Jurnalul.ro Ştiri Observator NATO își schimbă secretarul general marți

NATO își schimbă secretarul general marți

de Redacția Jurnalul    |   

Fostul premier olandez Mark Rutte preia marţi conducerea NATO, însă şeful celei mai puternice alianţe militare din lume nu are deloc puterea să schimbe lucrurile în profunzime, relatează AFP.

La NATO, „totul, absolut totul, de la cel mai neimportant lucru la cel mai strategic, este decis prin consens”, a declarat unul dintre liderii German Marshall Fund, un centru de reflecţie de la Bruxelles. „Amploarea posibilităţilor ca secretarii generali să schimbe în profunzime ceea ce face NATO este, aşadar, foarte limitată”, subliniază el.

Totuși, Rutte are la dispoziție anumite pârghii pentru a încerca să impună priorități. „Secretarul general poate avea un rol esențial în aducerea problemelor pe ordinea de zi pentru discuții. Acesta este de fapt un rol important”, a mai spus Lesser.

Stoltenberg și-a folosit pupitrul pentru a presa aliații să sprijine Ucraina, să acorde mai multă atenție impactului schimbărilor climatice sau să consolideze legăturile cu partenerii din Asia-Pacific. Diplomații spun că un domeniu în care Rutte ar putea face presiuni este încercarea de a îmbunătăți coordonarea dintre Uniunea Europeană și NATO.

„Personalitatea și abilitățile unui secretar general pot face diferența, în special în condițiile în care alianța este pusă la încercare”, a mai declarat Lesser.

(sursa: Mediafax)

 

Subiecte în articol: nato secretar conducere
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri