Jurnalul.ro Ştiri Externe NATO "examinează" cererea de ajutor turco-germană în criza migraţiei

NATO "examinează" cererea de ajutor turco-germană în criza migraţiei

NATO examina "miercuri" o cerere de ajutor din partea Ankarei şi Berlinului legată de criza migraţiei, sub forma unei misiuni de supraveghere maritimă la care Grecia ar putea participa cu condiţia ca navele Turciei să nu intre în apele ei, relatează AFP.

"Examinăm acum cererea de sprijin adresată NATO pentru a gestiona criza migranţilor şi refugiaţilor", a declarat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, în prima zi a unei reuniuni a miniştrilor apărării la Bruxelles.

"Nu pot comenta cu privire la concluzii", a adăugat el, "sper că mâine (joi) vă vom spune mai multe când vom avea următoarea sesiune a reuniunii noastre, când vom putea aborda acest subiect", a adăugat el.

Stoltenberg a asigurat marţi că miniştrii apărării vor studia "foarte serios" cererea, formulată luni seară la Ankara de cancelarul Angela Merkel şi premierul turc Ahmet Davutoglu, dar îi lipsesc "detalii".

Germania conduce în prezent un grup de nave de război NATO în estul Mediteranei, care ar putea servi drept bază pentru o operaţiune cu scopul de a ajuta agenţia europeană de supraveghere a frontierelor, Frontex, "în monitorizarea supravegherii în mare", potrivit dnei Merkel.

O navă canadiană participă în prezent la acest "grup maritim permanent". Dar, "pentru moment, suntem concentraţi pe misiunea de bază care este de a descuraja agresiunea rusă" în regiune, "iar atunci când vom primi mai multe informaţii, vom studia cererea", a declarat ministrul canadian Harjit Singh Sajjan presei.

Această precauţie ilustrează reticenţa unor ţări membre ale Alianţei, notează France Presse.

Potrivit mass-media elene, ministrul apărării Panos Kammenos ar fi, cu toate acestea, pregătit să participe la o misiune NATO, dar numai sub comandament german. El a menţionat de asemenea o participare a Turciei.

Atena insistă asupra respectării "suveranităţii" sale. Cu alte cuvinte, navele Greciei implicate trebuie în mod imperativ să se limiteze la apele teritoriale greceşti, iar navele Turciei la apele turceşti.

Sursa: AgerpresAgerpres.ro

Subiecte în articol: nato turcia germania migranti migratie
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri