Jurnalul.ro Cultură Film „Nedoriții. Blocul 5 nu se predă / Bâtiment 5” – un film provocator despre curaj și justiție socială – din 19 iulie în cinematografe

„Nedoriții. Blocul 5 nu se predă / Bâtiment 5” – un film provocator despre curaj și justiție socială – din 19 iulie în cinematografe

de Magdalena Popa Buluc    |   

Ladj Ly, regizorul francez cunoscut pentru portretizarea comunităților marginalizate, aduce pe marile ecrane noul său film, Nedoriții. Blocul 5 nu se predă / Bâtiment 5, începând cu 19 iulie, distribuit de Independența Film.

Un film cat se poate de actual, despre angajamentul politic și integrarea socială într-un oraș francez confruntat cu imigrația, sărăcia, discriminarea și violențele forțelor de ordine.

Parte din trilogia dedicată suburbiilor Parisului, Nedoriții. Blocul 5 nu se predă spune o poveste captivantă despre criza locuințelor sociale, injustiție și curaj. După succesul Les Misérables (2019), care a câștigat Premiul Juriului la Festivalul de Film de la Cannes, Ladj Ly explorează din nou tensiunile sociale într-un mediu urban ostil și nedrept.

Cu un scenariu puternic și o distribuție care include actori talentați precum Anta Diaw și Alexis Manenti, filmul aduce în prim-plan povești autentice și emoționante. Pierre (Alexis Manenti), un tânăr pediatru devenit primar, și Haby (Anta Diaw), o tânără devotată comunității, sunt prinși într-un conflict intens. Pierre vrea să demoleze clădirea 5 pentru reamenajare urbană, în timp ce Haby luptă să-și protejeze casa și comunitatea.

Trailer: NEDORIȚII | Trailer Oficial

Inspirația filmului vine din experiențele personale ale lui Ladj Ly, a cărui locuință din Clichy-Montfermeil, cunoscută sub numele de Bâtiment 5, urma să fie demolată. Acest context a fost documentat în proiectul Chronicles Of Clichy Montfermeil al artistului și fotografului JR, la care Ly a contribuit.

Filmat în trei luni, chiar într-o clădire din vecinătatea locuinței sale, Nedoriții. Blocul 5 nu se predă include peste 80% figuranți din cartier. „A fost o provocare pentru că familiile știau că vor trebui să plece și noi trebuia să terminăm filmările înainte de demolare”, spune Ly. „Unii vor fi relocați, alții deportați. Este un dezastru să fii nevoit să pleci de acasă după 20, 30, 40 de ani.”

Ladj Ly este un regizor francez de origine maliană, cunoscut pentru munca sa focalizată pe problemele sociale și marginalizarea comunităților din suburbii. Crescut în Montfermeil, o suburbie din nordul Parisului, Ladj Ly și-a dedicat cariera cinematografică pentru a aduce în prim-plan poveștile și dificultățile celor nevăzuți de societate. El este fondator al școlii de film Kourtrajmé din Montfermeil, care oferă educație în cinematografie tinerilor din medii defavorizate. Scopul este de a democratiza accesul la resurse și de a încuraja noi generații de cineaști să-și spună poveștile.

Programul Nedoriții. Blocul 5 nu se predă / Les Indésirables în cinematografe aici:
https://www.independentafilm.ro/project/batiment-5/

Nedoriții. Blocul 5 nu se predă / Bâtiment 5 are premiera în cinematografe din 19 iulie și este distribuit  în România de Independența Film, cu sprijinul Programului Europa Creativă - MEDIA al Uniunii Europene.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri