Afacerea a fost adjudecată de o companie cu acționari două căsuțe poștale din Cipru, de la care instituția condusă de Nicușor Dan a mai cumpărat, tot luna trecută, și echipamente de imprimare de format mare. Firma în cauză a fost contractată, în urmă cu doi ani, și de DIICOT, care a cumpărat, atunci, 60 de imprimante laser multifuncționale, pe care a plătit 600.000 de lei fără TVA.
Afacerea a fost demarată de Primăria Municipiului București, păstorită de Nicușor Dan, încă din data de 8 iunie 2023, când Municipalitatea a publicat pe SEAP (Sistemul Electronic al Achizițiilor Publice) un anunț prin care făcea cunoscut faptul că intenționează să contracteze „echipamente I.T. pentru creșterea capacității de procesare a Centrului de Date al Primăriei Municipiului București”.
Mai exact, este vorba despre achiziția a 8 servere și licențele software aferente, autoritatea contractantă specificând, totodată, faptul că „este necesară și instruirea, în cadrul cursurilor organizate, a personalului Primăriei Municipiului București care va utiliza, respectiv, administra echipamentele și licențele software din cadrul achiziției”.
Potrivit documentației de atribuire, contractul are o durată de 120 de zile, iar pentru parafarea actelor a fost organizată o licitație deschisă, unde criteriul de atribuire stabilit a fost acela al celui mai bun raport calitate-preț. Instituția condusă de Nicușor Dan a alocat un procent de calificare de 40% pentru prețul ofertei, 20% pentru eficiența energetică a serverelor, 20% pentru perioada de garanție, mentenanță și suportul tehnic pentru licențele software de vizualizare, 10% pentru garanția și suportul tehnic pentru servere și 10% pentru cantitatea de memorie RAM instalată.
Afacerea, parafată cu o zi înainte de Sfântul Andrei
Contractul este finanțat exclusiv din fondurile bugetare ale Primăriei Capitalei, iar autoritatea contractantă a pus la bătaie, în vederea achiziționării acestor servere și a acestor licențe, un buget inițial estimat la 1.399.950 de lei fără TVA, respectiv la 1.665.940,5 lei cu TVA inclusă (339.987,9 euro).
La licitația deschisă organizată cu acest prilej s-a înscris un singur ofertant care, în final, a fost și declarat câștigător. Primăria Capitalei a atribuit contractul, având numărul 202/2023, la data de 29 noiembrie 2023, adjudecătorul fiind SC Atlas Corporation SRL, pentru suma finală negociată de 1.216.180 de lei fără TVA, respectiv de 1.447.254,2 lei cu TVA inclusă (295.358 de euro).
Sistemul trebuie să fie accesat de 1.200 de utilizatori
Conform caietului de sarcini care a stat la baza parafării acestui contract, Sistemul Informatic Integrat pentru Managementul Activităților, implementat în Primăria Municipiului București, gestionează în mod unic toate categoriile de date și informații existente. Acest sistem cuprinde mai multe sisteme, cum ar fi Sistemul Informatic pentru Gestionarea Resurselor Financiare, Materiale și Umane; Sistemul Informatic pentru Realizarea Băncii de Date Urbane a Bucureștiului; Sistemul Informatic de Mesagerie Electronică; Sistemul Informatic de Management al Documentelor și al Fluxurilor de Lucru; Sistemul Informatic pentru Managementul Relației cu Clienții, Pagina de internet/intranet a Primăriei Municipiului București; Securitatea Sistemului Informatic Integrat al Primăriei Municipiului București și infrastructura pentru Sistemul Informatic Integrat al Primăriei Municipiului București.
Centrul de Date al Sistemului Informatic Integrat este definit la nivelul locației centrale a Primăriei Capitalei, dar și la două „sedii la distanță”, unde sunt înregistrate 1.200 de stații de lucru.
Prin această achiziție, primăria lui Nicușor Dan dorea cumpărarea a 8 servere cu memorie RAM de 1 TB și cu procesor de 4 TB, la care se adaugă 8 licențe VMware sPhare 8 Enterprise Plus pentru o unitate de server, o licență VMware vCenter 8 Standard, patru licențe Microsoft Windows Server pentru o unitate de server și o sursă de alimentare neîntreruptibilă UPS de 10.000 VA.
Se cere și instruire pentru personal
De asemenea, în acest contract, se mai solicită o garanție pentru echipamente și pentru licențe de minimum trei ani de la data semnării procesului-verbal de acceptanță și punere în funcțiune. Mai mult, furnizorul trebuie să asigure instalarea, configurarea și integrarea tuturor echipamentelor și licențelor software ofertate, pentru a putea funcționa cu infrastructura IT a Primăriei Capitalei.
Se mai solicită și instruirea, în cadrul cursurilor organizate, a personalului Primăriei Municipiului București și vor fi puse la dispoziția instituției conduse de Nicușor Dan, acolo unde este cazul, manualele și materialele de instruire.
Firma câștigătoare a livrat Parchetului Antimafia imprimante laser de 600.000 de lei
Firma SC Atlas Corporation SRL, entitatea care și-a adjudecat acest contract din poziția de unic ofertant înscris la licitație, este deținută, conform datelor furnizate de Oficiul Național al Registrului Comerțului (ONRC), de două offshore-uri din Cipru, ambele reprezentate de cetățeanul grec Nikolaos Sitinas, cu reședința în Pipera-Tunari, județul Ilfov. Este vorba despre Chroma Holdings (Overseas) Limited și despre Deyeswood Co. Limited, iar administratorul companiei este același Nikolaos Sitinas.
Atlas Corporation SRL nu se află la primul contract cu primăria condusă de Nicușor Dan. În 2 noiembrie, firma în cauză a mai primit de la Primăria Capitalei un contract de 39.760 de lei fără TVA, pentru livrarea de echipamente de imprimare de format mare (plotter și consumabile).
Însă, în ultimii ani, compania respectivă a derulat contracte în valoare totală de 6.654.050,74 de lei cu TVA inclusă, pentru livrarea, în principal, a unor echipamente de imprimante și multifuncționale, contracte încheiate cu Universitatea Națională de Apărare „Carol I”, cu Direcția Generală Regională a Finanțelor Publice Galați, cu Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, cu Direcția Generală Regională a Finanțelor Publice București, cu Complexul Energetic Oltenia, cu Consiliul Local Moisei (județul Maramureș), dar și cu Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT).
Contractul cu DIICOT a fost încheiat în 21 decembrie 2021, a costat 600.000 de lei fără TVA și a vizat furnizarea a 50 de imprimante multifuncționale laser A3.