Continuă să facă valuri cazul pacientei care a luat foc pe masa de operaţie la Spitalul Clinic de Urgenţă Bucureşti (Floreasca), la data de 22 decembrie. Profesor doctor Mircea Beuran, acuzat în acest incident, vine cu propria versiune despre ceea ce s-a întâmplat.
Femeia urma să fie supusă unei intervenţii chirurgicale de urgenţă, dar s-a ales cu arsuri pe 40 % din suprafaţa corpului, în urma faptului că, la contact cu electrobisturiul, au luat foc câmpurile sterile de sub ea, îmbibate cu o substanţă dezinfectantă. „Cu două săptămâni înainte de 22 decembrie, data incidentului, am operat o pacientă de 66 de ani cu un diagnostic sever, refuzată la alte spitale pentru o intervenție”, declară prof. dr. Mircea Beuran. „În 22 decembrie dimineața, zi de duminică, am fost sunat de echipa de gardă din secția de chirurgie, că a apărut o complicație post-operatorie la pacienta respectivă.”
Eveniment „inexplicabil”
Doctorul Beuran spune că a indicat chirurgului de gardă să oprească hemoragia şi că a anunţat că va veni imediat la spital. Deplasarea de la domiciliul său până la Floreasca a durat câteva zeci de minute, timp în care a fost anunţat că s-a produs un eveniment „inexplicabil” în sala de operaţie: o flacără a izbucnit „nu în zona operată, ci de sub masa de operaţie”.
Medicul continuă: „Am intrat în sala de operație după acest incident, executând procedurile medicale necesare și finalizând operația. Pacienta a fost mutată în terapia intensivă a Secției de Mari Arși din Spitalul Floreasca, unde se află și în prezent. Am informat după încheierea operației conducerea Spitalului Floreasca despre incident”.
N-a fost muşamalizare
Beuran a ţinut să sublinieze că aparatura folosită în intervenția chirurgicală era nouă. „La sfârșitul operației, am stat de vorbă cu familia pacientei, dând informații despre incident și starea ei medicală. Nu este vorba de vreo încercare de mușamalizare sau de ascundere a cazului, așa cum s-a vehiculat. Am văzut că în spațiul public au apărut declarații de la brancardieri despre acest eveniment, însoțite de comentariile parlamentarului Ungureanu. Inspecția care a anchetat acest caz nu mi-a solicitat nicio declarație”, precizează doctorul. Beuran mai spune că semnătura sa apare pe protocolul de operaţie, chiar dacă a intrat în sală după ce a avut loc incidentul, pentru că el a fost cel care a încheiat intervenţia chirurgicală.
Combinaţia fatală
Ieri, secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, Horaţiu Moldovan, a afirmat că electrobisturiul nu trebuia folosit în combinaţie cu biocidul cu concentraţie mare de alcool, care a fost utilizat la sterilizarea tegumentelor pacientei. El a menţionat că prognosticul femeii este rezervat.
Legat de faptul că chirurgul principal, Mircea Beuran, nu ar fi fost în sala de operaţie la momentul incindentului, Moldovan a precizat: „Există situaţii de urgenţă extremă, cum este aceasta, în care o sângerare fudroaiantă petrecută cu pacientul poate să nu permită chirurgului principal să ajungă la timp – şi să intervină echipa de gardă”.
Deputatul USR Emanuel Ungureanu a anunţat că va depune azi, la Parchetul General, o sesizare penală în acest caz.