MAE informează cetățenii români care se află, tranzitează sau intenționează să călătorească în Norvegia că autoritățile au actualizat și emis mai multe alerte meteorologice de fenomene periculoase.
Astfel, a fost emis un Cod portocaliu de avalanșe tip placă de vânt pentru zone din Trollheimen, Romsdal, Sunnmøre, Indre Fjordane, Indre Sogn, Indre Troms, Voss, Hardanger, Ofoten, Salten, Jotunheimen, Helgeland, Heiane și Svartisen cu risc considerabil de deplasare a straturilor de zăpadă, vânt puternic, afectare a căilor rutiere și ocazional a așezărilor umane, imposibilitatea de a urma traseele turistice. Autoritățile norvegiene recomandă evitarea deplasărilor în zonele menționate, având în vedere posibilitatea redusă de intervenție de salvare.
De asemenea, o avertizare Cod portocaliu de vânt foarte puternic este în vigoare pentru zone din Rogaland și Vestland, cu rafale de până la 33-42 m/s dinspre E-SE. În zonele muntoase sunt așteptate furtuni violente de forță 11. Se recomandă respectarea strictă a indicațiilor autorităților, verificarea rapoartelor rutiere, pregătirea pentru situații de urgență, atenție crescută pentru zonele de coastă, ancorarea obiectelor mari, evitarea locurilor expuse, evitarea călătoriilor nenecesare. Este risc crescut de deteriorare a clădirilor și infrastructurii, închiderea podurilor și a drumurilor și se așteaptă perturbări ale transporturilor, inclusiv anulări ale curselor de feribot, aeriene sau alt tip de transport, cu afectarea surselor de alimentare din cauza căderii copacilor; vizibilitate redusă și posibile cozi auto datorită viscolului. De asemenea, vântul puternic poate provoca valuri înalte în fiorduri și lacuri.
„Cod portocaliu de gheață/polei pe nave pentru zonele marine și de coastă, cu acumulări rapide și masive de gheață pe ambarcațiuni, cu risc de pierdere a stabilității și scufundarea bărcilor mici, accidente pe prova/ puntea navelor, deteriorarea echipamentelor de siguranță și a sistemelor de comunicații”, transmite MAE.
De asemenea, a fost emis un Cod roșu de avalanșe tip placă de vânt pentru Svartisen, cu risc major de deplasare a straturilor de zăpadă, vânt puternic, afectare a căilor rutiere și ocazional a
așezărilor umane, blocarea traseelor turistice. Autoritățile norvegiene recomandă evitarea deplasărilor în zonele menționate, având în vedere posibilitatea redusă de intervenție de salvare.
Cetăţenii români pot solicita asistenţă consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României în Regatul Norvegiei: +4722561237; +4722446951; +4722556832; +4722558227, apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanență. De asemenea, cetăţenii români care se confruntă cu o situaţie dificilă, specială, cu un caracter de urgenţă, au la dispoziţie şi telefonul de permanență al Ambasadei României la Oslo: +4799153137.
(sursa: Mediafax)