dreptul de a solicita transferul pe un post vacant care îi oferă condiții de muncă mai bune, după încheierea perioadei de probă și o vechime de minimum 6 luni la același angajator. Angajatorul rebuie să răspundă, motivat, în scris,  în termen de 30 de zile de la primirea cererii.

Concediu de îngrijitor. Angajatorul este obligat să acorde salariatului 5 zile lucrătoare pe parcursul unui an, la cererea scrisă a angajatului, concediu de îngrijitor. Acesta poate avea o durată mai mare, potrivit contractului colectiv de muncă sau a unor legi speciale. În durata acestuia nu este inclus concediul de odihnă și constituie vechime în muncă. Angajatorul beneficiază, în această perioadă, de asigurări de sănătate fără plata contribuţiei.

Perioada  concediului de îngrijitor se consideră stagiu de cotizare pentru dreptul la indemnizație de șomaj și incapacitate temporară de muncă. 

Refuzul angajatorului de a acorda salariatului concediu de îngrijitor se sancționează cu amendă între 4.000-6.000 lei. Concediul de  îngrijitor se acordă pentru sprijinul personal sau îngrijirea unei rude ori a unei persoane care locuiește împreună cu angajatul și are probleme grade de sănătate. 

Concediu sau absentare. Drepturile dinaintea acordării concediului sau a absentării de la locul de muncă se mențin pe toată durata concediului sau a perioadei de absentare. 

Angajatul are dreptul să lipsească de la locul de muncă maximum 10 zile lucrătoare pentru situații neprevăzute, ca urmare a unei urgențe de familie, provocată de boală ori accident. Recuperearea perioadei de absență, cu condiția să informeze angajatorul și să recupereze perioada de absență.  Angajatorul şi salariatul stabilesc de comun acord modalitatea de recuperare a perioadei de absenţă.

* Concediu paternal. Angajatorul este obligat să acorde saariatului concediul paternal solicitat. Acordarea concediului paternal nu este condiţionată de perioada de activitate sau de vechimea în muncă a salariatului. Refuzul angajatorului de a acorda concediu de paternitate se sancționează cu amendă între 4.000-8.000 lei.

* Regulament intern. Angajatorul este obligat să informeze salariatul, pe suport de hârtie sau electronic, asupra regulamentului intern, în prima zi de muncă, și să facă dovada îndeplinirii obligației.

Telemunca pentru funcționarii publici

* Funcționarii publici pot să își îndeplinească obligațiile de serviciu și în regim de telemuncă și de muncă la domiciliu. Conducătorii autorităţilor şi instituţiilor publice pot stabili şi alte moduri de organizare flexibilă a timpului de lucru.

* Durata telemuncii nu poate depăși 5 zile pe lună  și se poate aproba pentru cei care au copii cu vârste mai mici de 11 ani, îngrijirea unei rude, stare de sănătate care nu permite deplasarea, activități care pot fi realizate de la distanță. 

* Funcționarii publici beneficiază de toate drepturile pe perioada telemuncii, cu excepția sporului pentru condiții de  muncă grele, vătămătoare sau periculoase.

Concediere interzisă

- Angajatorul nu are voie să concedieze salariatul care a cerut mutarea pe un post mai bun chiar dacă cererea acestuia este respinsă, motivat. 

- Angajatorul nu are voie să concedieze salariatul în perioada concediului de îngrijitor în zilele de absentare din cauza unor urgențe de familie sau în timpul concediului de paternitate. Salariatul trebuie să anunțe urgențele de familie.

- Angajatorii nu au voie să concedieze salariatul pe motiv că au mai multe locuri de muncă.

- Salariații concediați din aceste motive se pot adresa instanței pentru revenirea la locul de muncă, pe același post. 

- Angajatorul este obligat să informeze angajații, înainte de a-i concedia, asupra dreptului de a fi informaţi în legătură cu locul de muncă, posibilitatea muncii în diverse locuri, funcţia, fişa postului, atribuţiile, durata concediului de odihnă, salariul de bază, durata muncii, condiţiile de muncă, durata de probă, dreptul la salarizare pentru munca depusă, dreptul la repaus, egalitate de şanse, demnitate în muncă, securitate în muncă, acces la formarea profesională, protecţie în caz de concediere colectivă, a adera sau a constitui un sindicat.

Noi drepturi ale angajatorului

* Programe individualizate de muncă. Angajatorul poate oferi programe individualizate de muncă pentru toţi salariaţii, cu durată limitată, inclusiv pentru cei care beneficiază de concediul de îngrijitor, cu acordul sau la solicitarea acestora.

 

 

 

 

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri