Jurnalul.ro Ştiri Externe Ucraina trage mai repede decât poate produce NATO

Ucraina trage mai repede decât poate produce NATO

de Şerban Mihăilă    |   

Încă din februarie, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, avertiza că ucrainenii consumă obuze mult mai repede decât pot produce aliații occidentali. Acum, începutul contraofensivei ucrainene va duce, cu siguranță, la o utilizare și mai mare a acestora. Alarmați de noua realitate, miniștrii apărării din NATO se întâlnesc în premieră, săptămâna aceasta, cu șefii principalelor companii producătoare de armament pentru a discuta despre creșterea producției și standardizarea obuzelor de artilerie.

Lipsa unor standarde comune între diverși producători îngreunează fluxul de aprovizionare cu muniții către Ucraina, în condițiile în care războiul epuizează stocurile de armament de la o zi la alta.

„Este vorba despre supraîncărcarea procesului de standardizare al NATO pentru a permite livrări mai fluide, ceea ce va ajuta la prevenirea întârzierilor și a lipsurilor în viitor”, a declarat pentru Reuters un oficial NATO, vorbind sub protecția anonimatului, înainte de reuniunea de joi și vineri, de la Bruxelles.

Printre invitați se numără BAE Systems (BAES.L), producătorul turc de drone Baykar, General Dynamics (GD.N), holdingul KNDS - reprezentând producătorul Leopard 2 KMW și francezii de la Nexter -, Kongsberg (KOG.OL), Leonardo (LDOF.MI), Lockheed (LMT.N), MBDA, Mesko, Nammo «Nammo AS» și Northrop Grumman (NOC.N).

NATO discută cu reprezentanții industriei de armament despre stimularea producției de apărare încă de anul trecut, dar acum este prima dată când blocul militar transatlantic organizează o astfel de întâlnire la nivel înalt. Aceasta va avea loc în marja unei reuniuni a miniștrilor Apărării din cadrul NATO.

Discuțiile de joi se vor axa pe modalitățile de creștere a livrărilor de obuze de artilerie, de apărare aeriană și de muniții de precizie ghidate pentru lovituri în adâncime, precum și de rachete cu o rază de acțiune de sute de kilometri, cum ar fi rachetele britanice „Storm Shadow”.

Cererea pentru proiectile de artilerie de 155 mm a crescut vertiginos în urma invaziei Ucrainei, din februarie 2022. Concomitent, rezervele aliaților pentru propria apărare au fost epuizate, pe măsură ce aceștia s-au grăbit să trimită obuze forțelor ucrainene, care trag mii de salve pe zi.

În timp ce NATO aplică standarde pentru cartușele trase de arme de calibru mic, cum ar fi puștile de asalt, permițând tuturor trupelor aliate să folosească aceeași muniție, situația este diferită în cazul obuzelor de artilerie.

Deși unele țări mari din NATO au convenit asupra anumitor standarde pentru proiectilele de 155 mm folosite de obuziere, este nevoie deseori de calcule suplimentare pentru a atinge o țintă cu precizia necesară, susțin experții militari.

Oficialul NATO a declarat că și companiile sunt interesate de producerea de proiectile care pot fi lansate de mai multe țări, fiind așteptate comenzi de miliarde de euro, pe măsură ce războiul din Ucraina se prelungește.

Inițiativă vitală

O sursă din industria de apărare a salutat inițiativa NATO de a trece la și mai multă standardizare, numind-o „măsura așteptată de mult timp”.

„Dacă guvernele naționale s-ar putea hotărî să renunțe la standardele naționale și să cadă de acord asupra unor standarde NATO comune - în special în privința munițiilor - ar fi vorba despre o schimbare radicală!”, a spus sursa din domeniul apărării, sub acoperirea anonimatului.

Standardizarea ar fi utilă și în cazul munițiilor de 120 mm pentru tancuri. „Acest lucru ar face diferența! Ai putea să te duci să cauți obuze de 120 mm în toată lumea, deoarece cele care se potrivesc tancului german «Leopard» ar funcționa la fel de bine și pe tancul american «Abrams»”, a adăugat expertul militar.

Cu toate acestea, NATO s-ar putea lovi de opoziția producătorilor de muniții, deoarece o astfel de mișcare ar putea crește concurența și ar putea scădea prețurile.

„Există interese comerciale dure în spatele întregii probleme legate de muniții”, a mai precizat sursa din industrie pentru Reuters, explicând: „Companiile fac bani din faptul că munițiile nu sunt compatibile și pot domina astfel piețele naționale cu marfa lor”.

Presiunea pentru o mai mare standardizare vine într-un moment crucial. Companiile din domeniul apărării întrezăresc deja la orizont comenzi mult mai mari, deoarece NATO, la summitul său de la Vilnius, din iulie, este pe cale să crească țintele privind cantitatea de muniții pe care aliații trebuie să o stocheze.

Mai mult de un an de conflict în Ucraina a epuizat stocurile naționale. Înainte de invazia Rusiei, o serie de țări NATO și-au redus stocurile, deoarece guvernele respective au considerat că războaiele de uzură purtate prin intermediul artileriei sunt de domeniul trecutului.

„Va dura între șase și zece ani până când toate depozitele europene de muniții se vor umple din nou”, este de părere directorul general al Rheinmetall, Armin Papperger, într-un interviu acordat grupului de presă german RND.

Rheinmetall este unul dintre cei mai mari producători de muniție de artilerie și este pe cale să își mărească producția anuală la 600.000, de la 450.000 de obuze de 155 mm.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

Subiecte în articol: nato munitie
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri