Jurnalul.ro Ştiri Externe Musk colonizează Marte cu 1.000 de nave spațiale

Musk colonizează Marte cu 1.000 de nave spațiale

de Şerban Mihăilă    |   

După ce a lansat cu succes, la sfârșitul lunii mai, prima capsulă spațială comercială care a transportat oameni pe și dinspre orbită, excentricul antreprenor sud-african Elon Musk a pus ochii și pe Planeta Marte, unde vrea să construiască o colonie ce nu va depinde de Pământ. Pentru a ridica un oraș „glorios” pe solul marțian, Musk a spus că are nevoie de o flotă de 1.000 de nave spațiale. El a adăugat că, foarte probabil, primii coloniști „vor muri”.     

 

Nimeni nu se mai îndoiește de vorbele miliardarului cu triplă cetățenie, după ce compania acestuia, „SpaceX”, a pus capăt dependenței SUA de rachetele rușilor, care i-au transportat în spațiu pe astronauții americani timp de un deceniu. Iar „SpaceX”, care a luat fața companiei „Boeing” în urma succesului istoric repurtat de transportarea pe și dinspre Stația Spațială Internațională a astronauților NASA, a anunțat deja că testează prototipuri pentru un nou mijloc de călătorie în spaţiu, „Starship”, care va fi conceput pentru a duce astronauţi pe Lună, pe Marte şi dincolo de Planeta Roşie. Colonizarea lui Marte rămâne, de altfel, principalul obiectiv al „SpaceX”, după cum declarase Musk încă din 2002, atunci când a pus bazele companiei sale. Și, după succesul din luna mai, „Starship” ar putea fi sistemul de asolizare ales de clientul NASA în cadrul programului său de aselenizare a doi astronauți, până în 2024, în condițiile în care agenția spațială americană consideră Luna prima bornă în drumul spre Marte, unde a anunțat că vrea să trimită un prim echipaj, după 2030. 

 

Vor fi victime!

Elon Mask și-a detaliat planul de a construi un oraș „glorios” pe Marte, care să nu depindă în niciun fel de ajutorul trimis de pe Pământ, în timpul reuniunii virtuale „Oameni pe Marte”, cea mai importantă conferință mondială anuală consacrată explorării Planetei Roșii. Antreprenorul a precizat că are nevoie de o flotă de 1.000 de nave spațiale pentru a pune bazele unei colonii durabile, deoarece, din rațiuni de distanță orbitală, călătoriile pentru realizarea acestui deziderat pot fi viabile numai o dată la doi ani, scrie „The Sun”, citând CNBC. Ca mijloc de transport, Musk a menționat racheta „Starship”, ale cărei zboruri orbitale de testare vor fi demarate anul viitor. Racheta este refolosibilă și va permite călătorii lungi în spațiu. „Problema fundamentală nu este să ajungem pe Marte”, a spus Musk. „Problema fundamentală este să construim o bază, un oraș care se susține singur (…) Vom ridica o fabrică de combustibil, o bază inițială pe Marte, numită Baza Alfa, și apoi vom ajunge în punctul în care aceasta se autosusține”, a precizat el. Musk a avertizat însă că primele călătorii pe Marte se pot dovedi extrem de periculoase. „Subliniez că este vorba despre un lucru foarte dificil, care nu este pentru cei slabi de inimă. Foarte probabil, vor fi morți, va fi un început extrem de greu, însă, dacă va funcționa, va deveni un fapt glorios”, a afirmat Musk.  

 

Un milion de oameni, pe Planeta Roșie

Anterior, Musk afirmase că va plasa un milion de oameni pe Planeta Roșie, până în 2050, scrie „The Sun”. Potrivit miliardarului, „SpaceX” vrea să construiască 1.000 de unități „Starship”, în următorii 10 ani, la o uzină din Texas. Acest lucru ar însemna 100 de rachete pe an, un lucru extrem de dificil, având în vedere că „SpaceX” nu a construit încă niciun „Starship” funcționabil. Ulterior, Musk a spus că scopul ar fi lansarea anuală a 1.000 de zboruri „Starship”, ceea ce ar însemna o medie aproximativă de trei zboruri pe zi. Fiecare zbor ar urma să aibă la bord 100 de persoane, pregătite să devină cetățeni ai metropolei marțiene. Potrivit planurilor lui Musk, ar trebui ca flota de 1.000 de nave să transporte un milion de oameni pe Marte, în circa nouă ani. Dacă se adaugă cei zece ani necesari construirii flotei spațiale, operațiunea ar urma să demareze, în cazul ideal, în 2030 pentru a respecta termenul trasat inițial de Musk. Dar cum chiar el a anunțat că aceste călătorii sunt viabile o dată la doi ani, operațiunea ar trebui, însă, să înceapă practic de anul viitor, ceea ce e foarte puțin probabil. Antreprenorul nu a menționat nici cu ce anume se vor ocupa coloniștii pe Planeta Roșie, după ce, recent, dăduse pe Twitter un mesaj în care preciza entuziast: „Vor fi o groază de joburi pe Marte!”

 

Problema fundamentală nu este să ajungem pe Marte, ci să construim o bază, un oraș care se susține singur!

Elon Musk

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri