Jurnalul.ro Ştiri Politică Mutări strategice în partide. De la traseism şi declinuri la „divorţuri” 

Mutări strategice în partide. De la traseism şi declinuri la „divorţuri” 

de Monica Stoica1    |   

Parlamentarii din actuala legislatura nu sunt novici pe băncile Camerei Deputaţilor sau ale Senatului, ci sunt demnitari de mai bine de două mandate. În decursul anilor pe care i-au petrecut în funcţie nu s-au statornicit într-un singur partid, ci au ales ori să practice făţiş traseismul, ori să se desprindă în bloc, alături de afini, din vechi partide istorice pentru a-şi face o nouă formaţiune politică.

 

74 dintre parlamentari au avut până acum câte 2 mandate, dintre aceştia 23 s-au răzgândit şi au făcut rocada în alt partid. Motivele traseismului sunt multiple, aşa că deputaţii şi senatorii fie au plecat dintr-o râcă internă în formaţiunea politică din care făceau parte iniţial, fie din moft şi şovăială, sau, în cazul tragic în care partidul care le dădea girul de demnitari a fost dizolvat cu totul. Dacă vorbim de tensiuni interne, ne amintim de revolta liberalilor care s-au retras din PNL pentru a forma ALDE.  Partidul a fost înfiinţat în 19 iunie 2015 prin fuziunea Partidului Liberalilor Reformator cu Partidul Conservator. De pildă, e cazul exodului foştilor liberali sau conservatori, Ştefan Alexandru Băişanu, Constantin Avram, Florin Ică Calotă, Steluţa Cătăniciu, Mihai Doru Oprişcan sau Eusebiu Manea Pistru Popa, fiecare dintre ei cu câte un mandat de parlamentar sub egida PNL şi un altul câştigat sub logo-ul ALDE. De altfel, parlamentarii continuă să părăsească PNL, de când Ludovic Orban e la conducere. După contre permanente cu liderul liberal, senatorul Daniel Zamfir, tot din seria celor cu două mandate parlamentare, s-a înscris în ALDE. Un parcurs aparte l-a avut, pe de altă parte, parlamentarul Renică Diaconescu, în prezent senator PSD, care a avut, însă, în legislatura 2004 – 2008, un mandat zbuciumat de deputat. A fost ales în 2004 pe listele Uniunii Naţionale PSD+PUR, apoi în mai 2015 PUR-SL s-a transformat în PC, unde a zăbovit doi ani, până să treacă la PNL. În final, din septembrie 2008 s-a mutat la PSD. Un destin dezordonat a avut şi parlamentarul Corneliu Bichineţ. După ce a fost senator PRM în legislatura 2004 – 2008, a devenit liberal,  revigorat în Parlament. După o tentativă eşuată de a intra în organizaţia judeteanã a ALDE, liberalul Corneliu Bichinet a mai făcut o încercare şi a abordat un alt partid politic. Bichineţ a bătut la uşa Partidului Mişcarea Populară, noul partid al lui Traian Băsescu, unde a fost binevenit. 

 

Mandate multe, traseism aşijderea

Dintre cei 36 de parlamentari care au adăstat vreme de 3 mandate la putere, doar 12 s-au dovedit traiseişti, în circumstanţe politice au fost vitrege.O ursită haotică au avut foştii aghiotanţi băsescieni care, vrând-nevrând, au trebuit să se refugieze în PNL, odată cu întreg PDL. Să-i enumerăm, de pildă, pe parlamentari Gabriel Andronache, Ioan Bălan, Finel Gheroghe, Gavrilă Ghilea, George Ionescu, dar şi pe deputatul Adriana Saftoiu, care nici măcar n-a mai apucat prefacerea fostului PD în trainicul PDL. Din alaiul de demnitari cu 3 mandate, Tudor Ciuhodaru, actual deputat PSD, s-a tot îmbarcat în formaţiuni politice. În legislatura 2012 – 2016 a rezistat doar până în aprilie 2015 PP – DD, s-a mutat apoi în UNPR, şi, într-un sfârşit, a tras ancora în PSD. Nici în legislatura 2008 – 2012 Ciuhodaru n-a stat smirnă, ieşind şi intrând din suita PSD + PC pentru rolul de independent. Nici deputatul Adriana Diana Tuşa nu s-a cramponat într-o singură viziune politică, pentru că, deşi se află-n Parlament din 2008, a făcut numeroase flic-flac-uri politice cu mutări din PNL în PDL, cu interludii în care a fost independentă, ca în final, să se întoarcă tot la liberali şi să facă o piruetă completă în PSD. Pe de altă parte, 22 de parlamentari au avut patru mandate, iar dintre aceştia 8 şi-au schimbat partidul politic mai mult din necesitate, odată cu întreg partidul în care activau. Exemplul cel mai concludent ar fi Raluca Turcan, care a trebuit să părăsească epava PDL pentru o soartă mai benefică în PNL, unde s-a cocoţat până îl eşalonul I al liberalilor. Şi actualul ministru de Externe, Teodor Meleşcanu, după ce s-a scuturat de experienţa mandatului în legislatura 1996 – 2000 pentru PDSR, a devenit liberal pentru două mandate şi apoi a intrat în rândul liberalilor care au părăsit vechiul şi ponositul PNL pentru a forma ALDE. Pare că parlamentarii care au cinci sau şase mandate sunt fideli partidelor. De exemplu, deputatul Florin Iordache are cinci mandate, dar nu s-a abătut de la traseul partidului social-democrat. De asemenea, senatorul PSD Ecaterina Andronescu, cu trei mandate de deputat şi trei de senator, a rămas pe metereze în formaţiunea social-democrată.

 

Unul dintre cei mai longevivi parlamentari autohtoni este Eugen Nicolicea. A fost social-democrat până să aibă un conflict cu Mircea Geoanaă, apoi progresist în UNPR şi revenit în final în sânul PSD. Nicolicea are la activ şapte mandate în Camera Deputaţilor, acumulând nu mai puţin de 26 de ani, bătuţi pe muchie, în Parlament. În prezent, este preşedintele Comisiei Juridice de la Cameră, comisia  fără ale cărei rapoarte sau avize nu poate fi adoptată nicio lege

 

Sezonul migrărilor politice din PSD a dus la dezertarea a cinci parlamentari într-o singură săptămână în luna martie. Aceştia s-au refugiat în tabăra fostului lor preşedinte al PSD, Victor Ponta
 

 

7 mandate post-decembriste

Călin Popescu-Tăriceanu a obţinut în urma ultimelor alegeri parlamentare al şaptelea mandat de parlamentar, al doilea consecutiv de senator. După 1990, unica legislatură în care a lipsit din Parlament a fost 1992-1996. În calitate de deputat a condus grupul PNL în legislatura 2008-2012. Membru al PNL din 1990, a devenit vicepreşedinte al acestui partid în 1993, pentru ca în 2004 să devină pentru 5 ani preşedintele formaţiunii. Din 2015 este copreşedinte al ALDE.

 

 

 

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri