PNL, prin vocea liderului Ludovic Orban, a lăsat să se înțeleagă că formațiunea sa politică lucrează la strângerea de semnături pentru depunerea unei noi moțiuni de cenzură împotriva Guvernului Dăncilă, însă nu a precizat și când va fi depus un asemenea document. Orban a spus că, în mod sigur, „în această sesiune parlamentară”. Sesiune care se va încheia anul viitor, după alegerile prezidențiale. În acest timp, PSD negociază intens pentru a-și asigura voturile necesare rămânerii la guvernare. Iar, ieri, la Camera Deputaților, au avut loc primele împărțiri de posturi, unde partidul de guvernământ a cedat în fața celorlalte partide.
Dărâmarea Guvernului Dăncilă, mai ales după ieșirea ALDE de la guvernare, ar trebui să fie principalul obiectiv al partidelor din Opoziție. Ludovic Orban a precizat că, începând de ieri, PNL a demarat negocierile cu toate formațiunile politice și cu toate grupurile parlamentare reprezentate în Parlamentul României, sigur, cu excepţia grupurilor PSD, pentru a strânge semnăturile necesare depunerii unei moțiuni de cenzură. Opoziția are nevoie de 233 de voturi, iar PNL vrea să strângă cel puțin acest număr de semnături. Însă, întrebat când anume va fi depusă această moțiune de cenzură, liderul liberal a evitat să dea un termen concret, preferând să spună că această moțiune va fi depusă „în această sesiune parlamentară”. Este foarte probabil că liberalii vor aptepta ca să treacă alegerile prezidențiale, pentru a purcede la un asemenea demers.
În acest context, PSD a declanșat propriile negocieri pentru a-și asigura cât de cât voturile necesare rămânerii la guvernare, chiar și în lipsa sprijinului ALDE. Viorica Dăncilă s-a întâlnit, ieri, cu membrii grupului parlametar din Camera Deputaților, unde le-a cerut să se implice total în racolarea de parlamentari din Opoziție. Conform unor surse politice, Dăncilă le-a atras atenția social-democraților că „dacă partidul nu-și apără Guvernul și o să fie debarcat de la Palatul Victoria, urmat de un nou eșec în alegeri, atunci acest lucru va însemna, cel mai probabil, sfârșitul PSD pe scena politică”. Tot ieri, PSD a făcut câteva concesii partidelor din Opoziție. Astfel, social-democrații rămân doar cu doi vicepreședinți ai Camerei Deputaților. Este vorba despre Florin Iordache și despre Carmen Mihălcescu. PNL a primit o funcție de vicepreședinte, în persoana lui Marilen Pirtea, iar USR are, de asemenea, un vicepreședinte, în persoana lui Vlad Duruș. Pro România a primit pentru Daniel Constantin funcția de secretar al Biroului Permanent, în timp ce deputatul liberal Laurențiu Lăorean va ocupa funcția de chestor.
Opinia minorităților, împărțită În ceea ce privește voturile pe care le caută, în această perioadă, Viorica Dăncilă, acestea vor veni, în parte, de la grupul minorităților naționale din Camera Deputaților. Nu, însă, toate cele 17. Liderul de grup, Varujan Pambuccian, a precizat că a avut o discuție cu Dăncilă, însă, a adăugat că acest grup este împărțit. A atras însă atenția, în cadrul discuțiilor cu președintele PSD, că parlamentarii pe care îi reprezintă sunt interesați de finalizarea legii minorităților. În opinia lui Pambuccian, în eventualitatea unei moțiuni de cenzură, grupul va vota „50-50”.