Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Nicio șansă de fonduri europene, până în decembrie

Nicio șansă de fonduri europene, până în decembrie

de Diana Scarlat    |   

Ministerul Fondurilor europene se lăuda, la începutul anului, că sistemul informatic în care se vor depune toate cererile de finanțare va fi gata până cel târziu în luna martie, dar nici astăzi nu este finalizat. Din această cauză nu se vor putea absorbi fonduri europene până în decembrie. Ministerul a decis să economisească circa 4 milioane de euro pentru crearea acestui sistem și a provocat astfel o pierdere de aproape 7 miliarde de euro.

Românii au fost păcăliți, de la începutul anului, cu promisiuni de rezolvare a problemelor de la Ministerul Fondurilor Europene, însă declarațiile autorităților, în legătură cu posibilitățile de accesare a banilor, sunt contrazise de realitate. Coaliția Națională pentru Modernizarea României (CNMR) a făcut o serie de presiuni pentru urgentarea proceselor de absorbție, dar în prezent totul este blocat și nimeni nu știe când se va rezolva această situație. „Deocamdată așteptăm finalizarea programului informatic. Trebuia să fie gata în martie. Din cauza astra s-a mai întârziat deja cu trei luni, care decalează termenele de lansare a ghidurilor, a depunerilor proiectelor și contractărilor. Externalizarea sau preluarea programului din piață ar fi rezolvazt problema mult mai rapid. Au oprit procesul, prin internalizare. Doamna ministru Aura Răducu a declarat în fața noastră că anul acesta România poate absorbi 2,5 miliarde de euro, dar este posibil să nu se contracteze nici 500 de milioane, conform calculelor noastre, bazate pe durata legală a procedurilor”, explică Alexandru Cumpănașu, președintele CNMR. Dacă sistemul informatic ar fi gata la sfârșitul lunii iunie – adică peste două săptămâni, ar însemna că lansarea  ghidurilor se va putea face după încă 90 de zile, apoi vor mai trece încă 60 de zile până la contractare, trecând prin etapa de contestații, adică în decembrie s-ar putea accesa fonduri și primele rambursări s-ar face în 2017. Procedurile au termene clare, iar dacă s-ar lua decizia scurtării lor, ar atrage mii de contestații, pentru lipsă de transparență.

Faliment, șomaj și scădere economică

Din calculele făcute de CNMR reiese că aproximativ 800.000 de oameni au rămas în șomaj în 2016, din cauza blocării fondurilor europene, iar mii de firme și zeci de mii de IMM-uri au fost falimentate sau aduse în pragul falimentului. Sutele de mii de oameni aduși în șomaj încarcă bugetul de stat, iar firmele și IMM-urile nu mai plătesc taxele și impozitele din anii precedenți. Dacă fostul ministru, Aura Răducu, se lăuda cu faptul că România și-a bazat creșterea economică în 2015 și 2016 pe absorbția de fonduri europene, astăzi suntem în situația de a avea o gravă scădere economică, iar acest lucru va atrage măsuri de recesiune – adică tăieri de salarii în sectorul public, disponibilizări și blocarea investițiilor publice. „Din aproape 40 de miliarde de euro, am fi putut contracta 6-7 miliarde anual, deci s-au pierdut cel puțin 12 miliarde de euro.”

 

 

Nici banii din urmă nu s-au plătit

 

Pe unele proiecte finanțate din exercițiul financiar precedent nu s-au făcut plățile nici până astăzi, deși ar fi trebuit să se încheie de trei luni. „Curtea de Conturi a făcut niște controale și raportul Curții nu este gata, iar din această cauză Ministerul a blocat banii. Mai sunt plăți din urmă care nu s-au făcut, deși s-a anunțat oficial că s-au dat banii. De când a venit noul ministru, proiectele pentru finanțare pe liniile declarate deschise nu au nici ghidurile, situație pentru care este vinovat actualul ministru și premierul Dacian Cioloș. Și dialogul social s-a oprit, tot de când a venit noul ministru”, spune Ion Popescu, vicepreședinte CNMR și președinte al Confederației sindicale Meridian.

 

citat

 

Nu înțelegem ce a vrut să economisească doamna Răducu, pentru că nu lua acești bani (pentru sistemul informatri n.n.) de la bugetul de stat, ci din cofinanțarea pe fonduri europene. Ministerul are la dispoziție 500 de milioane pentru operaționalizarea programelor, pe Programul Operațional de Asistență Tehnică. Mai sunt și alte programe, cu 100 de milioane fiecare, pentru a face același lucru.

 

Alexandru Cumpănașu, președinte CNMR: Pentru crearea sistemului informatic s-a preferat să se lucreze cu 25 de angajați ai ministerului și ai STS, care primesc un plus de 75% din salariul mediu pe economie, pentru a se economisi bani pe care România oricum nu-i plătea de la buget.

 

Soarta României, în mâinile a 25 de angajați

Banii pierduți din cauza întârzierii finalizării sistemului informatic ar putea fi recuperați până la sfârșitul anului 2023, însă România ar putea intra în recesiune anul viitor. În acest moment nu mai există nicio posibilitate de remediere a erorii făcute de minister, pentru că orice companie de IT care ar prelua proiectul, ar trebui să ia totul de la început, astfel încât s-ar întârzia și mai mult contractarea proiectelor, pentru finanțare. Singura șansă a României de a nu intra în colaps este acum în mâna unei echipe de 25 de angajați ai Ministgerului Fondurilor Europene și STS, care trebuie să finalizeze programul informatic. S-au prevăzut deja toate măsurile pentru a se putea prelungi perioada de finanţare. Termenul limită de efectuare a plăţilor este decembrie 2023, nu 2020. Astfel, se vor face proiecte până în ultima zi de implementare. Dacă cineva are proiecte care durează o lună şi le-a contractat în noiembrie, poate face plăţi până în ultima zi din decembrie 2023.

MFE a considerat că este foarte bine să fie făcut sistemul de o echipă internă, astfel încât crearea acestuia să fie cunoscută de echipa de IT care continuă să lucreze cu el. „Dorim să avem o echipă care continuă să asigure mentenanţa pentru sistemul electronic, decât să apelăm la firme externe. S-a ales soluţia de a lucra cu 25 de oameni din instituţii publice româneşti, din STS şi din Ministerul Fondurilor Europene, astfel încât angajaţii să ştie permanent ce este de făcut, dacă se întâmplă ceva la nivel tehnic, să poată exista continuitate şi să se poată rezolva problemele în cel mai scurt timp”, declara Aura Răducu, în luna februarie.

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri