Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Piata muncii Noua ofertă spaniolă: Fă-ți toată familia căpșunară!

Noua ofertă spaniolă: Fă-ți toată familia căpșunară!

de Mariana Zaharia    |   

Dorul de familie îi aducea pe mulţi români înapoi acasă şi, ca să nu îi mai piardă, angajatorii s-au adaptat: la Forţele de Muncă au apărut joburi în străinătate adresate cuplurilor, dar sunt acceptaţi şi fraţi sau părinte-copil major. O firmă din Spania le-a cerut ajutorul celor din Argeş să găsească 200 de familii pentru cules de căpşuni. Românii sunt cazaţi împreună şi împart cheltuielile. Practic,aşa se formează la marginea câmpurilor din străinătate un soi de sate româneşti.

 

Agricultorii din străinătate sunt încântâţi de cât de muncitori sunt românii şi asta se vede din cererile pe care le transmit permanent la Agenţii ale Forţei de Muncă din ţară. Mulţi au renunţat la bulgari sau polonezi şi vor să recruteze doar de la noi. Avem şi noi o problemă, însă: dorul de casă, de familie, pare să fie mai greu decât pentru alte naţii. Oamenii munceau un sezon, dar lipsa celor dragi îi îmbolnăvea. Aşa a apărut ideea spaniolă de a angaja familii de români.

Oferta pentru 2019

“Avem 400 locuri pentru femei şi 400 de locuri pentru cupluri  pentru munca sezonieră în agricultură la recoltarea căpşunilor, campania 2019 (nu se solicită experienţă). Durata contractului de muncă este de aproximativ 3 luni, data estimată de angajare fiind 15 februarie 2019. Timpul de lucru este de 6,5 ore efectiv lucrate/zi, 40 de ore şi 15 min/săptămână împărţite în 6 zile, ziua de odihnă nu este neapărat duminica. Salariul oferit este de 40,43 euro brut/zi, plătibil la două săptămâni prin transfer bancar. Contribuţiile datorate sunt: (IRPF=impozit) = 2% impozit, asigurare medicală = 113 euro/lună. Perioada de probă este de 15 zile” – este anunţul unui angajator spaniol. Cazarea cuplurilor este şi mai uşoară, spun reprezentanţii Forţelor de Muncă, pentru că oamenii stau în căsuţe cu două locuri şi de multe ori au ieşit discuţii între colegii de serviciu care le împărţeau.

La cules, prin Europa

Familiile din România au reacţionat foarte bine la astfel de oferte. „De exemplu, din Argeş este o familie care merge în primăvară la cules de căpşuni în Spania. De acolo, soţul şi soţia se mută în Danemarca la culez de măzare pentru că perioadele le permit. Iar dacă se va mai găsi ceva şi pentru toamnă, vor merge. Stau plecaţi tot anul, merg împreună şi sigur asta se va vedea şi în plan financiar. Pentru angajator oricum e avantajos pentru că e mai liniştit având doi soţi cazaţi împreună”, ne-a spus Dana Herişanu, reprezentantul AJOFM Argeş.

 

Căpşunarii sunt aşteptaţi să muncească 6 zile pe săptămână, ziua de odihnă nefiind neapărat duminica

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri