Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Investitii Noile norme RCA inflamează din nou piaţa asigurărilor

Noile norme RCA inflamează din nou piaţa asigurărilor

de Adrian Stoica    |   

Modificarea normelor RCA, promisă de ASF, merge din scandal în scandal. După ce Comisia de buget-finaţe din Senat i-a returnat Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) proiectul propus pentru că nu ţinea cont şi de propunerilor celorlalţi jucători din piaţă, acesta a devenit şi mai restrictiv în ceea ce priveşte drepturile consumatorilor. Deşi a promis că va ţine cont de propunerile formulate, Consiliul ASF a decis ieri să adopte din nou proiectul normelor RCA fără a ţine cont de majoritatea acestora.

Una dintre propunerile asupra cărora se căzuse de acord săptămâna trecută, în cadrul discuţiilor cu cei de la ASF, era şi posibilitatea ca poliţa de asigurare auto obligatorie să poată fi încheiată pentru o perioadă minimă de 30 de zile, în condiţiile în care acum aceasta are o valabilitate de şase sau 12 luni. „În noua formă a proiectului această propunere a dispărut, păstrându-se vechea prevedere. Aceasta este în favoarea asigurătorilor. Gândiţi-vă că sunt mulţi şoferi care nu circulă iarna, adică câteva luni pe an. Asigurătorii câştigă bani fără a-şi asuma niciun risc”, susţin surse din piaţa asigurărilor. Pe de altă parte, ASF a trecut şi peste propunerea de majorarea a penalităţilor de întârziere a despăgubirilor la 0,2% pentru fiecare zi de întârziere, preferând să impună o penalizare de 0,1%.

Se ignoră drupurile clienţilor

O altă măsură pe care ASF a decis să o ignore, deşi se declare iniţial de acord cu ea, a fost introducerea obligativităţii, pentru companiile de asigurări, de a-i despăgubi pe clienţi în cazul în care acestea au în cercetare dosarul de daună timp de 90 de zile, iar în final se demonstrează că respectivul client nu este vinovat. Despăgubirea viza plata contravalorii închirierii, de către clientul respectiv, a unei maşini similare cu a lui. O altă modificare se referă la introducerea plăţii directe, ceea ce va permite păgubiţilor să opteze între asigurătorul persoanei vinovate sau propriul asigurător pentru a-şi recupera prejudiciul suferit în urma unui accident auto. Aceasta se regăseşte şi în ultima variantă de proiect, dar pentru a beneficia de acest lucru clientul va fi obligat să scoată mai mulţi bani din buzunar la încheierea poliţei RCA.

Proiectul este contestat

Mai multe asociaţii patronale, ai căror membrii sunt direct afectaţi demersul ASF, au anunţat că nu recunosct acest proiect şi vor transmite la Parlament un alt proiect. „ Propunerile noastre au fost omise deliberat, ASF joacă de parte asigurătorilor preferând să ignore drepturile consumatorilor”, ne-au spus aceştia.

 

Subiecte în articol: rca noile norme rca
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri