Jurnalul.ro Ştiri Observator  „Motorul online” de căutat medicamente, abandonat de Ministerul Sănătății

 „Motorul online” de căutat medicamente, abandonat de Ministerul Sănătății

de Monica Cosac    |   

Platforma Ministerului Sănătăţii prin care atât pacienţii, cât şi medicii şi farmaciştii pot reclama lipsa unui medicament de pe piaţă, a fost lăsată de izbelişte de angajaţii instituţiei. Cu toate că cei care sesizează o astfel de problemă ar trebui să primească un prim răspuns din partea autorităţilor (de unde, când şi dacă mai pot procura un anumit medicament) în patru zile, niciun funcţionar din Ministerul Sănătăţii nu s-a mai deranjat să le dea oamenilor vreo lămurire de mai bine de o lună. Astfel, sute de reclamaţii ale bolnavilor disperaţi, care nu-şi mai găsesc în farmacii tratamentele necesare pentru boli grave, au rămas fără răspuns.

 

În octombrie 2016, Ministerul Sănătăţii a lansat platforma www.medicamentelipsa.ms.ro, pe care oricine poate reclama lipsa unui medicament sau a unui vaccin de pe piaţa românească.

Proiect comun al mai multor instituţii, în care sunt implicați reprezentanţi din Ministerul Sănătății, Agenția Națională a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale (ANMDM), Casa Naţională a Asigurărilor de Sănătate (CNAS) și UNIFARM SA, site-ul reprezintă un mecanism esențial pentru cunoașterea problemelor din sectorul stocurilor de medicamente, astfel încât autoritățile să poată lua măsuri în cazul celor raportate aici. Platforma a fost foarte bine primită în special de pacienţi, care sunt direct afectaţi de dispariţia medicamentelor din farmacii, peste 100 de sesizări fiind înregistrate doar în prima zi după lansare.

Metoda de semnalare este simplă. Utilizatorul spune numele medicamentului, substanța activă și afecțiunea pentru care este recomandat, iar Ministerul Sănătății şi-a asumat să ofere primul răspuns (care presupune evaluarea situației sesizate) după 4 zile. Un al doilea răspuns ar trebui să fie dat de reprezentanţii instituţiei în următoarele 7 zile, acesta conținând şi măsurile întreprinse de autoritățile responsabile pentru rezolvarea problemei reclamate. Astfel, pacientul sau farmacistul care a anunțat lipsa anumitor medicamente ar afla dacă acestea mai sunt disponibile în România, dacă mai sunt fabricate sau importate, ori trebuie înlocuite cu alte tratamente. În cazul în care un medicament se mai găsește pe piață, în maximum 11 zile de la sesizare, reprezentanții ministerului ar trebui să anunțe la câți distribuitori este disponibil sau data de la care va putea fi găsit/comandat din nou. Mai mult, toate măsurile luate de autorități ar trebui publicate și într-un sumar lunar.

Deşi acest mecanism este esențial atât pentru pacienţii care nu găsesc tratamentele, uneori vitale, cât şi pentru autorităţi, în sensul cunoașterii problemelor care apar în sectorul medicamentelor, funcţionarii Ministerului Sănătăţii au abandonat platforma. Ultimul răspuns oferit de aceştia la o sesizare a fost pe 21 aprilie 2017 şi se referă la vaccinul antirujeolic (ROR). Asta, după ce ministrul Sănătăţii a aflat de la un jurnalist că, în plină criză de rujeolă, mii de doze de vaccin ROR ajung la export.

Farmaciile, distribuitori angro

Actuala criză de medicamente din România s-ar putea adânci, în următoarea perioadă, în contextul în care legea care permite oricărei farmacii să exporte medicamente a fost promulgată, zilele trecute, de preşedintele Klaus Iohannis.

Din ce în ce mai mulţi pacienți au reclamat faptul că nu găsesc sau găsesc foarte greu medicamentele de care au nevoie pentru a-și menține afecţiunile sub control, iar organizaţiile de pacienţi i-au cerut recent şefului statului să nu promulge un astfel de act normativ, atrăgându-i atenţia că această lege poate avea “efecte dezastruoase pentru bolnavii din România”.

Sute de sesizări, multe chiar mai vechi de o lună, prin care se reclamă lipsa unor medicamente pentru cancer, boli neurologice, cardiologice-resuscitare, psihiatrice – practic, afecţiuni în care continuitatea tratamentului este vitală – au rămas fără răspuns din partea autorităţilor responsabile.

 

Mii de pacienţi români sunt nevoiți să își caute medicamentele în străinătate pentru a supraviețui

 

 

 

 

 

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri